Mata småfåglar i vinter

Småfåglarna i trädgården behöver hjälp om vintern för att få i sig tillräckligt med mat. Vi har samlat flera bra tips för både småfåglarnas och ditt eget välbefinnande.

För småfåglarna som väljer att stanna i Sverige över vintern kan det vara svårt att hitta tillräckligt med mat. Därför har vi en viktig uppgift. Genom att mata småfåglar i trädgården får de energin de behövs för att klara de kalla vinterdygnen.

Mata småfåglar med fettrik mat

Ju kallare det är utomhus, desto mer energi behöver fåglarna för att hålla värmen. Därför är det bra att boosta med solrosfrön, hampfrön och jordnötter. Talgbollar är också perfekt för småfåglarna – de består av feta fågelfrön tillsammans med talg och vete. Och ger extra mycket energi när minusgraderna kryper neråt.

Ett annat bra tips är att välja färdigskalade nötter – det sparar viktig energi för småfåglarna att ha tillgång till lättillgänglig föda.

Välj rätt fågelmatare och placera dem rätt

Det finns en rad olika fågelmatare och fågelbord som passar olika fåglar. Oavsett vilken fågelmat eller matare du väljer när du ska mata småfåglar är det bra att välja alternativ som håller större fåglar och utekatter borta. En matare med skyddsnät gör det till exempel svårare för stora fåglar att komma åt maten. En annan viktig detalj är att välja en matare där fågelspillningen inte hamnar i maten.

Placera gärna mataren nära ett halvglest buskage så att fåglarna kan plocka mat och sedan flyga till reträtt om det dyker upp faror. Undvik dock att placera mataren för nära ett tätt buskage där utekatter och sparvar kan lurpassa. Placera inte heller mataren för nära ytterdörren där vi människor rör oss mycket. Men se till att du kan se mataren från ett fönster i huset så att du kan njuta av fågellivet i trädgården.

Genom att ha flera matare i trädgården skapar du tillräckligt med utrymme för fåglarna att i lugn och ro kunna plocka åt sig av frön och nötter utan för stor konkurrens.

Avslutningsvis är det också viktigt att småfåglarna har tillgång till vatten. Ställ gärna ut ett fat med vatten så att de kan stanna till och fylla på när de känner sig törstiga.