Locka gamla bekanta och nya vänner till din fågelmatare!

Att mata fåglarna i sin egen trädgård är ett utmärkt sätt att hjälpa dem att klara vintern, samtidigt som man kan fågelskåda från köksfönstret. Håkan och Birgitta missar aldrig ett tillfälle att vara nära sin fågeldröm. De har dessutom bra tips på hur du kan locka din drömfågel till trädgården med rätt fågelmatare och fågelmat.

– Det är alltid med viss stolthet man ser hur fåglarna tar för sig av det man bjuder på. Talgoxen på bilden kom så fort vi fyllt på fröautomaten Cristoffer med vildfågelmix, säger Birgitta.

Fågelmatare Cristoffer i trädgården på hösten.

Fågelmatare finns för olika typer av mat som fågelfrön, jordnötter och talgbollar. Mataren Sandskär är utrustad med ett nät kring matningen som håller större fåglar och andra rovdjur utanför så att småfåglarna kan äta ifred. När det gäller fågelmat finns det flera olika blandningar som lockar till sig olika arter. Om du har en drömfågel som du skulle vilja se i din trädgård kan du hänga upp flera fågelmatare med olika innehåll.

Fågelmatare Sandskär hänger på en gren i en höstig trädgård.

Solrosfrön tilltalar de flesta arter och finns både med och utan skal. Fördelen med de skalade solrosfröna är att man slipper skal under fågelmataren som kan dra till sig råttor och andra skadedjur. Hampfrö är festmat för bl.a. domherre, nötväcka och talgoxe. Och om du har tur och bor på rätt plats kan det dyka upp en nötskrika eller nötkråka.

Jordnötter till fåglar är väldigt näringsrika och passar de flesta fåglar som mesar, finkar och större hackspett.

Talgbollar är nästan ett måste i höst- och vinterträdgården. De innehåller mycket fett och fröer och uppskattas av de flesta fåglar. Ett tips är att köpa en automat för bollarna så man kan fylla på med flera åt gången. Det är ett miljövänligt alternativ till de som ligger i plastnät. Eller varför inte göra egna talgbollar? Läs Granngårdens enkla recept.

Så här ser det ut när Birdnerds bunkrat upp med mat och foderautomater inför vinterns fågelmatning!

Tre fågelmatare samt tre lådor med fågelmat från Granngården.

I nästa blogginlägg med Håkan och Birgitta följer vi med dem på en fågelskådarhelg på Öland – Sveriges fågelmecka!