Låt småfåglarna äta i fred i höst

Nu när hösten har gjort sitt intåg tar småfåglarna i trädgården tacksamt emot ett bidrag inför vintern. Men det finns många objudna gäster som vill komma åt buffén. Så låt småfåglarna få äta i fred, utan risk att bli störda eller attackerade av större fåglar och rovdjur. Här är våra bästa tips!

Placera gärna fågelmataren på avstånd från träd så det blir svårt för tyngre djur som ekorrar att nå den. Skulle de ändå försöka komma åt maten rekommenderar vi en smart fågelmatare som skyddar maten om ett tyngre djur söker sig dit. Så fort ett tyngre djur landar på pinnen skjuts en lucka ned och skyddar maten. Och när det tyngre djuret lämnat öppnas luckas automatiskt igen, så att småfåglarna kan fortsätta äta.

 

Smart fågelmatare som skyddar småfåglarna mot större rovdjur

 

Ett annat alternativ för att hjälpa småfåglarna är att välja en fågelmatare med skyddsnät som hindrar stora fåglar från att äta upp frön eller talgbollar. På så sätt kan dina bevingade vänner i trädgården njuta av sin middag i lugn och ro.

Fågelmatare med skyddsnät för småfåglarna

 

Maten som ger dig mångfald av småfåglar

Olika fåglar tycker om olika typer av fågelmat så en blandning av talg, frön och nötter är bästa sättet att få en mångfald. Solrosfrön brukar vara populärt i fågelmataren och när du väljer skalade solrosfrön slipper du skräp på marken. Det är särskilt uppskattat om man har haft problem med möss och råttor i närheten av mataren.

Småfåglarna uppskattar även frukt och bär, som banan, äpple och päron. Vintertid kan du med fördel frysa in rönnbär att servera. Om du börjar mata på hösten ökar chanserna till mer exotiska inslag i fågelfloran. Har du tur kanske en stenknäck stannar till och frossar.