Följ med Birdnerds på fågelskådarhelg på Öland

Varje höst tar Håkan och Birgitta, som driver bloggen birdnerds.se, en långhelg på Öland – mecka för svensk fågelskådning. Här hoppas de upptäcka en östlig raritet på sin flyttväg söderut. Med matsäck, nyladdat batteri i kameran och putsade kikare ger de sig iväg. Men det gäller att klä sig ordentligt. Att frysa kan förstöra hela dagen.

Öland är Sveriges fågelmecka och utbudet av fågellokaler så stort att det är svårt att välja, men målet blir oftast Ottenby. Vi börjar med att åka längs någon smal grusväg ner mot havet på öns östra sida. Bara att få vistas i det Öländska landskapet och spana längs stenmurar och stängselstolpar är en upplevelse i sig.

Landskapsbild på Öland, burrigt höstväder.

Vi letar noggrant igenom dungar och strandängar i förhoppning om att upptäcka en raritet, kanske en tajgablåstjärt. Pulsen stiger när vi får syn på en rörelse i en buske och det kan ta en stund innan vi lyckas reda ut vem det är som gömmer sig där inne.

Oftast är det någon av de vanligare arterna och inte en av våra drömfåglar. Fast på den här resan lyckades vi äntligen fotografera en brunsångare som hade upptäckts i Ottenby.

Lyckad fågelskådning på Öland. Här en bild på brunsångare.

En av dagens höjdpunkter är när vi dukar upp matsäcken på någon vacker plats med utsikt över vattnet. När förutsättningarna är de rätta sträcker mängder av gäss in från havet. Då söker vi igenom flockarna och hoppas upptäcka en rödhalsad gås eller någon annan sällsynthet. Många gånger hinner kaffet kallna då vi ständigt blir avbrutna av fåglar som fångar vår uppmärksamhet.

Fågelskådningen på Öland - bild på en flock med gäss som flyger nära vattenytan.

När man är ute en hel dag är det viktigt att klä sig ordentligt och ha varmt om fötterna – att frysa kan förstöra hela dagen. Eftersom hösten brukar vara ganska fuktig håller vi värmen med fodrade stövlar. Birgitta använder ett par från Polyver och Håkan har ett par slitstarka Tretorn

Håkan vid vattnet redo för fågelskådning med kikare och varma stövlar från Tretorn.När solen går ner och skådardagen är över är det skönt att komma in i stugvärmen. Då börjar det roliga efterarbetet med att gå igenom dagens alla bilder och notera vilka arter vi sett. Tack vare alla foton har vi med oss upplevelserna hem.

Efter en dags fågelskådning är bordet dukat med fågelbok, dator med bilderna, kikare och en kaffekopp.

 

Här kan du läsa mer om Håkan och Birgittas fågeldrömmar.