Fågeldrömmar – jakten på den perfekta fågelbilden

En bild på en gråtrut i Branteviks hamn 2012 blev startskottet på Håkan Svensson och Birgitta Dawidssons gemensamma dröm, att lyckas ta den där perfekta fågelbilden. 

– Fotografering har alltid varit vårt stora intresse, säger Birgitta. Och kombinationen fågelskådning och fotografering är fantastisk. När vi kommer in efter en dag ute i naturen har vi med oss alla upplevelser hem.

Bilderna har också hjälpt dem att se detaljer hos fåglarna som kan vara svåra att läsa sig till i en fågelbok. Deras intresse har gett dem 341 kryss i fågellistan och de flesta bilderna samlar de på bloggen, Birdnerds.se.

– Drömmen är att få en bild på alla arter vi sett, helst en bra sådan, vilket inte alltid är så lätt, säger Håkan.

Under deras resa mot den perfekta fågelbilden har de försökt utveckla fotograferingen och få in mer miljö och känsla än att enbart ta ”fågelporträtt”. De har även rest runt och skådat fåglar på många platser i Sverige, men alltid återkommit till Sveriges fågelmecka, Öland.

– Det slutade med att vi skaffade ett eget boende på ön, så fåglarna har verkligen förändrat mycket i våra liv!

Birgitta skådar fågel vid fyr.

Det bästa med fågelskådning, tycker Håkan och Birgitta, är att det går att utöva alla dagar året runt och man kan ta det till vilken nivå man vill. Utrustningen måste inte kosta en förmögenhet, det kan räcka med en handkikare. Man måste inte heller resa land och rike runt eftersom fåglarna finns överallt i vår närhet. En del har fåglarna inpå knuten på sin egen fågelmatning.

– Varför vi kallar oss Birdnerds? Jo, vi älskar fåglar och jobbar med en kamera som vi skickar mellan oss, så det är omöjligt att säga vem av oss som tagit vilken bild.

Har du någon drömfågel som du vill se vid ditt fågelbord? I nästa inlägg delar Håkan och Birgitta sina bästa tips på hur du kan locka fåglarna till din trädgård.