Sex goda råd för säkert ensamarbete i skogen

säkert ensamarbete
Oregon filkit 4,8 mm med filmall, flatfil och ryttar-mall. Med en stubbklove fixerar du enkelt svärdet.

Många är vi som arbetar i skogen som amatörer. Ofta saknas ryggmärgsreflexerna när det gäller säkerhet. Här kommer några tips på utrustning och och rutiner att följa.

Låt maskinen göra jobbet och se till att din sågkedja alltid är vass. Slarvar du med slipningen ökar risken för kast, vilket är den vanligaste olyckan. Ta för vana att slipa kedjan varje gång du tankar, eller i fallet med eldrivna motor-sågar, fyller på olja.

Några tips på hur du slipar kedjan ser du här:

Jonsered CS2252 säkert ensamarbete
Jonsered CS2252 med allt du behöver för att slipa kedjan.

När det är dags att byta kedjan måste du ha tre saker klara för dig innan du besöker butiken: kedjans delning, antalet drivlänkar på kedjan och kedjans spårbredd (drivlänkens tjocklek). Ta med den gamla kedjan till Granngården-butiken om du är osäker så hjälper de dig.

sakertskogsarbete2För att slippa blåsor i händerna, minska risk för tåskador och skona kroppen använd lyftkrok, lyftsax, huggkrok, röjkniv, klyvyxa och brytjärn – Fiskars nya Woodxpert är ett komplett sortiment av ergonomiska redskap att välja mellan.

Självklart ska du ha rätt kläder anpassade för skogsarbete. Först och främst byxor med sågskydd som stoppar kedjan om du skulle råka få ett kast mot benet. Bra stövlar eller kängor med sågskydd och arbetshandskar. Se också alltid till att ha hjälm med visir för att skydda från skräp i ögonen och hörselskydd. En bra väl ventilerad jacka och med varsel och reflexer (enligt SS EN 471) gör arbetet säkrare.

Här hittar du en överblick av Granngårdens skogssortiment och produkter för skog i e-butiken.

Än så länge är det frivilligt att ta körkort för motor- respektive röjsåg för den som jobbar på egen skogsfastighet. Men med rätt hantering kan du minska risken för olyckor och skador, ett körkort är därför en billig livförsäkring som allt fler investerar i.

Sex goda råd för säkert ensamarbete

1. Följ alla säkerhetsföreskrifter för arbete med motor- och röjsåg.
2. Ha första förband med dig i fickan.
3. Märk ut platsen på en karta och häng upp på kylskåpet hemma.
4. Ha alltid mobiltelefon eller kommunikationsradion lättillgänglig,
helst i framfickan på jackan. Se till att mobiltelefonen är fulladdad när du går hemifrån.
5. Meddela en anhörig var du kommer att arbeta under dagen och ha regelbunden kontakt med den under dagen.
6. Parkera ditt fordon i färdriktningen så att du enkelt kan köra iväg.