Rätt klädd för säkert skogsarbete

Säkerheten bör alltid komma i första hand när du jobbar i skogen. Så här ska du vara klädd för ett säkert skogsarbete.

Något av det enklaste du kan göra, som samtidigt kan rädda dig från skador, är att se till att du är rätt klädd för att arbeta i skogen. Med nedan skyddsutrustning har du de bästa förutsättningar att göra ett bra jobb!

Hjälm

Använd alltid en godkänd skyddshjälm med hörselskydd och ögonskydd (visir). Hjälmen ska inte vara för gammal eftersom plasten skyddar sämre – kontrollera datummärkningen på insidan av hjälmen som säger hur länge den går att använda.

Stövlar

Bär rejäla skyddsstövlar eller kängor med sågskydd.  Tänk på att vanliga skyddsstövlar med ståltåhätta inte räcker. Det skall även finnas sågskydd bakom ståltåhättan.

Byxor

Använd skogsbyxor eller huggarbyxor med sågskydd. Klass 1-byxor är vanligast, de skyddar bärarens ben för en sågkedja som rusar i 20 meter per sekund. Tänk på att tvätta byxorna regelbundet, eftersom kraftigt smutsiga byxor skyddar sämre.

Skyddshandskar

Kravet vid skogsarbete är att bära ett par vanliga kraftiga arbetshandskar. Men speciella sågskyddshandskar med sågskydd på ovansidan är ännu bättre.

Varseljacka

Du bör ha varselkläder på överkroppen när du arbetar med motorsåg eller röjsåg. Ju bättre klädd du är, desto tryggare och mer avspänt kommer arbetet att bli.

Första förband

Ett förstaförband-kit ska du alltid ha med ut i skogen när du jobbar. En större förbandsväska är bra att ha i bilen eller traktorn.

Ett komplett utbud av Granngårdens verktyg och arbetskläder hittar du här.

<br />
&lt;p&gt;&lt;a href=”https://vimeo.com/143725533″&gt;S&amp;aring; kl&amp;auml;r du dig s&amp;auml;kert f&amp;ouml;r skogsarbetet&lt;/a&gt; from &lt;a href=”https://vimeo.com/user11119597″&gt;Granng&amp;aring;rden&lt;/a&gt; on &lt;a href=”https://vimeo.com”&gt;Vimeo&lt;/a&gt;.&lt;/p&gt;

Tips för ett säkrare skogsarbete:

  1. Följ alla säkerhetsföreskrifter för arbete med motor- och röjsåg.
  2. Ha första förband med dig i fickan.
  3. Märk ut platsen på en karta som du lämnar väl synlig hemma.
  4. Ha alltid mobilen eller kommunikationsradion lättillgänglig, helst i framfickan på jackan. Se till att mobilen är fulladdad när du går hemifrån.
  5. Meddela en anhörig var du kommer att arbeta under dagen och ha regelbunden kontakt med den personen under dagen.
  6. Parkera ditt fordon i färdriktningen så att du enkelt kan köra iväg.