Recept på frasiga våfflor

Recept på frasiga våfflor
Foto: Shutterstock

Ni missar väl inte våffeldagen? Finns det något godare än en nygräddad frasig våffla med en klick grädde och hemgjord sylt? Här får du ett riktigt bra recept på frasiga våfflor.

Vid den här tiden för drygt två tusen år sedan meddelade ärkeängeln Gabriel jungfru Maria att hon väntade guds son. Till minne av detta firas den kristna högtiden Maria bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen den 25 mars. Att vi numera kallar dagen för våffeldagen lär bero på en felhörning av just Vårfrudagen. Hur våfflorna kom in i bilden är något oklart, men tros ha att göra med att tillgången på ägg och mjölk var bättre framåt vårkanten förr. Gott är det ju i vilket fall som helst. Här får du ett recept på riktigt frasiga och goda våfflor!

Frasvåfflor

Ca 8 st

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 dl mineralvatten
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Ev lite smält smör

Gör så här
1. Vispa grädden tjock tillsammans med vaniljsockret
2. Blanda ihop mjöl, salt och vatten till en jämn smet.
3. Rör ner den vispade grädden.
4. Hetta upp våffeljärnet. Lägg i en klick smör och grädda våfflorna gyllene.
5. Lägg dem i ugnen på ett ugnsgaller så håller de frasigheten bättre om du inte äter dem direkt.
6. Ät och njut!