Tina Ahlin om 100 procent njutning

 

Granngarden_portratt_TinaAhlin1Just nu kombinerar Tina Ahlin det bästa av tre världar. I dessa finns musiken, familjen och det passionerade intresset för trädgårdar.
I TV4+ rullar ”Tinas trädgård”. Det är hennes första trädgårdsprogram och något av det roligaste hon tagit sig för.

I går kväll dansade fingrarna lekande lätt över den svarta flygelns tangenter. Det blev en aning sent och egentligen är det inte alls så som Tina Ahlin vill ha det. Men vad gör man när sonen har varit sjuk i över en vecka och det är leverans av arbete som gäller?!

Tina ler. Ett mjukt behagligt leende, som inte alls visar ”tyck synd om mig”. Det hon säger och det hon visar är snarare en tacksamhet. Till ett sätt att leva på som tilltalar henne. Musiken betyder enormt mycket och har gjort så länge hon kan minnas. När de andra barnen i Stockholmsförorten Bromma tog skolväskan över axeln och knatade till skolan, eller möjligen hojade, åkte Tina tåg till Kungsholmen och Adolf Fredriks musikskola. Sedan dess har Tina klarat sig mer än bra i en stenhård konkurrens. Förutom att Tina spelar piano lika bra som hon går och står, sjunger hon, spelar dragspel, munspel och komponerar musik.

Den senaste aktuella skivan är en tolkning av Allan Edwalls musik och på meritlistan står ett otaligt antal konserter med Sveriges ledande musiker. Många är vi som minns när hon, som nybliven mamma för drygt fem år sedan, var en av lagledarna i omåttligt populära ”Så ska det låta”.
– Usch, det var för tidigt, säger Tina och syftar på att sonen Alvin då bara var ett par månader gammal. Inte för att han tog någon skada, snarare för att hon själv inte tillät sig att stanna kvar i den magiska bubblan med sitt nyfödda barn.

Naturligtvis är det oundvikligt att inte tangera ämnet när vi är så nära, detta med frihet. Frihet att välja och gå den vägen som känns sann. Kanske kommer det med åren, eller nej, hand i hand med insikten. Kanske är det lättare om man har ett personlighetsdrag åt det känsliga hållet och inte mäktar med för mycket runt omkring. Som Tina säger sig vara, när det helt enkelt ofta inte finns något annan väg att gå än att skala av och lugna ner sig för att må bra.

Tina har gjort sina val, sina medvetna val. Till ett mindre skivbolag där hon gillar sina medarbetare och kan jobba på egna villkor. Där hon också får det inflytande hon vill ha och möjligheten att jobba med den slags musik som är lustfylld framför att tänka på vad som för stunden anses vara mest kommersiellt gångbart.

Ett annat viktigt val handlar om var hon, maken Morgan och sonen Alvin bor. Det var havet som lockade. När huset på Värmdö med tillsaluskylten dök upp, som föresten inte är ett hus, snarare ett gulligt skärgårdshem anno 1917 med fönsterluckor och sneda väggar, var det kärlek vid första ögonkastet! Till detta finns fem små mindre stugor, skruttiga och gamla, men väl så charmiga. Dessutom en stor trädgård i just den tidsanda med en romantisk 20-talstil, som står Tina om möjligt ännu närmare hjärtat än själva boningshuset.
– Det var helt omöjligt för oss att inte vilja äga.Vi har en liten trollvärld, säger Tina och snurrar en slinga av sin ljusa rufsiga kalufs med långfingret och formar en slarvig knut i nacken. Hon spricker upp i ett av sina otaliga leenden och berättar om skönheten i detta hem som hon och maken ser, men kanske inte alla andra som söker det senaste, det perfekta? För att inte tala om hur mycket hon tycker om alla de små husen som ligger utspridda i trädgården. Morgan knep ett av dessa som arbetsrum och det fick genast heta ”Annanstans”. Tina var inte sen med att kontra och döpte sitt arbetshus till ”Tinas flygel”. Bykboden är ett annat och det fjärde, tänkt att vara övernattningsstuga åt vänner och bekanta heter passande nog ”Gästgiveriet”. Men som i ärlighetens namn just för stunden fungerar som tak över huvudet åt bråte och överblivna prylar.

Granngarden_portratt_TinaAhlin2

I en tid när det ska fixas hemma på nolltid, installeras moderna kök och lyxiga badrum för hundra tusentalskronor går det lugnare fram hemma hos Tina. Ett medvetet val ska tilläggas för att de ska kunna ta sig möjligheten att göra annat av värde. Som för Tinas del handlar om tid till musik, familjen – och trädgården! Den som är översållad av jasmin, fläder, bärbuskar och äppleträd, körsbärsträd, jordärtskockor, jordgubbar, amerikanska blåbär och rabarber. Syrener och mormorsblommor som sibirisk jättevalmo, sommarflox, stormhatt, borstnejlika …

I Tv 4+ har nyligen serien ”Tinas trädgård” börjat. Under tio onsdagar, med bästa sändningstid, är det Tina som gräver och planterar, diskuterar med både proffs och experter, vänner och bekanta om detta kring trädgård. Idén till att det blev något så fantastiskt som ett eget program började för drygt ett år sedan och en tidningsintervju under rubriken passion. Det blev ett fint reportage, säger Tina som inte långt därefter blev uppringd av produktionsbolaget bakom ”Tinas trädgård”.
– Först blev jag chockad över tanken med ett eget program. Jag som inte gjort annat än att sysslat med musik under 20 års tid, men spontant sa hela kroppen JA!

– Det är något av det roligaste jag har gjort, säger Tina och beskriver detta med att jobba med något så befriat från stress, press och nervositet.

– Och ändå ska jag säga att vi sliter under programmen. Det är verkligen fysiskt ansträngande. Jag har grävt, grävt, grävt och verkligen gjort ALLT för hand! Vi har satt fröer, örter och grönsaker, planterat torparblommor och sett över fruktträdgården på torpet där vi spelar in. Sedan har vi pratat, fnittrat och haft jätteroligt.

”Vi” är Tina och hennes vänner som hon bjudit in till programmet under rubriken att de inte bara är kära vänner utan också har ett brinnande hobbyintresse för trädgård. En av vännerna är skådespelaren Maria Lundqvist med rosor som sin passion. En annan är Katarina Ewerlöf med en stor kärlek till torparblommor och i programmet gör Tina och Katarina en djupdykning i frövärlden.
– Trädgård är min passion, en själslig oas och har alltid
varit mitt intresse, men när vi köpte hus, då exploderade lusten fullständigt!

Så pass intensivt att arbetsuppläget i början inte alltid var så genomtänkt:
– Första våren sådde och planterade jag kors och tvärs. Och det som sedan växte blev en salig blandning där stormhattar skymde små dahlior och det var orange blommor bredvid rosa. Säsongen efter började jag tänka färger som funkar ihop och skissade på det. Tredje sommaren tittade jag på höjder som hyfsat passade ihop. Sista steget var att hitta en kombination av växter som gjorde att det blommade i omgångar hela säsongen.  Ja, du förstår att jag har gjort mina misstag på vägen fram till min oas.

Granngarden_portratt_TinaAhlin3

Numera arbetar Tina helst i trädgården med fokusering på olika projekt, att vara bara i växthuset eller att lära sig massor om just en blomsort. Senast ut var intresset för vackra vallmo och då fanns 12 olika sorter i blom!

Mitt i allt detta enorma arbete som Tina med lust och iver lägger på sitt trädgårdsarbete finns ledordet njutning.
– Det får aldrig bli ett stress-objekt, det måste vara hundra procentig njutning. Det har jag lovat mig själv. Annars får det växa igen och ruttna tillbaka, det är faktiskt inte hela världen. Allt måste få ta sin tid och få gå i sin takt. I detta ligger mitt ”gå-tillbaka-i-tiden-tänk”. Jag är ingen framåtsträvare, snarare en bakåtsträvare i mycket. Filosofiskt lever jag inte fullständigt för det moderna samhället, jag tycker om att värna om det gamla.

Tina berättar om somrarna hon som barn tillbringde i Finland. Om det trädgårdsintresserade paret med den gamla gården som efter deras bortgång blev köpt av en tysk, som lät allt detta vackra förfalla.
– För något år sedan smög jag mig dit och snodde växter och fröer. Jag tog till exempel en jättebalsamin som fullständigt exploderat i min trädgård. Den är helt underbar, över två meter hög och proppfull av blommor. Det är en sådan rikedom att kunna förvalta det förflutna och jag tror faktiskt att det gamla trädgårdsintresserade paret sitter däruppe i himlen, ler och blinkar ner till mig.

Att tänka förvalta genomsyrar mycket av det Tina tar sig an. Behöver det nämnas att kompostering är en självklarhet? Och Tina experimenterar gärna med gamla husmorstips. Som att tömma kaffesump i rabatterna och lägga krossade äggskal i örtagården för att göra jorden mer kalkrik. Mosade ekologiska bananskal innehåller kalcium och blandas också i jorden. Det har Tina märkt att en del buskar hemma hos henne mår toppen av.
– Örter är spännande, fortsätter Tina, på tal om detta med att återgå till ett slags ursprungstänk. Inte bara att äta, utan att också använda medicinskt.

– Jag har blivit hjälpt av te på rosmarin när envis huvudvärk inte vill släppa. Örter i medicinskt syfte är mycket intressant och något jag vill lära mig mer om.

Tinas örter blandas ännu så länge för det mesta i matlagningen. På sensommaren skördar hon ananassalvia som är himmelskt god, citrontimjan, basilika och rosmarin för att nämna några. Dessa klipper hon av, brer ut över matsalsbordet, torkar och blandar med havssaltflingor av bra kvalité, som sedan hälls i fina burkar och blir till presenter åt vänner. Av de torkade örterna laborerar Tina dessutom gärna fram pesto, som inte kan bli tillverkad på ett mer naturligt vis.
– Att få ta hand om och vårda en gammal trädgård, så och skörda, det har påverkat hela min person. Det är som att få vara med om tidens gång och närvarande i det som växer och dör. Det är en samklang och en helhet som gör mig så gott.

En trädgårdshobbyentusiast har fått sitt program och det är något som inte helt omöjligt kan leda vidare inom samma bana. Som Tina mer än gärna skulle glädjas över så länge musiken också får utrymme:
– Musiken är mitt liv, utan den skulle jag bli olycklig. Men kombinationen med trädgård och musik, det är en fantastisk plattform.

Det har varit mycket av det goda för Tina den senaste tiden. Av både musik och trädgård. Faktiskt så mycket att ett avbrott känns välbehövligt.
– I morgon är jag klar med ett stort jobb, sedan måste jag ha tyst omkring mig. Då åker familjen till Björkliden i Lappland.

Till ett landskap med höga berg och djupa dalar. Som alldeles säkert tilltalar Tina. Hon som respektfullt njuter av det naturen så frikostigt har att erbjuda.

Tina Ahlin

Ålder: 41 år, sommarbarn
Familj: Maken Morgan och sonen Alvin 5 år
Bor: Gammalt hus på Värmdö
Aktuell: Programledare för Tinas trädgård i TV4+
Senaste skivan: En tolkning av Allan Edwalls musik
Spelar: Piano, dragspel och munspel
Favoritblommor: Mormorsblommor som sommarflox, stormhatt, borstnejlika