Suzanne har hittat sin drömgård

Grannliv214_Suzanne_Reuter_1Att bo på bondgård, äta eget kött och odla sina egna grönsaker låter som en dröm för många. För Suzanne Reuter och andra blir det nu verklighet i Stockholms skärgård.

Regnet faller i stora droppar på stallbacken när vi träffar Suzanne Reuter, men hon är på gott humör. En bit bort i hagen står nämligen islandshästen Trausti och väntar på att få sin dagliga dos kärlek. Även om ridningen är Suzannes stora passion, och hon är i stallet nästan dagligen, finns numera också en liten hundvalp som konkurrerar om uppmärksamheten. Trots nästan ett helt liv i skådespelarrampljuset och storstaden Stockholm, bor det en riktig lantlolla i Suzanne.

Kanske är det minnen från en barndom där några av de lyckligaste stunderna tillbringades på landet bland djur som gör att hon nu vill kunna
erbjuda sitt barnbarn Nisse samma möjlighet? I våras tog hon ett stort steg närmare drömmen om ett liv nära djur och natur när hon blev stolt ägare av ett andelsboende på Drömgården i Stockholms skärgård. Man äger en del i ett boende och betalar en mindre avgift när man utnyttjar det.
– Det här sättet att bo ger hopp inför framtiden! Det främjar både miljön, människors hälsa och är ett sätt för fler att ha råd att kunna leva på en lantgård, i skärgårdsmiljö dessutom. För mig är det perfekt! säger hon.

Grannliv214_Suzanne_Reuter_2

Projektet Drömgården startades av entreprenören John Higson efter tysk förebild. Kring vackra Arbottna herrgård på Muskö håller sedan förra året ett helt litet samhälle på att byggas upp. Principen är att medlemmarna som köper sig ett andelsboende ska kunna bo i lantlig miljö där helhetstänket är miljöanpassat. På Muskö kommer gården att ha gårdsbutik, växthus, odlingar, fruktodling, djurhållning och eget slakteri. Många olika typer av boenden planeras. Allt från exklusiva bostadsrätter i Herrgårdsbyggnaderna, till sommarstugevillor i modern arkitektur eller nybyggda roulotter hämtade från Frankrike som var det Suzanne föll för direkt.
– Det är som en vinterbonad cirkusvagn, så jag kommer att kunna vara där året om. Jag slipper tråkigt underhåll och städning. Nyckeln sitter i dörren när jag kommer dit och jag kan helt ägna mig åt att njuta av min ledighet. Det är klockrent för alla plånböcker.

Tanken är att gården i samarbete med bönder i närområdet ska producera ekologiska produkter som ska säljas i stan, men även bli till njutning för medlemmarna.
– Man kan köpa in sig i ett äppelträd och få utdelning i form av must. Eller investera i hönseriet och ha tillgång till egna ägg. Det är en fantastisk idé, eftersom det i dagsläget är svårt för småbönder att överleva, allting måste ske i storbruk. På det här sättet kan flera gå ihop och få det att löna sig, berättar Suzanne.

Så här på vårkanten brukar förberedelserna vara i full gång inför hennes teatergästspel sommartid på Öland. Men i år tänker hon ta ledigt. Vem kan klandra henne när hon för första gången ska få njuta av sitt sommarboende tillsammans med familjen?
– Det kommer också att finnas sociala aktiviteter, en egen pub och aktiviteter som våffeldagen, kosläpp och höstskörd som man kan vara med på om man vill.

Något som passar Suzanne perfekt, att sitta still har aldrig varit hennes starka sida.
– Jag är alldeles för rastlös! Men jag gör positiva saker, så det blir inte en negativ stress. Jag har också idag en fantastisk position där jag kan välja vilka jobbprojekt jag är med i och kan planera min tid.

Grannliv214_Suzanne_Reuter_3
Suzanne är engagerad ryttare och tar gärna kurser. Här med sin islänning Traosti.

Det räcker med att kasta en blick i Suzanne Reuters resumé för att inse att hon inte direkt har legat på latsidan. Hittills har det blivit ett antal tv-serier, teaterföreställningar och ett trettiotal filmer. Även om Svensson Svensson, Lorry och Reuter & Skoog är det som gjort henne mest folkkär är hon, om hon måste välja, personligen mest stolt över sitt arbete i SVT-serierna Cleo och Drottningoffret.
– När jag filmar känns det som att jag har världens lyxigaste jobb. Teater kräver ett hårdare mentalt arbete med repetitioner och koncentrerat jobb de timmar du står på scen. Du måste hela tiden hålla dig i form. Men jag drivs faktiskt helt av min lust, det finns få saker jag tycker så mycket om som att spela teater och att få folk att skratta.

Hur är den mentala pressen? Om hon inte känner sig frisk eller glad, hur gör hon då?
– Oj, det där är erfarenhet och att vara professionell. Massa människor har betalat för att se dig. Jag har spelat teater med magsjukehinkar i kulissen. Det har alla gjort. Så är det ibland.

Grannliv214_Suzanne_Reuter_1_ellerDet var på scenskolan som läraren och regissören Lars Löfgren uppmärksammade hennes talang för humor.
– Jag hade turen att snabbt komma in i TV-sammanhang och få möjlighet att arbeta med duktiga skådespelare som bland andra Margareta Krook och Ernst-Hugo Järegård. Att som idag få stå på scen med Johan Ulvesson, Robert Gustafsson, Loa Falkman, Claes Månsson eller Krister Henriksson är fantastiskt. Det är inte kattskit! skojar hon.

Om hon ska välja en motspelare som hon trivs allra bäst att arbeta med kommer svaret snabbt.
– Ulla Skoog. Det ”klickar” mellan oss. Hon är så oerhört rutinerad och hon vet vad hon kan. Vi känner varandra så väl och vet precis hur vi ska få ut det bästa av varandra.

Bra humor är mångbottnad och bjuder på mer eftertanke än bara det snabba skrattet, tycker hon.
– Just därför uppskattar jag så mycket att arbeta med Peter Dalle. Hans manus har så många lager, det är så mycket mer än bara ”punchen”.

Två prima kultstatus-exempel på det är sketcher som han skrivit till filmen Yrrol. I en av dem, som är Suzannes personliga favorit, tvekar en styrelse över vad de ska ge sin chef i 50-årspresent – en present eller ett straff? Den andra är en halsbrytande uppvisning mellan väninnorna Reuter och Skoog i medberoende, passiv aggressivitet och skuldbeläggande över en lunch på stan.
– Visst blir man skickligare på humor med övning, men tajmingen, den antingen har du eller inte. Jag upptäckte på scenskolan att jag hade talang för det, även om jag var rolig som liten var det först då jag förstod att jag kunde använda det till något. Vilket jag är superglad för. Förstås!

Lycklig Suzanne med hennes och systerns valp Lucero i famnen. Han hittades av hjälparbetare på Mallorca, alldeles uttorkad med stora hål i pälsen.

Fast så har det inte alltid varit, erkänner hon.
– Det har funnits perioder tidigare i mitt liv när jag har ifrågasatt vad meningen med mig är. Det gör väl alla stundtals? Men jag fick hjälp att prata mig ur det genom samtalsterapi och KBT (kognitiv beteendeterapi red. anm.). Idag förstår jag att det jag gör är betydelsefullt. Det är viktigt för oss att skratta.

Den fem månader gamla valpen Lucero springer överlycklig fram och får det att lysa i Suzannes ögon. Hon och hennes tre syskon växte upp med boxrar hemma och det märks att hon har handlaget. Under våren har valpkurs stått på schemat.
– Han är en gatukorsning från Mallorca. Min syster bor där och hon brukar volontärarbeta på ett center där de tar hand om djur som har hamnat på gatan. Hon hittade Lucero och blev enormt förtjust, men hade just mist en hund som hon hade haft i sjutton år och hade inte hjärta att skaffa en ny. Så jag övertalade henne och nu har vi delad vårdnad om honom. Senast vi var i stallet kom han stolt sättande med en mus i munnen, så nu får mina katter konkurrens där hemma …

Som liten fick hon lära sig att rida, men ramlade av och blev rädd för stora hästar. Vid ett besök på Island fick hon dock upp smaken igen. Sedan tolv år tillbaka rider hon regelbundet islandshästar. Under många år var hon medryttare.
– Ridningen ger en enorm frihetskänsla! Traosti som jag köpte i fjol är lite mer utbildad än min förra häst som jag hade i två år. När man har varit på Island där man rider i ett högre tempo, vill man också ha en snabb häst, vilket han är, säger hon och ler.

Suzanne tycker om att ligga steget före.
– Jag vill inte överraskas av ålderdomen och sitta där som en uttråkad pensionär! Jag njuter av att vara farmor och tar ofta hand om mina söners barn. Drömgården ingår i mina framtidsplaner där jag kanske jobbar mindre och mindre. Härute kommer jag att kunna vara med min familj, hunden och ha islandshästen i stall på gården. Bättre kan det inte bli!

Grannliv214_Suzanne_ReuterNågra snabba med Suzanne

Viktigt för mig: Att vi ska vara vara snälla mot varandra.
Blir arg på: När de gör nedskärningar i vården av äldre.
Bjuder gärna på: Ljummen potatissallad med egen potatis.
Odlar helst: Sånt som går att äta, gurka, tomat, lök, selleri och potatis.
Aktuell med: Relationskomedin ”Sista chansen”, på bio i sommar med Isabella Scorupco och David Hellenius.

 

Drömgården

Entreprenören John Higson är hjärnan bakom projektet vars vision är att ge fler människor möjlighet att bo på landet och ta del av ekologisk, närproducerad mat. Första gården byggs just nu på Muskö i Stockholms Skärgård.