Pernilla Månsson Colt – ”Nu ska jag odla mig själv!”

Som programledare för populära Trädgårdstider i tv är Pernilla Månsson Colt van att få jord under naglarna. Men när det gäller hennes egen trädgård skulle den behöva mer tid och kärlek. Vid 50 års ålder börjar hon inse att det också är hög tid att börja odla sig själv.

Pernilla Månsson Colt har lagt ytterligare en hektisk inspelningsperiod till handlingarna. Vi är vana att se henne framför kameran som programledare för Trädgårdstider och Husdrömmar men få känner nog till att hon också är producent för långköraren Antik-rundan i SVT. Ett hattrick i drömjobb skulle nog många säga.

– Ja, jag tänker på allvar att jag har världens roligaste jobb! Jag trivs väldigt bra med att göra de här tre programmen eftersom de berikar varandra, säger Pernilla när vi pratas vid. Hon har precis landat hemma i Skåne igen efter att ha lett Nobelsändningen för andra året i rad.

Var det annorlunda att göra Nobel den här gången?
– Ja det var det. Känslan var bättre och andra gången har det blivit rutin på saker och ting. Men det är alltid svårt att recensera sig själv, jag har inte vågat titta på det ännu. Det är väldigt kul och speciellt att göra Nobel och kliva in i den där bubblan av både glamour och vetenskap.

Tempot har varit högt under en lång tid och hon känner att det börjar bli dags att ta det lite lugnare och ”vabba sig själv” som hon säger. Det finns ett behov att slå på snigelfarten, men hon erkänner att det också är svårt eftersom många spännande projekt dyker upp hela tiden.
– Jag tänker att jag måste skruva ner men vet inte på vilket sätt. Jag är dålig på att lägga in återhämtningspauser och har svårt att veta vad jag skulle ta bort när allt känns roligt, så den ekvationen har jag inte riktigt fått ihop än …

Pernilla skaffade ett växthus för att kunna koppla av i eftersom hon har svårt att ge sig själv tid för återhämtning.
Pernilla skaffade ett växthus för att kunna koppla av i eftersom hon har svårt att ge sig själv tid för återhämtning.

Sedan januari har tv-inspelningarna avlöst varandra. Först en ny säsong av Husdrömmar där hon tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh följer familjers renoveringsresor från ritning till färdigt hus och allt som uppstår däremellan.
– Det är ett otroligt roligt men knasigt projekt. Vi kan inte spela in det sista programmet förrän huset är klart och du vet ju hur det är med husägare och renoveringsprojekt, det blir nästan alltid förseningar så det är en logistikövning av rang kan jag säga.

Nu i vår har även omåttligt populära Trädgårdstider dragit igång igen, för åttonde säsongen i rad, och Pernilla menar att det fortfarande är lika roligt att göra programmet efter alla år.
– Det är väldigt energifullt och härligt att åka till inspelningarna och träffa en kreativ klick av människor man gillar, det är lätt att glömma bort att det faktiskt är ett jobb.

Programmet spelas till stor del in utan manus och bygger mycket på improvisation. Kanske är det där succékonceptet ligger, att det finns en äkthet och en kemi mellan programledarna som inte går att ta miste på.
– Vi vet ganska bra vad vi ska göra efter så många säsonger men inte alltid hur vi ska göra tv av det, det är något vi improviserar fram när vi träffas. På pappret kan det stå att vi ska plantera tulpaner i kruka och då gäller det att komma på ett nytt sätt att göra det på. Då har vi olika ingångar och försöker hitta en ny twist för att inte upprepa oss.

Har ditt eget trädgårdsintresse ökat i takt med Trädgårdstider?
– Ja det har det nog gjort men jag har samtidigt blivit latare. Jag har alltid varit väldigt trädgårdsintresserad men ju mer jag jobbar desto mindre tid får jag för min egen trädgård så just nu skulle jag faktiskt behöva ta hjälp, skrattar Pernilla när hon inser ironin i det hela.

Blir du stressad av alla trädgårdsmåsten?
– Nej det har alltid varit avkopplande men när förfallet börjar gå för långt då blir det ju inte avkoppling längre utan ett jobb som utvecklar sig till ett dåligt samvete. Men så vet jag ju att om man bara lägger en tre, fyra dagar på våren så blir den ju jättefin igen. Det gäller att försöka börja putta på en sten i stället för att se hela berget av jobb.

När jag blev gravid var det som att det klickade till i hela kroppen, jag blev helt besatt av att se saker växa!
När jag blev gravid var det som att det klickade till i hela kroppen, jag blev helt besatt av att se saker växa!

Hemma i sin egen trädgård har hon ersatt grönsaksodlingarna,
”jag kommer ändå aldrig bli självförsörjande”, med rabatter, buskar och rosor. Och sedan i somras också ett 20 kvadratmeter stort växthus med vinranka, blomsterkrukor och en stor skön soffa att slänga sig i.
– Det var inte odlingskraven jag kände att jag behövde när jag skaffade växthus, utan mer ett ställe där man kan sitta och mysa. Bara jag kan få en lite lugnare period så jag hinner använda det, säger hon och berättar att hon bestämt sig för att avsätta tid i kalendern för att ”odla sig själv”.

Trädgårdsintresset började så smått hemma i radhuset i Örebro där hon är uppvuxen med en mamma som påtade runt i rabatterna. Men det var först när Pernilla blev gravid med första barnet som intresset satte igång på allvar.
– Det var som att det klickade till i hela kroppen, jag blev helt besatt av att se saker växa!

Hon köpte alla möjliga blommor och satte i kruka och testade alla typer av fröer hon kunde komma över och plöjde samtliga årgångar av Allt om trädgård som hon hade lånat av sin svärmor. När bebisen var två dagar gammal stod hon i trädgården och grävde upp en ny rabatt.
– Jag var helt speedad av entusiasm efter förlossningen, och tog varje tillfälle i akt att fixa i trädgården. Jag blev nästan fanatisk under några år och läste allt jag kom över.

Det var i samma veva som det första barnet kom som de också flyttade till villan i Klagshamn utanför Malmö, en plats som de blivit kvar på i 20 år, trots att hon fortfarande kallar Örebro för ”hemma”.
– Det är inget drömhus men det funkar väldigt bra. Det är nära till både jobb och kommunikationer och så ligger det ett väldig fint naturområde härikring. Vi har helt enkelt blivit kvar.

Du blir inte sugen på att flytta när du är ute och ser alla fina objekt i Husdrömmar?
– Jo jag blir både sugen och avskräckt! Det är en enormt jobbig
väg dit som familjerna går igenom med renoveringar och byggen, även om resultatet ofta blir väldigt bra. Men än så länge har inte lusten att flytta övervägt tryggheten av att stanna kvar.

170323_Pernilla_Månsson_Grannliv117_3

Eftersom de flesta uppdragen också är i Malmö är det praktiskt. Arbetsåret stannar aldrig av riktigt utan går in i olika faser och i perioder blir det mycket resor och därför är Pernilla mån om att kunna vara hemma när hon är ledig.

Hur kopplar du av?
– Då kommer jag hem tidigt efter att ha hämtat yngste sonen i skolan, vi gör tacos, poppar en massa popcorn och ser på film. Jag är ganska bra på att vara närvarande när jag väl är ledig.

Vad drömde du om som liten?
– Jag ville bli artist och när jag blev större ville jag bli informatör, tyckte det verkade så spännande att gå runt och förklara för folk hur saker och ting fungerar. Men jag tror att jag tidigt hade ”sjukdomsinsikt” och förstod vad som skulle kunna passa för mig.

Hennes naturliga fallenhet för att stå framför kameran tror hon kommer från fädernet.
– Min pappa var ett socialt orakel och var väldigt nyfiken på nya människor och slog sig i slang med alla. Som barn tyckte jag att det var väldigt pinsamt men jag tror nog att jag har fått en del från honom.

Även om Pernilla gillar att stå framför kameran trivs hon också med att jobba bakom den som producent och hon är mån om att få göra bägge delarna.
– En vacker dag tänker jag att jag är för gammal för att stå framför kameran. Jag trodde inte att jag skulle vara en gångbar programledare när jag var 50, men det är jättehäftigt att det fortfarande funkar.

I januari nästa år kommer vi att få se henne i det nya programmet I dag om ett år som går ut på att vanliga människor får ett år på sig att förändra någonting i sitt liv och chans att förverkliga det. Det kan handla om att lära sig ett nytt språk, ändra sina matvanor eller hitta sitt biologiska syskon. Ett program med mycket känslor.

Om du själv skulle förändra något, vad skulle det då vara?
– Jag brukar skoja och säga att jag ska byta jobb och göra någonting helt annat men när sen följdfrågan kommer: till vad? blir jag alldeles tyst. Jag har jobbat med tv hela mitt liv, jag tror inte jag kan någonting annat.

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 50.
Familj: Maken Stellan, barnen Gabriel, 19, och Noel, 9, samt bonusbarnen Leopold, 27, och Linnea, 25.
Yrke: producent, journalist och programledare.
Bor: Hus i Klagshamn strax utanför Malmö.
Aktuell: Som program-ledare för Trädgårdstider och Husdrömmar i SVT.

 

3 snabba170323_Pernilla_Månsson_Grannliv117_timjan

Bästa med din trädgård?
Mitt växthus med vinrankor och blommor. Det är 20 kvadratmeter stort och har en härlig soffa som man kan slänga sig i.

Och det sämsta?
Att jag inte hinner med den så mycket som jag vill.

Favoritväxter?
Kryddväxter, basilika, rosor och buskar. Jag har lagt ner mina grönsaksodlingar, jag kommer ändå aldrig bli självförsörjande har jag insett.