Livsnjutaren Victoria Skoglund

När kärleken tog slut gjorde det ont. Men för trädgårdsmästaren Victoria Skoglund visade sig livet, precis som naturen, ha förmågan att överraska och bjuda på oväntade vändningar … Grannliv stämde träff med TV4-trädgårdsmästaren för att prata möten, matjord och märgärt.

Trädgårdsmästare Victoria Skoglund utstrålar lugn. Samtidigt har hon en glimt i ögat som skvallrar om en personlighet som gillar att ha många järn i elden. Kanske är det den gnistan som tränger igenom rutan och som har gjort henne till en populär odlingsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.
– Jag fick frågan i flera års tid om att medverka i TV, men vägrade in i det längsta eftersom jag blir så nervös.

År 1997 tyckte Lasse Bengtsson att hon fick sluta larva sig och övertalade henne att börja. Första gången skulle hon bara vara med i tre minuter, bedyrade han.
– Idag står jag och Jesper Börjesson flera timmar och pratar känns det som, haha! Jag brukar fokusera på att det bara är han och jag som pratar med varandra, så känns det bättre. Många sa att jag skulle vänja mig och få smak för adrenalinet, men så har det inte blivit. Jag har verkligen inget behov av att stå i centrum, säger hon nästan ursäktande.

Nej, bäst trivs hon i trädgården. Där känner hon sig hemma, vilket inte är konstigt med tanke på att hennes föräldrar var Folke och Gunborg Mattsson som grundade handelsträdgården Zetas i Huddinge söder om Stockholm. Victoria växte bokstavligen upp där. Varje vindlande grusgång och gren på träden är djupt rotade i hennes historia. Idag är hon delägare i Zetas och driver företaget vidare. Men så var det inte tänkt från början.
– Mina föräldrar arbetade jämt! Hela livet kretsade kring trädgård, oavsett om de var lediga eller inte, ständigt upptagna med kunder eller leverantörer i telefonen. På sommarloven skickades jag och min syster till farmor i Åbolands skärgård eftersom mina föräldrar jobbade. När de väl kom dit var de helt utarbetade.

Hon och systern blev överlyckliga året då de fick höra att familjen istället skulle åka på bilsemester till Skåne.
– Jag och min syster förberedde oss på att få sola och bada. Nej, då visade det sig att vi skulle åka runt och titta på trädgårdar! skrattar hon och skakar på huvudet.

Granngarden_Victoria_skoglund_tradgard_1Idag är det hon som åker runt och tittar på trädgårdar. Några av dem, plus hennes egen trädgårdsfilosofi, har hon samlat i sin och fotografen Lena Granefelts vackra bok ”En trädgårdsmästares väg” som kom ut på Max Ströms bokförlag förra året.

Även om hennes föräldrar var mycket upptagna är hon idag tacksam över att i yrket ha fått så mycket gratis av föräldrarna. Men där och då ville hon absolut inte bli som dem. Inom henne fanns en stark känsla av att vilja ta hand om andra män-niskor. Efter gymnasiet utbildade hon sig därför till undersköterska med siktet tydligt inställt på att bli barnmorska. Tills hennes föräldrar bad henne komma in och arbeta extra en helg …
– Plötsligt när jag stod där föll alla bitarna på plats. Jag hade allt inom mig. En dag på jobbet kanske jag pratar med 100 personer, så det är omhändertagande av både människor och växter. Därför är detta det perfekta jobbet för mig.

Med tiden tog hon över företaget och det blev några hektiska år då hon jobbade allt mer, sa ja till allt, började äta dåligt, slutade att sova och sätta gränser. Allt skulle vara perfekt och hon var den som måste ha koll på allt. År 2003 sa kroppen ifrån och hon svimmade på jobbet.
– Som tur var fick jag snabbt rådet att gå i KBT-terapi, vilket hjälpte mig enormt mycket. Jag är ivrig av naturen och vill att allt ska hända på en gång. Idag har jag en bättre balans, har lärt mig att göra en sak i taget. Problemet är att jag älskar att jobba. För mig känns det inte alltid som ett arbete.

Hon är noga med att försöka vara mer närvarande hemma. Kanske är det en kompensation för sin egen barndom som har gjort henne till en ”bullmamma” som älskar att omge sig med familj och vänner. Hon bjuder gärna alla på middag, men står sedan själv i bakgrunden och njuter.

Tröttnar hon aldrig på växter?
– Nej, men det som är jobbigt är att de alltid gör som de själva vill. Precis som livet självt.

Efter många år där hon och maken Rikard hade skött Zetas tillsammans, vilket de fortfarande gör, blev sprickan mellan dem för stor för att de skulle kunna fortsätta tillsammans.
– En smärre katastrof för en bullmamma som mig. Vi hade delat glädje och sorg i sjutton år. Det är så många som skiljer sig att jag inte trodde att det skulle bli så jobbigt. Men jag vill verkligen säga det: att skilja sig är fruktansvärt smärtsamt. Man sörjer inte bara själv, utan även för barn, föräldrar och syskon som påverkas lika mycket. Jag får nog leva resten av livet med en sorg över att det blev som det blev. Samtidigt är jag tacksam för allt fint vi fick tillsammans.

Granngarden_Victoria_skoglund_tradgard_2

Men precis som livets eviga cykel där något dör för att annat ska kunna födas kom kärleken igen och knackade på dörren. Oväntat nog fanns den inte långt bort.
– Vi hade varit vänner länge och känslorna växte sakta fram. Johan var singel och hela tiden klar över vad han ville. Jag var sargad och hade kanske inte lika lätt att ta emot och ge kärlek. Så som det kanske är när man lever i sorg. Men tiden gick och han stod kvar.

Victoria beskriver förhållandet som väldigt tryggt. De vågar bråka och vet att kärleken ändå består.
– Jag attraheras av hans lugn och självkänsla. När man är lite äldre vågar man kanske sätta sin partner mer på prov. Vi har ganska hett temperament båda två och det har varit både skrik och tårar. Även om det är obehagligt just när det händer är det oftast skönt efteråt och ingen av oss är långsint. Jag uppskattar rakhet både hemma och på jobbet.

Hon och Johan har just investerat i drömhuset bara tjugo minuter utanför Stockholm med sjötomt och en gammal stor trädgård som de precis har tagit tag i.
– Jag har värsta prestationsångesten! Som tur är har jag fått hjälp av Maria på jobbet som har ritat upp höjder och jag har bra anläggningsarbetare som hjälper mig. Jag har ritat in alla växter och får hjälp av Johan som hantlangare. Vi är så olika, men jag tror att han börjar förstå grejen med trädgård!

Ögonen lyser och hon ler.
– Just nu är jag helt manisk kring min livs första köksträdgård som ska bli klar i sommar. Jag har en trave böcker bredvid sängen och drömmer om det på nätterna! Jag ska odla sockerärter, sallad, slätbladig persilja, dill, polkagrisrödbetor och märgärt som man doppar i smör och salt.

Att odling även kan vara läkande har Victoria sett otaliga bevis för då de har haft personer som arbetstränat hos dem och kommit på fötter.
– Vi är gjorda för att bruka jorden tror jag. Det man tar ska man också ge tillbaks. Det finns en fin livsmening i det. Trädgård är också något som man aldrig slutar lära sig av. Jag lär mig saker varje dag.

Få kan beskriva växter med sådan passion som Victoria.
– De känns nästan som mina barn ibland. Därför gjorde det också extra ont att flytta från trädgården i vårt gamla hus. Jag drivs av att lära andra om växter och föra ut kunskapen eftersom det ger mig så mycket glädje.

Victoria har alltid njutit av skönhet. I barndomshemmet fanns vackra växter och konst att vila ögat på. Idag delar hon det intresset med sin äldsta son som utbildar sig till fotograf.
– Men skönhet är något väldigt personligt. För mig är inte nödvändigtvis det som blommar vackrast. Det kan vara några höstlöv, en kompost, när fåglarna äter i trädgården eller när vår katt Sigge stryker omkring bland krukorna på uteplatsen. Det viktiga är att man tar sig tid att stanna upp och njuta av stunden.

Om det är något man lär sig i trädgården är det förgänglighet och tålamod.
– Vi är så otåliga idag. Många kommer in och vill ha färdiga tomatplantor. Men människan är gjord för att vänta och längta. Det är nyttigt. Som odlare får du hela tiden bevis på att du inte kan styra över allting. Sånt är livet. Men det är bra.

Victoria Skoglund

Familj: Sambon Johan, sönerna Pontus 18, Daniel 15 och katten Sigge.
Favoritårstid: Höst, då kommer allt till ro och man kan se på allt som hänt.
Passion: Kakor, bullar och bakverk. Jag kan tänka en hel dag på vad jag ska få till fikat på eftermiddagen!
Livsmotto: Vin, mat, barn och vänner.
Usch: Brudspirea och ölandstok.
Aktuell: Trädgårdsmästare i Nyhetsmorgon på TV4 och krönikör i magasinet Sköna Hem.

 

Victorias tre gröna tips:

1. Skaffa en kompost – trädgårdens hjärta och guldgruva! Den förbättrar jordstrukturen och bidrar med näring.
2. Gödsla gärna organiskt med gräsklipp, kompost, ko- eller hästgödsel, benmjöl och hönsgödsel. Övergöd inte!
3. Vattna direkt efter regn, hellre sällan och mycket än lite då och då.