Doreen Månsson – ”Jag älskar att odla!”

Som programledare är hon ett välbekant ansikte, framför allt för landets allra yngsta medborgare. Men en annan stor passion för Doreen Månsson är att odla sina egna grönsaker. Och om hon fick skulle hon även vilja ha en egen kossa i trädgården!

Det är en ljummen vårdag i Stockholmsförorten Sollentuna där Doreen Månsson är bosatt sedan tio år. Den gulputsade 20-talsvillan som ligger på slutet av en återvändsgata är inbäddad i grönska och i trädgården är pallkragar och växthus preparerade för sommarens skörd.
– Det här är den bästa tiden på året i trädgården och jag vill inte lämna hemmet för något i världen, säger Doreen.

I femton år har hon jobbat med tv – både framför och bakom kameran. För landets yngre befolkning är hon ett välkänt ansikte som programledare i en rad olika barnprogram i SVT, men hon har också haft sin egen talkshow, lett eftersnacket till tv-programmet Idol, varit med i På spåret tillsammans med nyligen bortgångne Hans Rosling.
– Vi blev jättegoda vänner.

Senare i sommar kommer vi att kunna se henne i en stor underhållningssatsning som programledare tillsammans med Edward Blom. Hon jobbar även som producent och producerar en hel del egna programidéer samt reser landet runt och föreläser om främlingsfientlighet. Härom året kom också hennes första bok, en trädgårdsbok med recept hämtade från de egna odlingarna.
– Det var det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv, skrattar Doreen.

Doreen är uppvuxen i en diplomatfamilj och mellan att hon var sex och tretton år bodde familjen i olika omgångar i Afrika. Det var under de första åren i Nigeria som hennes odlingsintresse väcktes till liv, lite märkligt kan tyckas med tanke på alla ökenstormar från Niger och en närmast omöjlig mark att bruka. Föräldrarna kämpade med att få till den perfekta krocketgräsmattan på baksidan av huset de bodde i, något som var aningen svåruppnåeligt.
– Jag menar, herregud! Vem spelar ens krocket i Afrika? utbrister Doreen och skakar på huvudet åt minnet.

Doreen planterar en härlig medelhavskruka med blandade örter som trivs ihop.

Någon som också förundrat såg på föräldrarnas idoga strävan var trädgårdsmästaren Ibrahim. När familjen åkte hem till Sverige över sommaren, som diplomater gör, satte Ibrahim en annan plan i verket. Efter några veckor när det var dags att återvända till huset i Nigeria möttes de av en väldigt entusiastisk Ibrahim på uppfarten.
– Vi hann knappt stiga ur bilen, så ivrig var han att visa oss något, berättar Doreen.

Bakom husknuten där föräldrarna hade kämpat med sin gräsmatta hade Ibrahim anlagt ett auberginefält! Han kunde helt enkelt inte förstå varför de ville ha en tom gräsyta där man istället kunde odla mat.
– Min mamma höll på att dö, men där och då fick jag upp ögonen för odling och köksträdgård och sedan den dagen följde jag Ibrahim hack i häl. Trots att vi inte pratade samma språk lärde han mig massor om hur man får så fina och stora grönsaker som möjligt.

Trädgårdsintresset har följt Doreen genom livet men det var inte förrän hon köpte huset som hon på allvar kunde förverkliga sina odlingsdrömmar. Den 1 000 kvadratmeter stora uppväxta tomten i rakt söderläge hade alla förutsättningar med rabatter, fruktträd och bärbuskar – men det saknades en köksträdgård.
– I början tänkte jag att jag ville ha den perfekta 20-talsträdgården, typ som engelsk park med engelska tantblommor, men ganska snart kickade den här Ibrahim-sidan in i mig och jag började planera för en egen odling.

Hon började med en pallkrage men ganska snart hade det utökats till åtta och vips tillkom ett växthus också.

Pallkragarna gillar hon för att de är bra zonknäckare som gör att det går att starta odlingarna tidigare på säsongen, dessutom är det lättare att ha kontroll på jorden och hantera ogräset. Växthuset är det mera jobb med eftersom det kräver konstant vattning så att grönsakerna inte ska bli beska.
– Jag kan knappt gå bort på middag för jag måste vara hemma och vattna klockan sex.

Idag är de nästintill självförsörjande på grönsaker och använder allt i matlagningen och experimenterar gärna med recept. Alla i familjen gillar att laga mat och de planerar hela veckan vad de ska äta till helgen och utgår alltid från vilka grönsaker som är i säsong.
– Man blir superinnovativ när man låter grönsakerna styra över måltiderna, om man kanske måste ta auberginen eller zucchinin eftersom den annars riskerar att bli dålig, ja då får det bli så.

När de bjuder över gäster brukar Doreen alltid börja med att ta emot dem i trädgården och visa runt eftersom de är stolta över allt som de har åstadkommit.
– Många tycker att vi är galna som lägger ner så mycket tid på trädgården och säger typ ”ni vet att man kan köpa det här på Ica va?.” Folk fattar inte riktigt, men jag tror att det är en åldersgrej …

Vi är konstant uppkopplade men med ett par trädgårdshandskar på händerna får du ingen kontakt med din mobil.

Hon medger dock att det innebär otroligt mycket jobb att ha en köksträdgård och det krävs nästan att man är två. Som tur är delar Doreens sambo Henrik hennes intresse och det blir många timmar under högsäsong.
– Det börjar på våren med förkultiveringen men från och med maj är vi bara hemma och fixar i trädgården. Folk frågar om vi ska åka någonstans på semestern men vi skulle inte lämna det här för allt i världen, aldrig! Det är det bästa vi vet, det är en sådan välsignelse att bo i ett hus och kunna gå ut direkt i sin egen trädgård.

Varje morgon på sommaren går Doreen upp först av alla, det har hon alltid gjort eftersom hon blev mamma i unga år och tidiga morgnar är ett tillfälle för egentid. Då kokar hon kaffe och smyger ut barfota i trädgården med sin kaffekopp på morgonrundan och ”mosar löss”.
– Jag är superduktig på att mosa löss! Men sen är det så mysigt att gå runt och titta på allt som växer, alla nya knoppar på mina rosbuskar. Man får nästan storhetsvansinne när man tänker på att gud, har jag skapat allt det här.

Hon säger att de här stunderna på morgnarna ger henne kraft att hålla på att gödsla, lägga gräsklipp och allt det andra jobbiga som tar mycket tid.
– En sak till, och det kan låta klyschigt, men vi är jämt och ständigt uppkopplade men med ett par trädgårdshandskar på händerna får du inte kontakt med din mobil.
Hon menar att man aldrig är så närvarande i nuet som när man håller på att sätta en planta eller beskära en buske eftersom man annars så sällan får skapa något med händerna i vår digitaliserade värld.

För Doreen är det framför allt den ekologiska hållningen som är en viktig drivkraft till att försöka vara självförsörjande.
– Jag tycker det känns bra att veta vad man stoppar i sig och att det är närodlat. Hade jag fått bestämma hade jag även haft lite kor på tomten.

Steget till kor kanske inte är så långt bort, men de börjar i mindre skala med bin till sommaren. Hon skulle gärna ha några höns också om inte räven lurade så förbaskat i villaområdet. Och myskankor som kan hjälpa till att plocka sniglarna om de börjar invadera för mycket bland odlingarna.

Djuren har en naturlig plats i Doreens liv och precis som med trädgården är det en källa till avkoppling och återhämtning. Hon har tagit upp ridningen igen efter att ha varit med i SVT:s program Stjärnhoppningen. Hon red som barn under åren i Afrika men efter en olycka hamnade ridhjälmen på hyllan, men nu är hon glad att vara tillbaka i sadeln.
– Att rida är verkligen en härlig typ av motion och det är något magiskt med de här djuren.

Ridningen, djuren, intresset för odling och inte minst engagemanget för samhällsfrågor verkar alla vara bottnade i Doreens år i Afrika.
– Jag inser mer och mer ju äldre jag blir att det har präglat mig enormt. Det har gett mig en öppenhet för olika sätt att tänka och en insikt att det finns flera färger i paletten. Kan jag förmedla det till barn i mina program känner jag att jag har lyckats.

Doreen Månsson

Ålder: 42.
Bor: I Sollentuna norr om Stockholm.
Familj: Sambon Henrik Hallgren och barnen Hayat, Yasmine och Amina.
Gör: Programledare, tv-producent och föreläsare.
Aktuell: Med ett nytt familjeunderhållningsprogram som börjar sändas i augusti.

 

Två snabba

Bästa med din trädgård? Att kunna gå upp tidigt en sommarmorgon och smyga ut direkt i trädgården barfota med en kopp nybryggt kaffe och titta på alla nya knoppar som kommit. Det är en välsignelse!

Och något som är mindre bra? Rådjuren och ogräset. De ställer till det för mig,  men ogräset håller mig igång.