Personligt med Agneta Sjödin

Hennes barndom har präglats av skogen och pappas arbete. Och naturen är fortfarande närvarande i Agneta Sjödins liv, oavsett om hon leder ett program i tv eller skriver på sin nästa roman. Kontrasterna ger varandra näring.

Luften är hög och det är en dag lätt att andas in när vi går gången upp mot Agneta Sjödins hus i Nacka utanför Stockholm. I trädgården finns små uterum att njuta av. Huset ligger högt och den grå trätrappan badar i sol när vi ringer på. Det är en annan typ av ljus än det strålkastarljus vi är vana att se henne i. Hon har varit programledare för TV4 i 25 år och vi har sett henne leda bland annat Småstjärnorna, Sikta mot stjärnorna, Jakten på röda rubinen, Let´s Dance och klassikern Fångarna på fortet tillsammans med Gunde Svan. Däremellan leder hon med trygg och varm hand galor som berör oss starkt. Hon har en förmåga att med sin närvaro och absoluta nyfikenhet fånga oss tittare och bjuda in till mötet som sker i rutan.
– Har vi ett bra team, blir det ett bra program. Men fokus ligger alltid på själva mötet med gästen. Det grundar sig i ett genuint intresse för andra människor, säger Agneta Sjödin.

Nyfikenheten och intresset för att utforska människan tog delvis en ny vändning för drygt tio år sedan. Skrivandet och romanerna blev en stor del av Agneta Sjödins liv och nu, åtta böcker senare, delar hon sitt liv mellan bruset i tv och ensamhetens lov i skrivandet.
– De berikar varandra. När jag har haft en period av skrivande är det härligt att komma ut och samarbeta kring ett program igen.

Agneta Sjödin drömde om att bli skådespelerska. Hon lämnade sin hemstad Hudiksvall och reste till Stockholm för att studera teater. Efter en liten krokig väg, sådär som det är i tjugoårsåldern, hamnade hon som ljustekniker på Stadsteatern i Göteborg. När hon sedan fick jobbet som ljussättare på MTV–studios ville ödet annorlunda. Hon blev av en tillfällighet tillfrågad att provspela för programmet Tur i kärlek och kameran såg det som den önskade, en personlighet som når fram. På sätt och vis är programledarrollen en form av skådespeleri, att ha förmågan att förmedla en historia och känna av stämningar. Men drömmen om scenen kompletteras idag med de tryckta orden. Uppskattade romaner och böcker som bjuder på inspiration om att leva ett mer balanserat liv.
– Orden har funnits med i mitt liv, jag skrev dikter som ung. Idag tycker jag om att vara där jag gör bäst nytta.

Agneta Sjödin hittar hjärtformer i allt. Hennes Instagramkonto flödar av hjärtformade tecken – som här i kaffet.
Agneta Sjödin hittar hjärtformer i allt. Hennes Instagramkonto flödar av hjärtformade tecken – som här i kaffet.

År 2004 vandrade Agneta Sjödin den 80 mil långa pilgrimsleden som går från Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela, i norra Spanien. Hon gick ensam och lät tankarna flöda fritt. Utan skoskav men med utmaningar av andra slag klarade hon av över fyra mil om dagen. Resan blev både en yttre och inre förflyttning. Den resulterade i en bok och bidrog till en vandringstrend som ännu pågår. Hennes berättelse påverkar och inspirerar. Hon är där hon gör nytta.
– Vandringen blev som en utrensning av olika saker. Jag märkte att alla intervjuer jag gjorde efter min vandring handlade just om en inre resa, om kost, träning och hur vi ska lyckas leva ett balanserat liv.

En naturlig följd blev därför att samla sin erfarenhet och kunskap i boken Av egen kraft. Och i januari kommer uppföljaren Från Hjärtat som tar upp ämnen som förändring, hälsa, träning och medmänsklighet.
– Vi måste börja med att älska oss själva. Det handlar om att inte begränsa sig själv. Först därefter kan jag bli en bra och medveten medmänniska och ta nästa steg mot medmänsklighet och att förändra världen till det bättre. Vi mår bra av att ge. Men det är lättare när vi själva mår bra, betonar Agneta.
Agneta Sjödin sprider även kärlek från naturen. Hennes Instagramkonto flödar av hjärtformade tecken, ofta ser hon formen i naturen, i ett moln, en sten, ett löv, en snäcka i vattenbrynet …
– Jag är ute i naturen i princip varje dag, tittar på fåglar, ser mönster i träden. Naturen ger mycket och när man rör på sig får man bra idéer och rensar hjärnan.

Hon är duktig på fåglar och van att röra sig utanför asfaltsdjungeln. Pappa Erik Sjödin har arbetat i skogen sedan han var 12 år och Agneta fick redan som liten tjej följa med bland träden utanför Hudiksvall.
– Pappa körde skotare och hämtade timret från avverkningen till uppsamlingsplatserna.

Att växa upp i en mindre stad gav trygghet och Agneta Sjödin återkommer till sin hembygd med värme.
– Där finns mina rötter. Hudiksvall är en häftig stad där mycket händer. Vi kände alla varandra och jag har kontakt med många än idag.

Om Agneta växte upp i en liten stad, har hennes dotter Maja en annan barndom som växer upp i en storstad med två kända föräldrar, en stor kontrast till hur hon själv hade det. Majas pappa är musikern Niklas Strömstedt som Agneta inte längre lever tillsammans med. Maja har liksom sina föräldrar en passion, hon lever för sin musik.
– Vi är nära varandra, Maja och jag, och har upplevt så oerhört mycket tillsammans.
Nästa år fyller Agneta Sjödin 50 år och vi talar om det lugn som kan uppstå av erfarenhet och att arbeta med sig själv. Hon upplever att mediebruset har stillat sig lite, hon vet bättre vem hon är, vad hon vill och att privatlivet inte är lika bevakat längre.
– Livet skiftar liksom årstider och väder, vi bär alla på stunder av sorg och smärta. Då är det viktigt att lära känna och omfamna sig själv. Gör det du mår bra av, träffa nära vänner, träna eller gå i skogen.

Med åren har Agneta Sjödin utvecklat en uppmärksamhet på att inte gå in i offerrollen och ta allt personligt.
– Han som är grinig på jobbet kanske har en dålig dag, det är inte dig det är fel på. Om jag kan vara i kärlek mot alla, uppstår ett lugn. Jag försöker att inte näras av rädslan. Det är viktigt att våga och jag är inte modig om jag inte gör det som jag är lite rädd för.

161128_agneta-sjodin_3Vi har olika rädslor, att övervinna ensamhet under en lång vandring, att resa långt bort på utmanande arbetspass, leda en direktsändning och se sitt privatliv på löpsedlarna kan göra vem som helst skräckslagen. För Agneta Sjödin är mod att göra som syster Margareta. Hon jobbar bland annat som fotolärare i Hudiksvall och älskar hästar.
– När vi var tonåringar fick hon en häst och jag en hund. Hunden fick vi lämna tillbaka, jag var för ung för ansvaret. Men min syster bodde i stallet. Och kärleken till hästar har hon haft kvar, trots att livet kom emellan. Som vuxen förenar hon nu de två, foto och hästar, och reser runt i Sverige och fotograferar hästar. Hennes två stora intressen har blivit ett extraknäck som hon älskar.
– Jag ser min syster göra något utanför det vanliga, och hon blomstrar. Det är mod för mig. Det är fint att se en annan människa växa genom att våga.

Vi sitter i Agneta Sjödins kök. Ljuset flödar in och i fönstret ligger en stor sten. I stenen har formats ett hjärta. Agneta satt vid havsranden på Åland och fick syn på den. Då spelar tyngden ingen roll, den skulle med hem. När fotografen ska ta bilder kryper Agneta Sjödin upp i sin läsfåtölj vid kakelugnen. Ena benet är inte lika följsamt som det andra. En påminnelse om den dramatiska cykelolyckan för ett drygt år sedan där Agneta bröt lårbenshalsen när cykeln fastnade i spårvagnsspåret. Hon tränade inför ett välgörenhetslopp men fick istället använda det berömda pannbenet för att öva upp sin kropp igen.
– Det värsta är rädslan för att något ska hända igen, men jag vill åtminstone försöka att åka skidor, säger Agneta.

Samtalet pendlar mellan naturen och livet, de hänger så nära ihop. Naturen är betydelsefull och närmsta granne. Där finner hon tankens kraft och tröst. Bortsett från bra vandringsskor behöver vi en klokt packad ryggsäck när vi ger oss ut för att leva ett liv där vi klarar av att vara goda medmänniskor. Agneta Sjödin packar den åt oss.
– Jag packar att vara i kärlek, det är övergripande. Därefter packar jag att inte ta något personligt. Att kunna förlåta är också viktigt. Samt att vara vaksam på sina tankar.

Agneta Sjödin

Ålder: Ålder: 49 år.
Gör: Författare och programledare.
Bor: I lägenhet i en stor villa i Nacka.
Familj: Dottern Maja, 18 år.
Aktuell: I januari kommer boken Från Hjärtat, en inspirationsbok om förändring, hälsa och medmänsklighet. En uppföljare till
Av egen kraft.

 

Packningstips:

En del av Agnetas packlista inför sin pilgrimsvandring.

  • Bra ryggsäck med höftbärrem.
  • Stavar eller vandringsstav.
  • Stadiga skor som du har gått in väl.
  • Fyra par strumpor.
  • En liten snabbtorkande handduk.
  • Pannlampa för tidiga morgnar och toalettbesök på natten.
  • Öronproppar om du ska sova ostört på härbärget.
  • Från boken Av egen kraft.