Rätt jordblandning i pallkragen

Bra planteringsjord, kogödsel och organiskt material i botten. Med rätt jordblandning i pallkragen får växterna du odlar riktigt bra förutsättningar att växa sig stora och starka. 

Om du vill kunna odla på liten yta är pallkragen ett av de bästa alternativen. Pallkragar går att stapla på varandra beroende på vad du odlar. Vill du bara odla rädisor, kryddväxter, sallat och andra växter med små rotsystem räcker det med en krage. Vill du däremot odla rotsaker och kålväxter behöver du två eller ibland tre kragar på varandra så att rötterna får stort utrymme.

Hitta rätt jordblandning i pallkragen

En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. För att få rätt jordblandning i pallkragen är en bra tumregel är att använda sig av tre delar naturgödslad planteringsjord och en del kogödsel. Om du vill kan du även täcka botten med växtrester och löv. Börja med de grövsta grenarna och kvistarna och fyll på med de mer finfördelade växtresterna, löven och gräsklipp. Då får du ett långtidsverkande gödsel som ger fin skörd.

Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt jord till din pallkrage.

Näringen som finns i planteringsjorden räcker ungefär tre veckor och näringen från kogödslet längre än så. Men glöm inte att fylla på med näring under hela odlingssäsongen. Använd med fördel färskt gräsklipp, kompost eller annat organiskt material.