Potatis utan att gräva???

Igår testade jag – för mig- ett nytt sätt att sätta potatis. Jag har läst om folk som har lagt ut potatis rakt på gräsmattan- slängt på halm och sen skördat fina rena potatisar och gräsmattan har blivit bra odlingsjord- Men jag har oxå läst att flera har fått problem med ”knäpparlarver” och fått hela skörden förstörd…..

För ett år sen fick jag ett helt lastbilsflak med kompostjord dumpat på min gräsmatta- det har tagit ett år att sortera ut materialet, blanda ut det i odlingsbänkarna och bygga upp hygelkulturer med det. Nu när all jord var borta så var även gräsmattan det…. känns ju lite tråkigt att så gräsmatta- så i år testar vi att lyfta ut potatisodlingen ur köksträdgården och odlar potatisen direkt på marken.

Jag börjar med att hägna in området med kompostgaller- jag har ju både höns, gäss, hundar, barn och en man som annars kan trampa runt i potatislandet….. jag har en yta på 30 kvm

Sen hämtar jag den groddade potatisen som ska läggas ut. Potatisen är groddar svalt och ljust för att den ska komma igång att gro fortare.
Sen lägger jag ut potatisen med jämna mellanrum på jorden.

Alltså jag lägger bara potatisen på marken- gräver inte ner den!

Sen har jag hämtar ett släp med halm som låg på min farfars gamla loft- som ingen ändå ville ha- men gärna jag ?

Jag slängde ut halmen- gärna 30-40 cm tjockt, så jag får hämta mer halm imorgon. Och vattna!!! Nu hade jag turen att de regnade när jag skulle lägga mitt potatislandet- och regnade resten av dagen. Så vattningen kan jag nog hoppa över för denna gången.

Det ska bli spännande hur detta blir, kanske ska gödsla någon gång med nässelvatten, men annars vill potatis ha ganska mager jord- så jag tänkte inte överdriva gödslandes.

Att de ska vara såpass tjockt lager med halm är för att potatisen ska täckas. Kommer solen åt potatisarna då blir dom gröna och ej ätbara.

Nu har vi satt 10 kilo sättpotatis- vi räknar med att det kommer ge oss nästan 100 kilo potatis- de borde vi klara oss på. Fast jag kanske borde sätta lite till- man räknar med att 10% går bort som svinna gröna nackar, ohyra, bladmögel och annat sånt som man inte vill ha….. men de får nog räcka för i år. 

Nu är det mycket annat som ska sås och omskolas- tydliga vårtecken ???