Omskola tomater – så här gör du

Att omskola tomater, det vill säga flytta över dem till en större kruka och låta färgprakten ta över fönstret, balkongen eller växthuset, ger en riktig glädjeboost. Så här gör du det enklast:

 

När du ska omskola tomater kan du börja med att hitta några fina KRUKOR som du gillar, eller ta fram en befintlig. Prova till exempel att låta tomaterna mellanlanda i den praktiska pappkrukan PAPER POT, som från början är tänkt för att ha potatis i men som funkar utmärkt till tomater.

Omskola tomater i rätt jord

Sätt tomatplantan långt ner i krukan och fyll på med BRA JORD, då börjar rotsystemet utvecklas och gör tomatplantan stadig. Pappkartongen kan du sedan plantera ut direkt i en annan kruka, i friland eller PALLKRAGE Oavsett vad du väljer, se till att jorden är väl genomvattnad innan du planterar. Perforeringen längs med krukans nedre del river du av och tar bort botten, den del av krukan som blir kvar förmultnar inom kort.

Knippe med körsbärstomater mot vit bakgrund.

Glöm inte värme och näring

När du vill omskola tomater och ska ställa dina plantor utomhus, se till att nattemperaturen är minst åtta grader och glöm inte att avhärda dem först (det vill säga ställa ut dem på morgonen och ta in dem på kvällen ett par dagar, så att de får vänja sig vid kylan innan de är ute en hel natt). De vill gärna ha en solig och vindskyddad plats och behöver mycket vatten och näring. PLANTERINGSJORD passar bra och glöm inte att gödsla med NATURGÖDSEL. Skydda gärna även dina tomatplantor med någon form av ODLINGSVÄV.

 

Visste du det här om tomater?

  • Tomat är den mest odlade grönsaken i Europa.
  • Tomaten är en potatisväxt som har ätlig frukt.
  • Tomaten är egentligen ingen grönsak utan ett bär botaniskt.
  • Tomater är rika på C och A vitaminer.
  • I Sverige äter vi 10 kilo tomater per person och år.

 

Tips!
Gröna tomater mognar bäst när de får vara mörkt i rumstemperatur. I solljus blir skalet tjockt och segt. Vill du läsa mer om tomatodling, titta in här.