Lyckas med chili – så här gör du

Att förodla chili är enklare än vad de flesta tror och i början av februari är det hög tid att sätta igång för att hinna få frukt innan grillsäsongen börjar. Här kommer våra bästa tips på hur du lyckas. 

Även för dig som aldrig provat att odla chili är det enkelt  – och det finns inte mycket som smakar så gott som egenodlat i matlagningen. Så länge du håller plantorna borta från drag och ger dem lite omtanke är chansen stor att du kommer att få färgglad frukt att krydda med till våren.

 

Blötlägg chilifrön

Börja odla din chili genom att lägga fröerna i vatten i cirka tolv timmar upp till ett dygn. Det får fröet att vakna ur sin dvala.

 

Använd rätt jord

Använd sedan fuktig, men inte för blöt, såjord, rotningskuber eller torvbriketter. Plantorna är extremt känsliga för kyla, använd dig gärna av ett miniväxthus.

 

Chilipeppar gillar värme

Chili trivs bäst i mellan tjugofem-trettio plusgrader, så ställ dem varmt.

 

Ha tålamod

Groningstiden kan ta allt ifrån tre dagar till två månader, så ha tålamod och bli inte nervös om det inte händer något direkt efter sådd.

 

Ljus fjorton timmar om dygnet

Vill du se till att växten inte blir ranglig, ge dem mycket ljus direkt när groddarna tittat upp. Chili vill ha ljus cirka fjorton timmar om dygnet så ställ den i ett soligt fönster, under en lågenergilampa, ett lysrör eller LED-lampa.

 

Låt din chili växa långsamt

När plantorna kommit upp kan de stå lite svalare, gärna arton-tjugotvå grader. När de får chans att växa långsamt blir de också kraftigare.

 

Vattna försiktigt

Till en början är det bra att vattna din chili försiktigt, annars kan rötterna dränkas och plantan dö. Använd sprayflaska den första tiden.

 

Omplantera chili

När du börjar se rötter i botten på krukan kan du plantera om i en större kruka. Ju större kruka, desto större växt. Ställ inte ut din chili förrän nattemperaturen är över tolv plusgrader.

 

Njut!

Nu är det dags att skörda och använda din färska chili i matlagningen, eller torka den och spara till resten av året. Lycka till!

 

Är du sugen på mer odling så här på vårvintern – kika in hos Farbror Grön