Fruktträden har kommit hem och är redan i backen ???

Eller iallafall första omgången- vi åkte ner till Åkrabergs Trädgård och köpte de första träden. 


Amorosa– en röd variant av äpplet Aroma. Bra hållbarhet och gott och syrligt.

Filippa– ett friskt träd som ger saftigt syrliga äpple som är mogna i sept/okt men äta helst i nov/dec

Lobo– ett gott rött ätäpple som håller ända till december. Läser man om det så kan ett väl moget äpple smaka jordgubb och dofta karamell. Vem vill inte äta något sånt.

Victoria– ett gammalt självfertilt plommon som ger en riklig skörd om man sköter beskärningen. Vi använder nästa bara plommon för direkt konsumtion, därför räcker de i dagsläget med ett träd. Men jag e lite sugen på den gula Reine Claude, men de tar typ 10 år innan de bär frukt- vet inte om jag vill vänta så länge….

Merton Glory– ett rött Sötkörsbär som blommar medeltidigt men ger skörd redan i juli. Vi kommer art plantera en svart bigarrå för att få bra pollinering sen oxå.

Min man har grävt STORA och DJUPA hålor som vi slängde ner lite hästgödsel/halm i botten, la i en näve med Algomin Start, sen kogödsel och blandade med befintligt jord. Träden får stöd och en gnagskydd innan vi täckte jorden med först tidningspapper och sen fårull. Hela området är inhängnad med viltstaket, men jag ser att rådjuren ändå tar sig in ibland, kanske de kryper under, eller om de går in där grinden ska vara, men inte var kommit dit, eller så hoppar dom över…. 

Vi har även beställt fler träd idag- en ny rysk päronsort som ska vara resistent mot rost, då vi bor i skogen och har massa enebuskar- så finns de ingen anledning att plantera päronsorter som inte är rosttåliga. Vi har även beställt hassel, ska kika lite mer på mullbär och lite annat smått och gott. 

I våra odlingabänkar har vi mängder av sticklingar som ska skolas upp- både fläder, vinbär, hallon, tayberry, hassel och mkt annat smått och gott som sen ska få flytta ner i fruktträdgården.

De känns så kul att vara igång med vår dröm.