Förgro potatis – ett enkelt sätt att lyckas med din potatisodling

Få saker är så goda som att njuta av sin egenodlade potatis. Att förgro potatis innan man sätter dem i jorden är ett enkelt sätt att lyckas med din potatisodling. Här får du tips på hur du kommer igång.

Det är enkelt att odla potatis även om du inte har tillgång till ett eget trädgårdsland. Potatis kan växa lika bra i en pallkrage som i en balja. Om du väljer att odla din potatis i en balja är det viktigt att den är mörk eftersom potatis inte mår bra av ljus. Vad man väljer att odla i spelar ingen roll. Använd din fantasi och se till att plantorna får plats, så kommer det gå bra.

Plåtkastrull med jordiga potatisar.
Potatisen har varit en uppskattad råvara i den svenska matkulturen sen 1700-talet.

Förgro potatis i äggkartong

Det enklaste sättet att förgro potatis är att lägga den i äggkartonger. Om du förvarar dem i 12–18 grader tar groningen normalt mellan 3–6 veckor. Ju svalare potatisen ligger desto långsammare går groningen.

Förgro med jord

Vill du ha en färdig planta att sätta är kan du använda en låg låda. Fyll lådan med såjord på botten och lägg sättpotatis som ska gro på jorden. Håll jorden lätt fuktad och hantera potatisen varsamt när groddarna anlänt. När frostnätterna är över och jorden kan hållas på en temperatur runt 8 grader är det dags att plantera ut i hinken eller i din pallkrage .

Vad vet du om potatis? Testa dina kunskaper om den uppskattade knölen.