Grannliv
Nina Rademaekers
26 januari 2020

Bommar och skogen

Idag gav vi oss på bommarna igen 😉 Båda ridhusen var upptagna med lektioner men underlaget på utebanan var så pass bra (helt sjukt i januari!) att vi kunde rida där. Tidigare har jag inte kunnat rida där ett helt pass pga dåligt underlag men vi har skrittat där en del. Tror dock att det var lite väl mycket för Melvin hjärna med vilodag igår + första gången vi red ordentligt på utebanan + bommar + blåst + väldigt mycket som hände runtom med hästar som lastades in och ur lastbilar etc. Han var gaaaanska taggad när jag skulle värma upp honom, så pass taggad (och lite busig..) att jag bestämde mig för att gå in och rasta av honom lite innan jag gav mig på bommarna och utebanan igen. När jag gick ut sen gick det så mycket bättre och han lyssnade superbra på mig och höll sig lugn! Ibland måste man ändra om, göra det bästa av situationen och få en så bra upplevelse som möjligt. Jag vill ju inte skapa en spänning på utebanan och då blev det mycket bättre att jag gjorde såhär och kunde avsluta lugnt och fint där ute och dessutom trava bommarna som planerat. Det känns som en vinst!

Efter passet tog jag av sadeln och gjorde sällskap med Nora och Sillen i skogen till fots med Melvin. Söndag idag vilket innebär inget byggarbete så då får vi passa på 🙂 Han är lite ofokuserad på mig i nya situationer så jag jobbade en hel del på att stanna och backa honom för att hålla fokus på mig. Det är väldigt viktigt för mig att ha bra kommunikation även från marken, ouppfostrade hästar (och hundar 😉 ) är typ det värsta jag vet haha. Melvin är snäll och håller sig på mattan men han gasar på och väntar inte på mig = inte okej. Efter några upprepningar blev det mycket bättre fokus på mig!

Extra kul att mamma och min moster Ullis var med i stallet idag! Mamma med kameran i högsta hugg som vanligt 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 januari 2020

Massage och laser

Vilodag för Melvin idag som dagen till ära innefattade både massagebehandling av bästa Li Åsebring (@flowequestrian på instagram) och efter det gick vi promenad ute i solen. Väldigt bra för honom att få massage och laser av Li, han har ju utvecklats mycket och byggt mycket muskler senaste tiden vilket såklart är en påfrestning för kroppen! Li tyckte att han kändes fin i kroppen, inga låsningar eller stora grejer men lite stelhet vid länden och höger bog. Han har ju tränat två dagar i rad så det kan säkert vara lite träningsvärk också 🙂 Han är ju lite svårare att få rund runt vänsterskänkel och böja halsen åt vänster, förmodligen pga lite stelhet i högersidan som ju behöver bli längre vid ställning till vänster.

Väldigt skönt att Li tyckte han kändes så mjuk och fin i kroppen på det stora hela, det bådar gott inför framtiden! Jag vill göra allt i min makt för att hålla Melvin glad, frisk och stark i kroppen, därför känns den här delen väldigt viktig för en bra helhet. Li kommer om 2-3 veckor igen för en till behandling 🙂


Nu ska vi gå en promenad med hundarna som ska vara hos mamma ikväll, vi ska sedan ut och äta med Mathilde och Axel (plus delar av Mathildes familj), väldigt mysigt!

Ett svar till “Massage och laser”

 1. Ja musklerna gäller det att ta hand om då det ändå är dem som spökar oftare än leder, åtminstone initialt – även om just lederna får så mycket plats i diskussion kring eventuella hältutredningar. 🙂

  Det är så roligt att läsa och se er träning just nu, återigen med en yngre häst! Även om vi är hästlängder ifrån, så vill man gärna ”ta rygg” i tänk och utveckling med ens egen häst. 😀
  https://faldarello.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 januari 2020

Grym vecka!

Vilken grymt bra träningsvecka med Melvin! Han går från klarhet till klarhet och det är så häftigt att känna hur snabbt han utvecklas. Nu kan jag verkligen påverka honom och han har blivit så mycket mer stabil i kontakten. Vi kan hålla ett mer jämnt flow och hela tiden parera med små hjälper för att bibehålla flytet. Både igår och idag tränade vi lite byten (endast ett åt varje håll/dag). Han har fortfarande lättare att behålla lugnet från höger till vänster men nu skiftar han även om galoppen från vänster till höger, om än lite väl laddat 😉 Men huvudsaken nu är att han bara förstår vad det är jag vill och det känns som att den poletten har trillat ned! Nu ska vi bara jobba på avspändheten i bytena. Gör vi flera byten efter varandra stressar han bara upp sig så vi håller det till färre byten/pass men att vi ändå gör dom så ofta vi kan. Det ska inte vara någon ”big deal” liksom.

Här är en travfilm från dagens pass:

Mamma var med idag och både fotade och filmade! Så kul 🙂 Några bilder från avskrittningen ute i solen 🙂

Ett svar till “Grym vecka!”

 1. Så roligt o läsa om dig och Melvin. Tränar exakt samma saker med mitt 9-åriga sto. Har inte riktigt hans gångarter, men tempramentet! Bästa tävlingshästen jag haft!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 januari 2020

Guldstjärna

En kille som gjorde rena byten åt båda hållen på dagens träning:


Så jäkla kul!!!! Kan berätta mer ingående om träningen senare om ni vill 🙂 Nu ska jag åka till Jarowski och podda med Vanessa. Älskar verkligen att vi har en egen podd!!! Om ni inte lyssnat än så MÅSTE ni göra det! Tycker själv att min personlighet kommer fram bra i det formatet och ni lär känna mig ännu bättre. Den heter ”Något i hästväg” och finns endast på Spotify, eftersom att det är en Spotify Orginal Podcast. Så coolt!

 

5 svar till “Guldstjärna”

 1. Sötismelvin! En hästs mule är nog en av de gosigaste saker en kan mysa med. Det är klart att borsta svans är ju också mysigt! Och att klappa en ryktad päls som är sammetslen är ju också underbart. Hästar är underbara helt enkelt.

 2. Ja skriv gärna mer detaljerat om hur du lägger upp träningen inför de första bytena! 🙂
  Har inte vågat ens testa än med min häst. Vet att jag behöver förbättra energin och samlingen i galoppen först, så det tränar vi på nu.
  https://faldarello.com

  Har inte lyssnat på podden än, lär göra det också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 januari 2020

Solig onsdag

Solen skiner och jag ska strax ut på promenad med hundarna! Min axel gör fortfarande asont idag men det känns ändå som att det går åt rätt håll 🙂 Red Melvin imorse och han kändes fin, pigg som vanligt men kom ändå snabbt in i en bra kontakt och jobb. Gällande utvecklingsbilderna igår så tror jag att den största faktorn till att han har rundat till sig så mycket är att han nu använder sin kropp på ett bättre mer skonsamt sätt och aktiverar musklerna längsmed överlinjen. All träning för att få honom lång, låg och verkligen söka stödet framåt och nedåt har gjort susen för hans kropp. Det är ju också väldigt mycket mer hållbart för hans leder, senor och muskler att bära upp sin vikt på rätt sätt och inte belasta fel. Så förhoppningsvis så jobbar vi rätt för att få honom både stark och hållbar i framtiden!

Jag har en fixareftermiddag här hemma. Jobb framför datorn, städa, packa upp min väska från helgen och göra sådant som lätt prioriteras bort. Har också ett gäng bananer som snart blir övermogna så tänkte ge mig på att baka bananbröd också! Älskar bananbrödet hos Pom & Flora så hoppas att jag ska få till något lika gott 😉 Återkommer med resultatet om ni vill!

 

Ett svar till “Solig onsdag”

 1. Fick råd av doktor när jag hade ryggont att ta fulldos Alvedon och Naproxen i fulldos tills man är bättre. Viktigt att sas kapa smärttopparna, smärta föder smärta säger SSK på mitt jobb. Så testa att kombinera dessa, det funkade riktigt bra på min rygg, då tog jag 2 Alvedon x 4 och 1 Naproxen x 4. Hoppas du blir bättre snart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 januari 2020

2 månader mellan bilderna

Tänkte visa lite utvecklingsbilder på Melvin! Mellan dessa bilder skiljer det drygt 2 månader, visst är det stor skillnad?? Han har blivit så mycket rundare över hela kroppen, både vid halsen, ryggen och rumpan. Han var rätt knotig över rumpan när han kom (som ni ser på bilderna). Korset och höfterna stack ut och även vid halsen var han tunn precis framför bogarna. Tänk vad fin han kommer vara i kroppen om ett år eller två! Kul att jag fotade dessa bilder precis när han kom hem 🙂

 

6 svar till “2 månader mellan bilderna”

 1. Fantastiskt! Hur har du tränat honom för att uppnå det resultatet? Tänker mer än ”vanligt pass i ridhuset” såsom backträning eller vatten osv. Vilka fodertillskott och vilket foder ger du? Behöver alla tips jag kan få till min nya! =D

 2. Oj! Vad tydligt! Nu ska jag genast kolla på ridskolehästen jag rider och se om jag kan förstå något om hans muskler.

  Tack för denna smarta visning! Planering är verkligen en av dina superkrafter Nina!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Aj min axel…

Igår kväll var jag och tränade, var med på ett cirkelfyspass och det var en ny instruktör som hade väldigt många övningar som belastade axlarna. Mitt i passet fick jag asont i högeraxeln och tyvärr blev det bara värre under kvällen… Vaknade flera gånger inatt av att axeln gjorde ont 🙁 Äter Voltaren och hoppas det går över snart, är väl förmodligen en överansträngning eller så. Men så irriterande att ha ont och dessutom när det är självorsakat haha.

Melvin hade inplanerat att jobbas lite lugnare idag och imorgon med longering och jogg, tänkte därför longera honom idag så min axel får vila. Vi ska träna torsdag och fredag igen 🙂 Är väldigt glad för att stå hos Kristian och ha en helhetslösning där jag får mycket träningshjälp, det betyder inte att vi rider stenhårt varje pass utan att få hjälp med grundjobbet och hitta ett bra system för vardagsträningen är ju superviktigt. Jag får verkligen superbra hjälp i grundjobbet av Kristian under våra träningar, hur jag ska tänka för att få honom att söka stödet längre fram och långt ner etc. Så bara för att jag tränar 2-3 dagar i veckan för tränare betyder det inte att vi rider tävlingsrörelser hela tiden. Snarare höja kvalitén i grundjobbet för att lägga en bra grund inför framtiden. Så ni vet! 🙂

Jag har varit iväg och gästat en podd här på morgonen och nu ska jag gå ut och gå en sväng med hundarna i solen som har kikat fram! Sedan bär det av till stallet 🙂

Ännu en magisk bild tagen av Sally Lindberg ❤️ Love is in the air!

2 svar till “Aj min axel…”

 1. Jag tränar själv för tränare 2 gånger i veckan, inte främst för att det ”behövs” (det hade räckt med en gång i veckan för normal utveckling) utan för att det är så himla kul och givetvis nyttigt också.

  Hade jag haft råd och haft tränaren i hemmastallet skulle jag mycket väl kunna tänka mig att rida 3 gånger i veckan ibland, hellre än att träna själv.

 2. Den kvalité man får på träningarna med en tränare från marken är ovärderlig! Själv skulle jag gärna träna mer så, som tidigare i alla fall en gång i veckan – men just nu får jag snickra mestadels själv då ekonomin inte tillåter frekvent ridning för tränare under föräldraledigheten. Mammapenningen är läskigt låg att klara sig på som hästägare. Hua. 🙂
  https://faldarello.com

  Krya på din axel! ♥

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 januari 2020

Göra energin lydig

Melvin bjöd på en superträning i förmiddags!!! Så himla kul 🙂 Han har promenerat i lördags och gått vattenband igår så jag hade förväntat mig väldigt mycket energi och kanske lite okontrollerbar sådan idag 😉 Visst var han pigg till en början men han kom väldigt snabbt in i ramen och blev lydig för mina hjälper. Det handlar ju inte om att jag vill få bort hans energi utan om att jag vill göra energin lydig, det lyckades vi väldigt snabbt med. Väldigt bra att ha Kristians hjälp just idag! I början var mycket fokus på högertygeln och att ta ett stöd där med jämna förhållningar. Melvin får inte rinna iväg utan hålla en kort och liten trav. Det är så lätt att jag tappar högertygeln eftersom att han vill bli starkare på vänstertygeln, men jag måste tänka tvärtom själv att jag är lite snabb med vänsterhanden och tar ett mer stabilt stöd med högerhanden. Vänsterhanden kan ta och lätta men högerhanden måste hålla ramen och ”hålla handen”. När han accepterade det blev han automatiskt mer lätt i vänstertygeln, det var som att jag flyttade över stödet till höger istället.

Melvin verkar gilla mitt och Kristian ”system”, han är en häst som vill göra rätt hela tiden och han blir trygg när han får en uppgift som han förstår och känner igen. Därför rider vi ofta samma rörelser i olika situationer för att han ska bli trygg i dom, tex att jag alltid flyttar undan honom för ytterskänkeln och ställer utåt på spåret när jag bryter av från galopp till trav. På sikt kommer det räcka med att jag bara kramar lite mer i yttertygeln vid övergången för att han ska hamna rätt i kontakten och hålla fokus. Vi varierar också formen mycket under passen, några varv i högre form följs upp av en ordentligt stretch med nosen fram mot marken. Han gillar verkligen att stretcha nu och gör det så fort jag ber honom om det!

Såg även lite av Lina Dolks träning med Lazzie när jag skrittade fram, dom såg superfina ut!!! Kul att ses ibland i vardagen och se utvecklingen 🙂

Så glad för att kunna skritta ut själv med Melvin 🙂 Han sköter sig toppen!

Ett svar till “Göra energin lydig”

 1. Du tränar väldigt ofta för tränare. Är det mer nu när du har ny häst eller tränar du alltid såhär ofta för tränare?
  Tränar du inget för Lussan längre? Hur kom det sig att du bytte tränare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 januari 2020

Lyckad helg

Jag har precis landat i Sverige igen efter en rolig helg i London! Roligt att fira Charlotte ordentligt och med härliga personer. Väldigt lyckat!

Nu ska jag hem och stupa i säng, längtar till stallet imorgon! Vi hörs mer då 🙂

 

Ett svar till “Lyckad helg”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 januari 2020

Födelsedagshelg i London!

Bra ridpass imorse! Melvin kändes lugn och fin, red lösgörande och lång och låg form. När jag kom hem gick jag en promenad med hundarna och sedan fick jag snabba mig för att hinna äta lunch och tvätta håret. Nu ska jag nämligen åka till London på födelsedagsfirande för min vän Charlotte som fyller 25 år! Så kul 🙂 Mamma kommer ta hand om Melvin imorgon och på söndag ska han gå på vattenband. Jag kommer hem söndag kväll.  Längtar redan upp i sadeln på måndag igen ❤️

Nu mot Arlanda!

22 svar till “Födelsedagshelg i London!”

 1. Du nämnde tidigare att man ska ta hand om vår planet angående plasten i haven. Hur tänker du kring transport? Hur många flygresor gör du om året? Försöker själv att göra fler klimatsmarta val. Känner mig som en klimatbod när man transporterar häst till och från tävling med mera. Skulle vara intressant att läsa dina tankar kring klimatet, kanske i ett eget inlägg?
  Ha det bra, kram!

 2. Apropå ovan kommentar:
  Emellanåt blir jag tyvärr otroligt provocerad av dig Nina. Du publicerar ang. plast i haven, veg.rätter, att man ska skänka pengar till räddningsaktioner för djuren i brandhärjade Australien. Samtidigt reser du gärna, och ditt ’yrke’ bidrar ju definitivt till den globala uppvärmningen. Hyckleriet blir totalt när du sitter i Thailand och postar bilder på sönderbrända australiska djur på insta och i nästa inlägg postar ’köp det här från Back on track!’. Dina resor och många puffar för allt folk ska köpa bidrar ju till att katastrofer som den i Australien sker!!!
  Som ovan skriver, det hade varit mycket intressant att läsa dina tankar!

  • Förlåt men så du menar att om man ska tycka att det är bra att äta vegetariskt, att det är synd att det är plast i haven eller att det är fruktansvärt att djur dör i bränder i Australien så får man aldrig köpa något nytt till sin häst eller aldrig åka på semester? 😂 Lägg din tid och energi på något vettigare än att sitta hemma och hata på Nina som inte gjort något ont utan bara lever som vilken vanlig tjej som helst. Extremt patetiskt resonemang.

   • Jo, Nina lever som en ’helt vanlig tjej’, och problemet är just att majoriteten av Sveriges befolkning lever på detta sätt. Vi kommer inte lösa den globala uppvärmningen genom att posta pk-bilder på sönderbrända koalor och samtidigt fortsötta resa och shoppa som förut.
    Och det handlar inte om att Nina köper något nytt till sin häst. Det handkar om att hennes yrkesgrupp driver på utvecklingen. Det är inte för inte yngre hästtjejer sitter på nätet och efterfrågar förvaringslösningar till sina många pannband. Och som sagt, det är denna köphets som driver på den globala uppvärmningen.
    Och ’hata’ är ett lite väl stakt ord bara för att jag inte tycker lika som Nina.

    • Emma: Det är verkligen inte hat att diskutera klimatförändringar och miljö. Kommentarerna är helt sakliga och relevanta och innehåller inget hat.

  • Jag förstår inte alls ditt resonemang, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Om mitt inlägg om plast i haven kan få någon att tänka till innan dom slänger skräp i skogen eller havet är det bra tycker jag. Alla tusen jag samlade in till bränderna i Australien gör gott tänker jag. Och att jag äter mestadels vegetarisk kost är ju också bra. Som sagt, ingen kan göra allt men alla kan faktiskt göra något.

   • Alla kan göra något skriver du, men vad exakt gör du konkret för att FÖRHINDRA klimatförändringarna genom att publicera en bild på en bränd koala, förutom att visa omvärlden hur synd du tycker om den? Istället driver din yrkeskategori på detta genom att bidra till köphets och att prylar är status. Och däri ligger motsägelsen för mig. Och ska vi kunna rädda upp detta måste både vi som nappar på influencers erbjudanden ta vårt ansvar, och ni influensers måste se ert del i samhället och ert ansvar i ett stort samhällsproblem. Och det blir kanske olyckligt att du Nina som enskild får klä skott för något som är ett stort samhällsproblem genom mina kommentarer, och i så fall ber jag om ursäkt, men genom dina kommentarer anser jag inte att du visar att du har förstått din roll som influncer i denna enorma urmaning. Därmed inte sagt att jag själv agerar optimalt ur miljösynpunkt alltid. Jag menar som sagt inte heller att du agerar särskilt mycket annorlunda än många andra, och däri ligger problemet.

    • Jag blir så trött på sånahär kommentarer. Tänkte när jag läste inlägget när det precis kommit upp att här kommer någon garanterat komma med pekpinnar 🤦‍♀️

     • Och jag tänkte faktiskt tvärtom; att om man verkligen tar sig tid att läsa Lindas sista kommentar så är det en av de mest välformulerade och genomtänkta kommentarerna jag läst på länge.

      Men då ska man just läsa igenom texten noga och inte, som många så snabbt gör på många bloggar; börja snacka om ”hat”. Bara för att man har en avvikande mening betyder det verkligen inte att man hatar en person eller dens åsikter men att enbart vara mainstream i precis alla lägen blir i alla fall för mig lite väl mycket mellanmjölk.

      Sedan är inte Ninas blogg en diskussionsblogg måhända men någon gång kan vi väl ändå framför någon avvikande åsikt utan att det genast ska vändas emot en?

   • Jag tycker du verkar vara en superhärlig person och jag tycker mycket om att läsa din blogg. Men jag hoppas verkligen att (en del av) kommentarerna till det här inlägget får dig att tänka till. Jag blir uppriktigt sagt mörkrädd när det går upp för mig att många människor verkligen lever i TOTAL OVISSHET när det gäller klimatförändringarna – jag trodde liksom inte att det var möjligt?!
    Jag uppmanar dig att sätta av ca en timme för att lyssna på Johan Rockströms Vinter i P1, det handlar inte om skrämselpropaganda utan det handlar om att vi måste vända den här trenden NU! Det vi gör det här året och nästkommande kan vara helt avgörande.
    Jag får panik när jag förstår att så många människor faktiskt fortfarande förnekar klimatförändringarna och att de är så många. Jag har själv en dotter på 3 år och jag är uppriktigt sagt väldigt orolig för henne, jag och hennes pappa kommer säkert inte finnas kvar på jorden när/om det verkligen blir ohållbart att leva här, men Agnes eller hennes barn kommer troligtvis att göra det.

    ”Parisavtalet säger att uppvärmningen ska begränsas till väl under 2 grader, med siktet inställt på 1,5. Den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar tydligt att 2 grader inte längre kan betraktas som en acceptabel gräns. Om vi ska kunna undvika de mest katastrofala följderna av en varmare värld måste uppvärmningen begränsas till max 1,5 grader. Mer om det kan du läsa här: https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/klimatrapport-ipcc.

    För att vi ska lyckas med det här krävs stora utsläppsminskningar på alla nivåer av samhället. På en individnivå handlar det om att en person kan släppa ut i genomsnitt 1 ton koldioxid per år om vi ska klara 2-gradersmålet.
    Naturskyddsföreningen kräver att Sveriges utsläpp ska vara nära noll 2030. I dag släpper vi ut 11 ton per person och år om vi räknar med utsläppen från vår konsumtion. Om du vill få en uppfattning om dina egna utsläpp kan du enkelt göra en uppskattning på klimatkontot.se.”

    En enda semesterresa från Malmö till Sydney tur och retur motsvarar 5,1 ton koldioxidutsläpp per person. Det är ren fakta. Själv har jag inte flugit sedan 2015 och har bestämt mig för att inte göra det mer heller. Jag kör dessutom en bil som går på gas, mitt mål för i år är att försöka cykla så mycket som möjligt.
    Det är inte viktigt för mig att visa mitt barn världen runt, det är viktigare att hon och alla andra barn har en värld att leva i.

   • Samtidigt måste du ju ta lite ansvar för att du faktiskt är influencer och påverkar människor i sina val. Om vi inte bör släppa ut mer än 2 ton koldioxid varje år per person och en thailand resa är hela det intaget på ett tillfälle så kanske du ska göra ”lite extra” resten av året? Gemene man flyger inte hit o dit ständigt! Utan det är ett privilegium och ingen rättighet. Sen väljer man ej att ta ngt större ansvar utan ”bara” äta vegetariskt, så kanske man ska stå för det och inte försvara sig. Personligen försöker jag att minimera mitt flygande och väljer inte att åka så långt som till asien när jag ska på semester.

 3. Det jag tycker är intressant OM man anser sig värna om miljön osv är att fundera på om man vill, ganska starkt, bidra till den enorma köphets som ibland följer i ridsportens spår.

  Som storbloggare erbjuds man att promota diverse produkter och där avgör man ju själv i vilken, om någon, omfattning man vill ställa upp som reklampelare för vad det än gäller.

  Jag förstår att detta kan vara både en stor inkomstkälla och en möjlighet att få olika produkter gratis/ till reducerat pris och att det är frestande att tacka ja.

  Jag har i många år för egen del reagerat på den köphets jag upplever på olika hästbloggar, Ninas inte undantagen och har faktiskt själv aktivt försökt att peka på ”andra värden” i min egen mycket lilla blogg, så som att man kan använda saker i många år, köpa begagnat, ”bara” ha 10 schabrak i stället för 20 osv 🙂 .

  Som dels vuxen och del en person som alltid fått kämpa hårt för det jag köper ser jag stora faror när bloggare promotar diverse, i mina ögon både extremt dyra och ofta onödiga produkter (minns ett skinnförkläde just Nina visade på bloggen för några år sedan som man kunde ha när man flätade hästen och som kostade över tusen spänn…).

  Många barn och ungdomar UTAN egna pengar förstår inte alls hur svårt det är att tjäna ihop till xx och sätter en säkert omedveten press på sina föräldrar att köpa whatever. Och riskerar att själva leva á la ”Lyxfällan” som vuxna. Eftersom jag jobbar som socialsekreterare har jag sett det hur mycket som helst så detta är inga fria fantasier.

  Har man möjlighet att köpa hur mycket fina saker som helst och vill göra det för egna pengar så fine men jag tycker att man som influencer, om man åter igen påstår sig värna om olika värden, måste fundera på hur man påverkar andras exempelvis köpvanor. Eller så gömmer man sig bakom att folk får göra som de vill vilket verkligen inte är hela sanningen.

  • Så bra skrivet. Håller med dig. Jag tänker att konsumtion är lite som en religion som hela samhället vilar på, ekonomin med för den delen. Det sociala stigmat är enormt men det känns som att man nästan måste ha varit utsatt själv, eller levt nära utsatta, för att på riktigt förstå hur det påverkar människor. Lyssnade nyss på ett avsnitt av P3 dystopia där de beskrev vad som händer med en människa som är i ekonomiskt underläge. Fick mig en rejäl tankeställare och känner att vi alla måste ta ansvar…

  • Hur ser du, Birgitta som var den jag svarade ovan, då på att resa på flertalet utlandsresor (semesterresor för sitt eget nöjes skull, med flyg) årligen (vartenda år menar jag nu och ibland/ofta över halva jordklotet) gentemot köphetsen du tar upp?

   Sen att propagera för att köpa billigt, som vissa bloggare också gör, hur tror ni detta bidrar till klimatpåverkan och inte minst människors välfärd i U-länderna??? Sila mygg och svälja kameler, verkar vara väldigt poppis. Eller ligga och köra fram och tillbaka med hästsläp i tid och otid som exempel. Känns som att många verkar tycka att ”MINA intressen är OK, bara jag har billiga grejor i stallskåpet eller garderoben”, och inte ser till helheten. Att varas SNÅL och köpa billig skit som negativt påverkar folket som bor och lever och jobbar där skräpet tillverkas, det tänker ni inte på?

   Att se flisan i broderns öga men att inte se bjälken i sitt eget, läs på om detta om ni inte redan förstår vad som menas.

   • Varför jag vänder mig emot köphysteri är precis som jag nämner; att det många gånger påverkar enskilda personer (de som köper) negativt.
    De hamnar i en skuldfälla eller, om det handlar om barn/ unga så ”pressar” de sina föräldrar till att köpa saker som föräldrarna egentligen inte har råd med/ måste försaka annat för att kunna köpa.

    Jag har över huvudtaget inte berört miljöaspekten. Den är viktig för vissa och många tänker massor på miljön i allt de tar sig för- inte jag.

    Jag är tämligen egoistisk och unnar mig exempelvis utlandsresor med flyg när jag vill och har råd. Inget jag någonsin hymlat med.

    Vad gäller att köpa billigt medför det för övrigt inte alltid att det är sämre än att köpa dyrt men det är en helt annan diskussion som jag inte känner att jag vill ta upp plats på Ninas blogg för att föra.

    Du verkar redan känna till min blogg (Birgittas hästsida) så har du mer du vill diskutera med mig kan du ta det där om du vill.

 4. Jag undrar också hur du tänker kring allt ditt resande? Du måste ju ha reflekterat över det själv, vad är dina argument som ändå tillåter dig själv att flyga så mycket som du gör?

  • Fast är det så himla självklart att Nina har reflekterat kring sitt resande, gör hon så himla mycket resande jämfört med gemene man? Flyg menar jag då. Det blev en hel del när hon skulle köpa häst men det hade ju sina förklaringar, det är ju annars inte så att hon är ute på flygtur varje månad?

   • Vet inte vad du räknar som gemene man. Men jo, hon flyger helt klart mer än medelsvensken. Weekends i europa varje år, långflygningar varje vinter och inrikesflyg till skåne. Jag kan förstå om man tar flyget nån enstaka gång för att man har bråttom hem för att ta hand om barn, hinna till sin arbetsplats etc. Och jag tror få skulle ifrågasätta någon enstaka semesterresa per år. Om man ser sig själv som en ”influencer” borde man väl kunna ta att bli ifrågasatt av de man försöker influera. Tråkigt om det måste vara en monolog.

    • Jag kanske inte ser det eftersom jag själv flyger betydligt mer, så jag utgår inte från att andra som jag upplever flyger relativt lite ska ha reflekterat specifikt över det eftersom jag själv inte ser det som extremt mycket resande. Jag flyger några gånger i månaden, pga jobb, plus semesterresor varje år.

     • Allting är givetvis relativt men jag vill nog påstå att 2 flygningar (alltså en resa tur o h retur) är maximalt vad ”gemene man” gör privat.

      Det känns som att allt fler dessutom ”vägrar” flygningar över huvud taget, i alla fall om man läser i olika diskussionsforum osv på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.