Grannliv
Nina Rademaekers
26 januari 2021

Dagens träning

Melvin bjöd på MAGISK känsla idag! ❤️ ❤️ ❤️ Älskar ihjäl den hästen alltså. Han har blivit så stark i kroppen och så mogen mentalt, verkligen en fröjd att jobba med och han ger sitt yttersta hela tiden. På dagens träning gjorde vi inga byten men jobbade istället på galoppslutor, piruetter och förvänd galopp till en början. I piruettjobbet så är det lite olika i varven hur jag måste tänka:

I högerpiruetten måste jag tänka på att ”få runt” Melvin till höger. Att ha koll på vänster bogen och liksom få med den hela tiden. Om jag tappar den några steg så kommer bakdelen för mycket till höger och han får svårt att vända runt. Så, kontroll på bogarna och inte för mycket bakdel i den piruetten. Vi brukar variera piruetten med att styra ut på en liten volt med bakdelen lite utåt för att verkligen få koll på bogarna och att han följer med mig till höger hela tiden. Eftersom att han är lite svagare i högergaloppen (det har han alltid varit) blir han gärna lite snabb och hetsig i takten, så jag försöker få lugna språng där han vilar på varje språng.

I vänsterpiruetten är han starkare och orkar bära sig ännu mer. Ibland vill han samla sig lite för mycket där och då tappar jag dragläget i handen. Jag tränar därför vänsterpiruetten över lite större yta och fokuserar på att han tar min innerskänkeln och ger ett stöd på yttertygeln. Här fokuserar jag också på att hålla en lugn galopprytm och att han vilar på varje språng, men det kommer mer naturligt här än till höger. Jag brukar också variera ställningen här och tänka på att han inte får bli för rak i vänstersidan.

I traven jobbar vi nu på att kunna hålla en ganska kort och kvick trav där avståndet mellan fram- och bakben hålls kort. Melvin vill ju gärna trava stort och vinna mycket mark men nu jobbar vi på en kvickare trav där jag får mer kontroll över bakbenen. Från den korta och kvicka traven är han lättare att reglera mot passage vilket vi också tränade på idag. Jag fick även testa att rida passage i lättridning några steg och sedan sätta mig ned och fortsätta. Först fattade inte Melvin riktigt varför jag plötsligt red lätt men poletten trillade snabbt ner! Jag fick effekt av lättridningen när jag sedan satte mig ner, då var det som att ryggen kom upp ännu mer och jag fick bättre kontroll över bakbenen. När han hamnar rätt blir han riktigt fin även bak och bär sig verkligen på bakbenen istället för att bli stor fram men lite matt bak. Så häftig känsla när det blir rätt!

Kristian ska bort i slutet av veckan så vi ska träna igen redan imorgon (blir nog ett lite lugnare pass då) 🙂 Så peppad!!!

På min instagram story @ninasrader finns filmklipp och tankar från dagen om ni vill se oss in action!

Vi idag ❤️

Kommentarer inaktiverade.

25 januari 2021

Livet kom emellan

Ledsen för min frånvaro här i helgen! Livet kom emellan helt enkelt. Ibland blir det så. Melvin gick vattenbandsträning igår och han brukar alltid kännas väldigt fin dagen efter han har gått vattenband! Han kändes pigg och fin idag 🙂 Gillar när han ger mig känslan av att verkligen vara in i handen och liksom ge ett stöd nedåt i handen. Då är han 100% ärlig på tygeln och trycker inte upp nacken. Det gör det så mycket lättare att gå in i rörelser och bara få en allmänt bra känsla när han är så jämn och bra i kontakten. Jag kan hålla handen stilla och verkligen rida med sätet, grym känsla!

Imorgon ska vi träna för Kristian och jag tänker att vi fortsätter jobba på annat än bytena denna vecka för att lugna Melvins bytes-iver. Det är två steg framåt och ett steg tillbaka hela tiden, men huvudsaken är ju att det går framåt i långa loppet! 🙂

Vi är inte överlyckliga över att vintern kom tillbaka:

Kommentarer inaktiverade.

22 januari 2021

Dagens träning

Idag stod träning för Kristian på schemat! Kristian tyckte att det var en bra idé att lägga bort bytena nu någon vecka innan vi tar upp det igen och istället fokusera mer på annat för att få Melvin på andra tankar (han vill ju gärna bara tänka byten när han misstänker att det är det vi ska göra, så det är bra att ibland inte göra byten alls en period för att få lyhörd på mina signaler). Idag jobbade vi istället lite extra på galoppslutor, piruetter och förvänd galopp till en början. Piruettarbetet blir bara bättre och bättre, Melvin har verkligen talang för det och gör det så lekande lätt. Nu kan jag även använda mig av piruettjobbet för att verkligen få honom fin i stödet, lösgjord och på bakbenen. Vi jobbade även lite halvpiruetter på diagonalen vilket också är ett bra sätt att komma över i förvänd galopp utan att han associerar det med bytena 🙂 En annan sak vi tränade på idag var att rida diagonaler i galopp, fokusera på rakriktningen och stödet och sedan fortsätta i förvänd galopp för att sedan bryta av till trav. Nu när bytena är så ”färska” i hans minne blir han lite taggad i den förvända men han är ändå hela tiden kvar hos mig och inväntar mina signaler. Så duktig!

I traven fick vi jobba öppnor innanför spåret. Ganska lite tvärning och känna att jag hade bra koll på yttersidan. I början kände jag att jag inte riktigt hade ramen där på yttersidan men när jag sedan tänkte lite mindre tvärning var det lättare att få rätta känslan. Bakbenen ska hålla sig rakt på linjen hela tiden och ett jämnt stöd på yttertygeln. Vi varvade öppnorna med skänkelvikningar på diagonalen, där har jag väldigt bra koll på bogarna nu!

Förresten, Sally var ju ute och fotade oss till ett samarbete på instagram. Kolla vad fina bilder hon tog på oss:

 

Kommentarer inaktiverade.

21 januari 2021

Avvägning av energin

Melvin var HOT idag! Men jag är ändå så himla glad över hans utveckling mentalt dessa dagar när han har såhär mycket energi, för han håller sig ändå i skinnet, lyssnar på mig och sprakar inte iväg. Förut agerade han mycket mer på sina känslor och var ”barnslig” i det men nu lyssnar han på mig även fast energin kokar inombords. Dessa dagar är det ju lite mer en balansgång och jag försöker hålla tungan rätt i mun för att också skapa bra pass där Melvin får komma till arbete och fokusera på mina signaler. En dag som denna kanske jag inte utmanar det där lilla extra (genom att tex rida förvänd galopp på byteslinjerna) utan jag sänker ribban för att möta honom där hans energi är och ställer rimliga krav som han kan hantera utan att bli alldeles för het. Men det är en avvägning! Tycker att jag har mycket användning av piruettarbetet nu när han har såhär mycket energi, där får han verkligen ta i fokusera och komma till jobb på ett bra sätt. Utan att han blir övertaggad mentalt!

Imorgon är det träning för Kristian och jag tänkte bolla med honom om det är smart att lägga bort bytena nu någon vecka och mer fokusera på grundkvalitén igen i galoppen innan vi tar upp bytena igen. Vi har jobbat mycket byten de senaste träningarna och då blir såklart grundkänslan lite lidande 🙂

Hade lite extra tur idag också eftersom att jag fick se Lina Dolk och hennes nya fina Justin ”in action”! Så fin häst och Lina matchar honom riktigt fint. Ska bli spännande att följa deras resa ihop, tror det kommer blir superbra! Fick även sno åt mig en puss av Dorano som också var på anläggningen för träning ❤️

Kommentarer inaktiverade.

20 januari 2021

Traggla på

Gårdagens träning gick ganska bra, inga stora framsteg just igår gällande bytena men jag påminner mig själv om att jag inte kan förvänta mig att det ska hända massor hela tiden. En del av utvecklingen är också att traggla på, ibland känns det som att man trampar vatten men sen så vips trillar en polett ner och man kommer framåt i utvecklingen. Jag tänker att varje pass där vi tränar bytena är ett pass närmare att kunna rida serier 🙂 Så det är bara att köra på och hålla sig till systemet!

Idag fick Melvin en välförtjänt skrittdag. På fredag är det träning igen så imorgon blir det mer fokus på lösgörande jobb 🙂

Kommentarer inaktiverade.

18 januari 2021

Fotografering

Idag har det varit fullt rulle. Sally har varit hos oss och hjälpt till och fotat ett samarbete medan mamma filmade, vilket dream team jag har! Tycker ofta när man ska fota/filma samarbete eller träna kür att det blir så mycket fokus på allt annat så man får sällan en bra ridkänsla. Men idag bjöd Melvin på magisk känsla! Resultatet på bilderna och filmerna blev kanonbra också. Väldigt kul! Resultatet ser ni bland annat på torsdag på min instagram @ninasrader.

Väl hemma från stallet hade jag fullt upp med jobb framför datorn. Skicka iväg statistik, planera samarbete, lägga upp samarbete och välja ut bilder av de som Sally tog idag. Imorgon är det träning för Kristian som står på schemat. Ser så mycket fram emot det!

Kommentarer inaktiverade.

17 januari 2021

Och med detta…

… avslutar jag denna helg! Idag har jag haft en stallfri dag 🙂 Melvin har gått vattenbandsträning och jag har gått långpromenad typ hela dagen. Skönt! Imorgon är det måndag och ny vecka, ska fota och filma ett samarbete med Melvin imorgon så det blir full rulle!

Kommentarer inaktiverade.

15 januari 2021

Poletten börjar trilla ner!

Idag stod träning för Kristian på schemat och Melvin kändes superfin redan från start. Det är så tacksamt att vi kommit till en så stabil grundkänsla nu, han känns så mycket mer säker mellan hjälperna, bra i kontakten och liksom ”i ramen” redan från start varje dag. Målet senaste året hat ju varit att verkligen bygga upp en stadig grund att stå på och det känns det verkligen som att vi har lyckats med! Efter uppvärmningen körde vi på med bytena direkt. Bytet från höger till vänster har alltid varit lite enklare så jag brukar börja med det för att få en positiv start 🙂

Vanligtvis brukar första försöket vara ganska lugnt (men oftast efter bak), sedan brukar Melvin tagga igång efter första bytet när han vet vad som väntar och då brukar jag behöva jobba med bytena ett tag innan vi kommer över tröskeln där han gör det avspänt och (oftast) rent. Men vet ni, idag blev första bytesförsöket ett efter bak men ändå lugn och redan på andra försöket satte vi ett KLOCKRENT byte!!! Det var lugnt, på hjälpen och så bra genom kroppen. Film på detta finns på min Instagram för den som vill se 🙂 Så härligt! Då gav vi oss direkt med vänster bytet och gick över till andra varvet och tränade bytena från vänster till höger. Det svåra i det varvet är egentligen inte själva bytet, utan förberedelsen inför bytet. Melvin är mycket snabbare på att bli slingrig i bogarna, han drar till vänster och backar av från stödet. Så fort han backar av från stödet börjar han också fatta egna beslut om att byta galopp och var han tycker det passar haha. Så idag blev det mycket fokus på att hitta en bättre och mer ärlig känsla i det förberedande jobbet inför bytet. Att Melvin ska följa med när jag vill svänga åt höger och bli mer ärlig i kontakten. Vi jobbade mycket övergångar på volten mellan trav, rättvänd- och förvänd galopp. La även in mindre volter i trav för att få koll på bogarna.  Efter lite upprepning blev detta bättre och jag kunde tillslut testa byten igen med en bättre känsla! Inget rent byte till höger idag men han var i alla fall lugn och bara ett språng efter bak 🙂

Det går framåt i alla fall och det känns verkligen som att vänster bytet börjar lossna nu!!!! Så glad för det. Det är så peppande att känna dessa framsteg hela tiden och jag påminns om att det är resan till målet som är så jäkla kul 🙂

Foto: Sally Lindberg

Kommentarer inaktiverade.

14 januari 2021

Snöig långpromenad

Jag var i stallet imorse och red ett lösgörande pass på Melvin inför morgondagens träning! Han kändes pigg och fin. Jag utmanade och red på samma linjer där vi brukar träna bytena (från förvänd galopp) men gjorde övergångar till trav istället. Sååå nyttigt att ”tvinga sig” till dom linjerna och avdramatisera det. Lätt att undvika de ställena där han brukar tagga igång men jag måste ta mig dit kontinuerligt för att han ska spänna av och lyssna på mig i alla lägen på sikt 🙂 I traven blir fokus mest på att hitta en lite lägre form med snabb takt där han verkligen travar fram till ett stöd nedåt i handen.

Efter stallet åkte jag och hundarna hem till mamma. Vi åt lunch, fikade och sedan hade jag ett digitalt möte med en ny samarbetspartner. Väldigt roligt 🙂 Efter mötet gick jag och mamma långpromenad runt djurgården i snön. Så vackert!

Kommentarer inaktiverade.

13 januari 2021

Inget ont som inte har något gott med sig

Idag åkte saxen fram och Melvins man är det nu lite mer ordning och reda på! Jag måste också klippa hela honom igen (för tredje gången denna vinter..) men jag skjuter på det hela tiden haha. Det är inte så att hela han har blivit lurvig igen men han får liksom långa glesa hårstrån som växer ut?! Ser ut som svinpäls :))) Måste ta tag i det där.

Idag blev det ett pass med enbart skrittjobb. Kändes som att det var välbehövligt efter gårdagens svettiga träning och imorgon vill jag kunna rida lösgörande inför träningspasset på fredag. Så en mellandag med enbart skritt passade bra! Ofta promenerar jag bara på dessa skrittdagar men ibland är det bra att köra ett skrittpass istället. Träna halter, skänkelvikningar och skrittpiruetter. Det slog mig idag än en gång hur bra skritten har blivit, tänker inte ens på att den var svår för ett år sedan. Tre månaders skrittjobb gav ändå något bra: mer lugn i skirttjobbet och en Melvin med bättre tålamod i den samlade skritten. Inget ont som inte har något gott med sig!

Kommentarer inaktiverade.

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.