Grannliv
Nina Rademaekers
5 augusti 2020

Svårt idag

Ja hörni det här med att sätta igång en superpigg häst är inte alltid helt lätt 😉 Igår var Melvin superfin men idag var han istället suuuuperpigg. Kände redan när jag skrittade fram att han var extra taggad och det blev inte mindre energi under passet. Väldigt tacksam över att jag hade Kristians hjälp idag så jag kunde behålla fokuset någorlunda, men det var inte lätt idag. I traven vill han gärna trava stooort och långsamt när han blir taggad, släppa stödet i handen och trycka nacken uppåt. I galoppen blev han så het att han brallade iväg några gånger. Inte så pass mycket att jag åkte av men det är ändå jobbigt att behöva ”vara på sin vakt”. Kände inte att jag kunde slappna av och lita på honom helt idag utan jag fick vara lite beredd, men det blev mycket bättre i slutet.

Jag vet ju att han är så här pigg eftersom att han har vilat länge och inte än får gå så pass mycket att han hinner bli trött/nöjd. Men det är ändå frustrerande och tråkigt när man känner att man inte har full kontroll. Jag tycker ändå att jag fick bättre koll på honom i både traven och galoppen och Kristian hjälpte mig att ”rida ur det” istället för att sitta passiv i sadeln. Jag känner att jag lätt hamnar i lite passivt läge när Melvin är så här het och då blir han ju ännu hetare. Så fort jag kommer till ridning och får honom bra mellan hjälperna så blir han också mycket lugnare och mer ”med” mig. Men det kan vara svårt att komma dit! Speciellt när jag inte heller får rida lika mycket sidvärtsrörelser som vanligt som annars är ett bra knep att ta till. Kristian påminde mig om att ta många små halvhalter istället för att hålla kvar för länge i halvhalterna och liksom ”hålla honom” på plats. Jag måste lätta av och ta en ny halvhalt för att få bäst effekt.

Så dagens pass var inte vårt bästa men jag är glad att jag hade Kristians hjälp. Det blir bättre för varje vecka nu och det är bara att härda ut den här pigga perioden!

Innan passet när han står och gosar såhär lugnt kan man inte tro att det gömmer sig en turboknapp någonstans 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 augusti 2020

Stjärna!

En stor guldstjärna till Melvin idag som kändes så fin på dagens träning för Kristian! Redan från start var han bravo kontakten, lugn och väntade på mina signaler. Han kändes precis lika fin som innan denna ofrivilliga vila och det gör mig så glad ❤️ Vi trappade även upp träningen ytterligare idag och började även smått med sidvärtsrörelser på diagonalen. Trots att han inte gjort det på flera månader kändes det lika bra och enkelt som förut. Vägen tillbaka känns inte så lång faktiskt 🙂 Vi ska träna för Kristian imorgon igen!

En som var svår att fånga på bild idag:

Bita på kedjan är mycket roligare än att posera på bild

När man skymtar mat i boxen på vägen in haha

I eftermiddags kom bästa Carro och skodde Melvin, ser redan fram emot att skrubba hovarna imorgon hehe. Finns inget härligare än att skrubba nyskodda hovar 😉

2 svar till “Stjärna!”

 1. Hej varför behöver vissa kvala till MSV B och vissa inte? Alla kring mig pratar om att behöva kvala in. Försökte fråga i en annan kommentar på rätt inlägg men det kom inte fram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 augusti 2020

Hitta magmusklerna igen

Vilken mysig helg i Halmstad! Vi har ju firat pappa hela helgen men igår var dagen han faktiskt fyllde 60 år så vi började dagen med tårta och sång hemma hos dom ❤️ Vi behövde dock åka tillbaka till Stockholm igår så innan lunch satte vi oss i bilen och åkte hemåt igen. Resan gick bra och jag är väldigt glad att vi fick träffa pappa, pappas fru och mina halvbröder som bor där nere. Det var längesedan nu!

Kristian red Melvin igår och jag fick rapport att han hade skött sig väldigt bra och känts fin. Vi brukar skämta om att jag har världens bästa medryttare (alltså Kristian) som kan hjälpa mig att rida Melvin när jag är iväg. Otroligt lyxigt och värdefullt att ha den uppbackningen! Idag var jag tillbaka i sadeln igen och Melvin kändes toppen. Ser fram emot två dagar med träning nu för Kristian, denna vecka trappar vi upp ytterligare och börjar jobba mer med sidvärtsrörelser och även ännu mer trav och galopp. Så glad för det! Mer och mer tillbaka till rutinerna och ”normala” ridpass.

Idag testade jag att sitta lite mer ned i traven, utan att plocka upp formen eller begära mer samling. Samma joggkänsla och rundare form (med ekonomisk trav) men jag måste träna upp mina ”sitta-ned-i-traven”-magmuskler igen 😉 Som sagt, bra att vi har en igångsättningsperiod för oss båda att komma tillbaka i form på haha. Det kändes i alla fall bra (förutom att det sög lite mer i magmusklerna än vad jag normalt känner av) och jag tänker att det är bra att köra lite nedsittning i traven för min egen del även om det inte behöver innebära värsta flashiga traven och tävlingsform. Intressant att se om jag har träningsvärk imorgon hehe.

Fram- och avskrittning på hårt underlag!

Ett svar till “Hitta magmusklerna igen”

 1. Vad har du för tips för att komma ned mer i sadeln i nedsutten trav? Vilken känsla i kroppen ska jag leta efter, dvs vilka magmuskler ska jobba och på vilket sätt? Hoppas du förstår min fråga, har så svårt att få en bra känsla i nedsutten trav tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 augusti 2020

Tankar kring första tävlingen med Melvin

Nu har jag pratat ihop mig med Kristian och vi har lagt om planen lite inför tävlingsdebuten så småningom! Vi gick ju in i 2020 med förhoppningen att jag skulle kunna träna på och befästa bytena så att vi skulle kunna gå rätt ut i en MsvB som första tävling. Eftersom att Melvin är 7 år så behöver han inte kvala till MsvB från MsvC, utan han får gå direkt ut i de klasserna. Melvin gör allt i MsvB väldigt stabilt förutom bytena, så det var ”bara” den pusselbiten vi ville få på plats innan vi planerade att komma ut och tävla.

Nu blev ju inte denna våren som vi hade tänkt oss eftersom att Melvin blev skadad i mars, därför har vi tänkt om! Vi har inte strukit förhoppningarna helt om att kanske kunna komma ut på en MsvB senare i år men tanken nu är att starta en lägre klass för att få komma ut på tävlingsbanorna tidigare. Jag tänker också att det är skönt att få lära känna Melvin i en tävlingssituation utan att behöva tänka på bytena (som han i nuläget blir väldigt laddad av) utan bara få en lugn start på vår tävlingskarriär tillsammans och hitta knapparna inne på banan. Han är ju inte en tittig häst alls (vad jag har upplevt) så jag tror inte att det kommer vara någon ”big deal” för honom att åka iväg på tävling, men det kommer säkert ta några gånger för oss båda innan vi lär känna varandra i den miljön också.

Så, planen nu är att gå ut i en MsvC eller en LA:3 tex som första start till hösten! Fördelen med LA:3 är att vi slipper enkla byten 🙂  Jag tycker dessutom det verkar vara ett väldigt trevligt program som jag tror skulle passa Melvin bra:

Bild lånad från bästa Stallbacken som jag alltid använder mig av när jag lär mig program!

Kristian tyckte också att det här var en bra idé och det finns ju inget som hindrar oss från att gå ut i en MsvB senare i år och vi vill det och känner oss redo! Men nu börjar tävlingsabstinensen bli så stor att jag vill ut och smygstarta lite innan vi är MsvB-redo 😉 Och jag tror som sagt att det bara är bra för Melvin att få rutin i en lite lägre klass där vi kan hitta bra flyt och få en bra känsla! ❤️

 

7 svar till “Tankar kring första tävlingen med Melvin”

 1. LA:3 är ett trevligt program! När man inte missar halt/ryggningen då det var min akilleshäl i det programmet. 😅

  Kan inte du göra ett inlägg/vlogg om hur du tänker när du provar ut kandar. Allt från te x de olika betten så som storlek (olika eller samma på båda betten) tyglar, passform och typ tips på vad man ska tänka på första gången man använder det i ridningen. 😃

 2. Jag tänker likadant med min (som iofs är lite äldre) men vi är med råge kvalade till MsvB och min förhoppning var att starta iår, men på grund av skada, corona med mera har inte träningen flytit på som jag ville. Sen har jag aldrig lärt en häst galoppombyten och jag har blivit lite avskräckt av att alla säger att det är svårt. Men vi upptar befästningen i september med mer övervakning av tränare så kan vi förhoppningsvis få den hjälp som vi behöver 😃 tack för en bra blogg 💕❤️

 3. LA:3 är ett av mina favoritprogram i lätt klass, sånt härligt flyt i det. Vi ska faktiskt tävla första starten efter skada imorgon, fast LA:4. Hade liknande planer som dig, skulle rida msvb under sommaren och sedan msva i höst men nu får jag ta det som det kommer helt enkelt, min tränare tyckte vi skulle ut i nåt enkelt och bara ha roligt så nu ska jag det!

  • Ja det viktigaste är ju faktiskt att ha roligt på vägen! Lycka till imorgon 🙂 Vi kanske ses på tävlingar framöver! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 juli 2020

Halmstad över helgen

Det blev en tidig ganska morgon i stallet för min del! Melvin kändes fin på ridpasset och gårdagens träningen gav bra resultat till idag, mycket bättre stöd redan från start och inte alls samma överheta känsla 🙂

Imorgon ska Melvin promeneras av personalen i stallet och på söndag rider Kristian honom. Jag och Axel åkte nämligen till Halmstad idag vid lunch! Min pappa fyller 60 år i helgen så vi är här fredag – söndag för att fira honom! Väldigt mysigt att träffa mina halvbröder på pappas sida som jag inte träffat på ett tag nu med anledning av Corona. Min storebror Max är också här, honom träffade jag ju nyligen men såklart mysigt att hänga med honom också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 juli 2020

Induktionshällen Melvin

Om jag vanligtvis är jätteglad för Kristians hjälp så var jag nog extra glad för den just idag! Melvin var nämligen suuuuperpigg och jag behövde verkligen Kristians kloka ord idag för att lyckas rida igenom piggheten. Det är så lätt att bli passiv i sadeln, hamna i bromsläge med handen och benen rakt ut när Melvin taggar igång. Men idag lyckades jag komma till ridning och Melvin hamnade bra i fokus trots all energi, så i slutet blev han riktigt fin i båda varven i både trav och galopp. När han hamnar rätt mellan hand och skänkel och verkligen kommer upp med ryggen känns det som att guppa runt på en pilatesboll, så härlig känsla.

Kul att känna att vi lyckades hantera all energi som kom utan att det kokade över, vilket har känts svårt nu efter vilan att hantera när han väl har taggat till. Kristian konstaterade idag att Melvin är som en modern induktionshäll som blir het på bara några sekunder, ingen trög gammal spis 😉 Haha. Han har alltid roliga liknelser!

Två bilder från idag! Världens finaste kille ❤️

Nu ikväll gick jag och Axel iväg till en italiensk restaurang, Macelleria, i närheten av oss och åt middag. Väldigt mysigt och gott! Vi satt på deras uteservering under tak och med värmare medan regnet smattrade ner. Supermysigt! Dessutom var det bara vi som satt där ute så vi slapp sitta nära andra. Sånt som man uppskattar nuförtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 juli 2020

Dagens träning

Idag tränade vi för Kristian och fick så bra hjälp, som vanligt! För varje pass blir Melvin mer och mer ”i ramen” och vi trappar upp träningen sakta men säkert. Mest fokus är på att få honom jämn i kontakten, driva jämnt med bakbenen och jobba rätt över ryggen. Den första pusselbiten som verkligen fallit på plats där är vänstergaloppen där han nu känns lika fin och ”självklar” som innan denna ofrivilliga vila. Helt i ramen och fin i kontakten. Jag känner också att jag kommer ner i sadeln och kan sitta som bäst på honom i just vänstergaloppen. I traven är han mer av och på i tempo och kontakt vilket också gör det svårare för mig att vara helt stabil. Jag vet att jag har skrivit förut att jag lättare faller framåt med överkroppen i traven när han taggar igång och det känner jag att jag gör ibland nu med. Så jag försöker verkligen att tänka på min egen position och hålla mig så stabil som möjligt så att Melvin kan anpassa sig efter min sits, inte jag efter honom.

Idag testade vi även att plocka upp formen lite i vänstergaloppen och känna på en något högre form (dock inte så samlad), han kändes så fin och gav ett fint stöd även där! Högergaloppen som alltid har varit svagare är såklart det fortfarande, men idag fick jag bättre koll på bogarna och stödet in i handen. Tycker att han har tryckt upp nacken där och blivit slingrig men idag var han bättre. Så det går framåt hela tiden vilket är superkul! Imorgon ska vi få hjälp av Kristian igen, sååååå tacksam för det och för att han är så engagerad!

2 svar till “Dagens träning”

 1. Kanske för tidigt att säga nu, men känner du att du har någon nytta av allt skrittjobb ni gjorde under skadan jämfört med innan skadan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 juli 2020

Frida på besök!

Åh vad mysigt det var idag att ha bästa Frida på besök! Frida är delägare i Melvin och är såklart en väldigt viktig del i teamet 🙂 Idag fick hon se oss in action och även skritta av Melvin. Kul också att Melvin kändes superfin idag! Blir verkligen bättre och bättre för varje dag. Frida var här innan Corona kom så det var på tiden att hon kunde hälsa på oss igen ❤️

Efter stallet åkte vi ut till landet där vi har hängt hela eftermiddagen och kvällen! Det blev vietnamesiska vårrullar till middag, såååå gott!

Imorgon ska vi träna för Kristian och jag är så peppad!!

 

4 svar till “Frida på besök!”

  • Det innebär att hon äger en del i Melvin och är med oss på den här ”resan” 🙂 Helt enkelt för att hon tycker det är roligt att få vara delaktig och stötta mig som ryttare, hennes delägarskap gjorde det möjligt för oss att kunna köpa Melvin så jag är otroligt tacksam för att ha henne med i teamet! Jag kände inte Frida sedan innan men vi kom i kontakt i samband med att jag letade häst och hon ville kliva in som delägare. Jättekul!

 1. Det är så roligt att få följa ditt liv genom din blogg, men längtar ändå så mycket efter nästa avsnitt på YouTube!
  PS. Jag vet inte om du är medveten om det, men jag nämner det ändå. På ”Om mig”-fliken står det fortfarande att du rider Dorano.

  • Vad roligt! Jag vloggar idag faktiskt så snart kommer det upp en ny video på kanalen! Tack för påminnelsen, ska ändra det 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 juli 2020

Bogkontroll

Jag kommer ihåg för några år sedan, då gillade jag att vara i stallet på eftermiddagen och rida. Nu är jag inne i en förmiddags-period och tycker det är härligt att åka till stallet direkt efter frukost! Då är jag klar vid lunch och kan resten av dagen jobba, gå med hundarna och göra annat 🙂 Idag åkte jag därför till stallet efter frukost och red Melvin. Han kändes toppen idag! Bättre mellan hjälperna jämfört med igår och bättre i ramen från start. I båda varven fokuserar jag mycket på att få kontroll på ytterbogen innan jag jobbar på ställningen i innersidan. Jag får ju som ni vet inte göra så mycket sidvärtsrörelser etc just nu men att variera ställningen utåt och inåt och verkligen fokusera på bogkontrollen ger en bra känsla. Jag måste hela tiden tänka på att få över bogarna mer till höger (i båda varven). Högergaloppen är lite svårare än vänster (den har alltid varit svagare) och han blir lite som en ostbåge där; skjuter in höger bak, ut med vänster bog och viker halsen höger. Första prio där är att få ordning på bogen som flyter ut och få bogarna mer till höger, då kommer även bakdelen falla på plats. Alltid rätt bogarna om hästen känns sne istället för att fokusera för mycket på bakdelen.

Imorgon ska jag också åka till stallet på morgonen, extra roligt blir det imorgon då Melvins delägare Frida kommer på besök! Det ska bli så kul att träffa Frida igen, hon har inte hälsat på under våren med tanke på Corona men nu är hon ändå i Stockholm så då passar vi såklart på att ses. Vi ska hänga i stallet på morgonen och sedan åker vi ut till landet och hänger där på eftermiddagen 🙂 Ser så mycket fram emot det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 juli 2020

Testade något nytt

Imorse testade jag något nytt nämligen att springa 4 km INNAN frukost. Jag har aldrig gillat att springa och ännu mindre att springa innan frukost haha. Men hela denna spring-grej har ju blivit mitt sätt att utmana mig så idag var det dags att utmana lite till och alltså springa direkt på morgonen. Det gick bra! Väldigt skönt när det var gjort och frukosten smakade faktiskt lite extra gott efteråt. Det är ju mer eller mindre vidrigt att springa alla tider på dygnet så visst har det sin fördel att få det gjort direkt så kan man njuta resten av dagen utan att känna att man har det framför sig 😉

Lite roligt är det faktiskt att jag känner stor skillnad på mitt tempo och min ork nu när jag har sprungit regelbundet några månader. Utan att jag tänker på det så springer jag mycket snabbare och jag börjar sakta men säkert bygga upp ett litet självförtroende att jag inte är så pjåkig på att springa trots allt. Har alltid känt mig dålig på att just springa och det känns skönt att liksom ”vinna” mot löpningen. Känna att jag visst kan! Kanske låter fjantigt men för mig är det en stor vinst 🙂

Vi hängde sedan ett tag på landet innan jag styrde bilen till stallet. Red Melvin som var pigg och glad, lite svårt idag att komma till avspänning och få honom sådär perfekt mellan hjälperna. Men det har nog att göra med att han bara promenerade igår. Blir säkert bättre imorgon!

Nöjd efter rundan!

5 svar till “Testade något nytt”

 1. Många som springer hävdar att ”det blir som ett gift” efter ett tag, att man ska över en tröskel innan det är kul osv.

  Jag försökte verkligen ge det en chans för några år sedan och sprang en mil per runda 2 gånger i veckan.

  Det var härligt EFTER varje runda 🙂 men jag kom aldrig in i den där känslan av nöje och insåg efter rätt många månaders försök att livet är för kort för att göra tråkiga saker om man inte måste.

 2. Jag vill också lära mig att springa, men mina knän gillar inte det 🤦‍♀️ kan springa bättre på löpband dock så kör korta intervaller för att bygga upp nån sorts kondition och förhoppningsvis sen öka på 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.