Välj område
4 / 2 4 / 2
Kontakta mig

BloggareNinas rader

Svar på en kommentar: Uppfostring av valp!

Jag har en icke hästrelaterad fråga men som jag hade tyckt var jätteroligt att få läsa om, jag går nämligen i hundköpartankar själv men har aldrig tidigare haft hund och skulle tycka det vore jätteintressant att läsa om hur ni lägger upp vardagen med er valp. Alltså hur arbetar ni för att få henne rumsren, mat, promenader, miljöträning osv. Hur funkar allt och har du några tips på vad man bör tänka på? 🙂

Tack för ett kul fråga! Nu har vi haft Nova (ja hon får nog heta det!) i lite drygt 3 veckor och börjar sakta men säkert hitta rutiner och lära känna henne. Valptiden är helt underbar men också väldigt intensiv och krävande. Det är stor skillnad på att ha valp och att ha en vuxen hund. Men valpperioden är ju inte så lång i förhållande till valpens vuxna liv sedan, så jag försöker njuta så mycket som möjligt av den här tiden även fast det ibland är lite jobbigt rent utsagt 🙂

Vill dock börja med att säga att jag inte är utbildad inom detta. Är bara väldigt intresserad av dressering av djur i allmänhet, jag har läst på mycket och har plöjt många timmar med Cesar Millan 😉 Här är lite tankar och svar på dina frågor:

Rumsrenheten: Går ganska bra! Bättre och bättre i alla fall. Vi tar ut henne 1-2 gånger i timmen under dagarna. En regel som är bra att hålla sig till är att valpen ska ut efter att den har sovit, lekt eller ätit. Alltså typ hela tiden 😉 När vi är ute så berömmer jag henne när hon gör sina behov ute och säger även ”kisssssaaa” när hon kissar ute så att hon snart förknippar ordet kissa med att faktiskt kissa. Väldigt smidigt när dom kan göra det på kommando. Det kan Nellie göra och det är så smidigt när man har bråttom eller begränsad yta och vill att hon ska kissa snabbt! Det händer en del olyckor inne, framför allt på eftermiddagarna då hon brukar vara väldigt aktiv då = blir törstig = dricker mer = kissar mer. Även fast vi tar ute henne mer så kan hon ibland kissa inne ändå. Men då gör vi aldrig något eller skäller på henne (det får man aldrig göra!) utan bara tar på oss själva att ta ut henne ännu oftare.

På nätterna sover hon nu i sängen. Hon kommer ändå få göra det sen (Nellie gör det också) och oftast håller hon sig hela natten. Hon brukar pipa vid 06-tiden och då tar vi direkt ut henne, sedan får hon lägga sig och sova igen. Vi vill inte att hon ska vänja sig vid att ”kl 06 börjar dagen” så vi försöker lägga oss med henne igen efter första rastningen så hon får sova någon timme till. Det går jättebra! Det har hänt några kissolyckor även i sängen men det är bara om hon druckit mycket för sent på kvällen och vi har rastat sista gånger lite för tidigt. Dom kan ju inte hålla sig när dom är så små, vi får köpa en ny madrass när hon är rumsren helt enkelt 😉

Mat och lydnad: Hon äter tre gånger per dag ungefär 3/4 dl per måltid. Ingen av mina tidigare hundar har haft så bra aptit som denna lilla tjej har! Ett riktigt litet matvrak än så länge 🙂 Hon får även lite hundgodis vid inkallning, men en godis räcker länge! Delar den typ i 5 små bitar 🙂 Jag tycker det är viktigt att hon alltid kommer på inkallning och tycker det är ”värt” att komma när jag ropar. Vill kunna ha mina hundar lösa och ha full kontroll ändå. Nellie kan jag gå på stan med lös och hon lyder mig alltid så jag hoppas att Nova blir lika duktig med det! Jag brukar dock alltid ha Nellie kopplad i stan men ändå skönt att veta att jag har kontroll även utan koppel. Vi tränar inkallning med Nova på vår innegård nu, där kan hon inte rymma.

På sikt ska jag även lära henne kommandot för ”stanna”. Det är väldigt användbart och Nellie lyssnar superbra på det! Än så länge kan hon komma när jag ropar ”Nova” och hon kan även ”sitt”. På sikt kanske hon blir lika duktig på tricks som Nellie! 🙂 Vi tränar även på att gå i koppel och då lockar vi henne framåt med godis, man ska absolut inte dra valpen i kopplet om dom ”fryser fast”. Locka med godis och beröm mycket när dom väl går tror jag på! Vi har ett sele på henne nu tills hon lärt sig.

Vi jobbar på med ensamträningen och hon klarar det väldigt bra! I början lämnade vi henne bara i ett rum i lägenheten, tex låg hon och tuggade på ett ben eller sov i vardagsrummet och då gick jag iväg till köket. Hon kunde ju gå efter om hon ville men hon låg alltid kvar i rummet hon var i. Inte speciellt ängslig eller rädd att bli lämnad ensam helt enkelt, väldigt skönt! I stallet har hon fått vara i sadelkammaren med Nellie och jag har tittat till hela tiden. Personalen har också haft koll när jag har ridit. Det har gått superbra!!! Här hemma smygfilmade jag henne när jag började miljöträna henne och lämna lägenheten korta stunden (typ slänga sopor eller gå till tvättstugan) och även då brydde hon sig inte alls. Inte ett pip. Väldigt skönt! Viktigt också att ensamträna henne utan Nellie på sikt så att hon inte är beroende av att hon är med hela tiden. Man ska inte göra någon ”stor grej” av att man går eller kommer hem. Jag bara går ut genom dörren och när jag kommer in igen ignorerar jag henne några minuter, hänger av ytterkläderna och hälsar efter ett tag. Annars blir det värsta grejen när matte kommer hem och det kan vara ångest-triggande när man lämnar dom själva.

Något man ska tänka på med valpar är att inte säga ”nej” för mycket. Givetvis måste dom lära sig vad ”nej” innebär, men det är lätt att man säger ”nej” hela tiden (för dom gör mycket som är ”nej” 😉 ). Istället ska man försöka avleda så mycket som möjligt. Till exempel om valpen biter på händerna så ska man hålla fram en leksak/ett ben istället för att säga ”nej”. Annars slutar nog valpen att lyssna på ”nej” och när man väl behöver ta till det ordet har det ingen effekt.

Oönskade beteende så som gnäll och pip är jag stenhård med att ignorera totalt. Man bör inte ens ägna valpen en blick när den piper, då bekräftar man att man ser valpen och att det lönar sig att pipa. Om man inte ens möter valpens ögon vid gnäll/pip lär sig valpen till slut att ”matte ser inte mig när jag piper” och då slutar dom. Det värsta man kan göra är att med ljus röst säga ”nej men lilla älsklingen varför piper du” eller dylikt. I valpens öron berömmer du beteendet och det kommer bara bli värre. Det är alltså inte som en bebis som man ska trösta när den gråter, en valp ska du ignorera när den gör det 🙂

Jag är också noga med att vänja henne från start vid borstning, kloklippning, klippning av pälsen, kolla öronen, kolla munnen etc. Jag brukar passa på när hon är trött och i början bara ta på tassar, öron etc. Annars kan dom lätt bli kittliga och tycka det är obehagligt när dom blir äldre. Även duschen har hon fått vänja sig vid. Tvätta och torka tassar och hon har även fått ett bad. Man ska inte bada dom första två veckorna men sedan går det bra någon gång då och då.

En annan sak jag är noga med är att lära henne också att kunna ha tråkigt. Inte hela tiden aktivera henne utan att hon faktiskt kan aktivera sig själv eller bara ta det lugnt. Om jag har henne i min famn och hon sprattlar/piper och vill ner så sätter jag inte ner henne förrän hon är lugn. Annars lär hon sig att hon kan leva rövare och då får hon som hon vill.

Miljöträning: Mitt bästa knep när man ska vänja hunden vid olika miljöer och sammanhang är att från start ha en hundväska/bur som står öppen hemma så att valpen kan gå in och ur och känna sig trygg i sin väska/bur. Då kan man alltid ta med sig väskan/buren och hunden har en trygg plats att vara på om den vill. I stallet har jag till exempel en väska som står öppen för Nova och en bur som är öppen på sidan till Nellie, båda ligger alltid i sin väska/bur och sover, tuggar på ben eller leker. Väldigt smidigt också när man åker tåg, bil, flyg eller annat och att hunden känner sig trygg i väska/bur. Går kanske inte lika lätt med en stor hund men med mina små funkar det fint 🙂

Jag har hört att man ska utsätta valpen för allt man vill att den ska klara av innan den blir 14 veckor. Innan 14 veckor är det lätt att vänja dom vid saker! Så vi har redan åkt både tåg, buss, tunnelbana, bil, varit på stan, varit i stallet, kört med dammsugaren hemma, ringklockan, haft småbarn på besök etc. Nova tycker allt är toppen och är inte speciellt rädd av sig!

Det var allt jag kom på nu! Kommentera gärna om du har någon annan fråga eller kanske har något annat tips att dela med dig av?!

 

6 kommentarer

6 reaktion på “Svar på en kommentar: Uppfostring av valp!

 1. Sofia skriver:

  Tycker att din blogg verkligen varit extra bra nu det senaste! Så inspirerande och varierande inlägg, och mycket uppdatering. Heja dig!!

 2. Elin Mannerfeldt skriver:

  Är också i tankarna att köpa hund. Kan inte du tipsa om bra affärer/ caféer/ restauranger där man får ta med sig hund?

 3. Josefin skriver:

  Så härligt att få hänga med på dina/era äventyr med Nowa!

  Apropå drickande och ”olyckor”: Jag har hört att man, speciellt med valpar, ska vara återhållsam med att fylla på vattenskålen på kvällen (allt är ju relativt dock!). Någon tipsade om att hälla upp halva mängden vatten mot vad man brukar och sedan lägga i ett par, tre iskuber som får smälta i vattnet. Allt för att hunden inte ska få i sig vattnet allt för ”fort” så sömnen störs och ”olyckor” sker. Har inte testat själv (de hundar vi har till låns emellanåt är i vuxen ålder), men kan nog funka.

  • Julia skriver:

   Vi har en valpis, och hon får samma mängd vatten hela tiden, nu är hon visserligen 5 månader men hon blev 99,9% rumsren vid 3 månaders ålder, även om hon inte kunde kontrollera blåsan så fick hon samma mängd vatten hela dygnet. Om hon skulle bli kissnödig så väckte hon oss. Men även om hon drack mycket på kvällen sov hon hela natten utan att kissa på sig, så det är väldigt individuellt! 🙂

   Oh juste ett tips angående maten! Rekommenderar ett spannmålsfritt foder som följer BOF (håller ett jämnt blodsockernivå hela dygnet!)

   Hoppas inte jag är en liten besserwisser nu 😅😬😬

 4. Birgitta skriver:

  Väldigt bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Söndag

Mamma hämtade mig imorse och så åkte vi till stallet! Det blev ett joggpass på Dorano och lite pyssel i stallet. Nu är jag hemma igen och ska ta en dusch, sedan är nog planen att röra sig ner på stan för lite julklappsinköp och fika 🙂 Mysig söndag!

Två fina bilder tagna av Rosita Dahlberg/@ridelovelaugh

5 kommentarer

5 reaktion på “Söndag

 1. Sophia skriver:

  Jag är också nyfiken på det där med svansen. För jag antar att det kan finnas fler anledningar än bara irritation?

  • ninasrader skriver:

   Se mitt svar till Birgitta:
   Ja, han har alltid gjort det och kommer alltid att göra det! Har aldrig fått en kommentar om det av domare på tävling faktiskt 🙂 Jag kan märka att han gör det mindre när han är bra mellan hand och skänkel (det försvinner dock aldrig helt), men han gör det alltid i piaff, passage och byten. Dock blir det mindre på ”transportsträckorna” när han är bra framför skänkeln och ger bra stöd i handen. Visst hade jag önskat att han inte gjorde det, men ingen häst är ju perfekt 😉

   Tror att han gör det mer när han tar i ridningen, för han kan kännas väldigt mjuk och avspänd och ändå slå med svansen! 🙂

 2. Birgitta skriver:

  Nyfiken fråga:
  Såg på senaste filmen att Dorano piskar oerhört mycket med svansen vid ridning.

  Är detta något domarna kommenterar öht?

  Gissar att det inte är något man som ryttare kan påverka?

  Har du som ryttare märkt när piskandet ökar eller minskar i intensitet (bundet till vissa rörelser, situationer, platser)?

  • ninasrader skriver:

   Ja, han har alltid gjort det och kommer alltid att göra det! Har aldrig fått en kommentar om det av domare på tävling faktiskt 🙂 Jag kan märka att han gör det mindre när han är bra mellan hand och skänkel (det försvinner dock aldrig helt), men han gör det alltid i piaff, passage och byten. Dock blir det mindre på ”transportsträckorna” när han är bra framför skänkeln och ger bra stöd i handen. Visst hade jag önskat att han inte gjorde det, men ingen häst är ju perfekt 😉

   • Birgitta skriver:

    Det varierar säkert oerhört hur mycket man som betraktare stör sig på detta men huvudsaken är att domarna inte bryr sig tänker jag.

    Jag hade för länge sedan en häst som ibland stack ut tungan utanför munnen. Det gick inte att känna när man red och inte heller att förhindra. En del domare påpekade det jättemycket, andra inte alls och allt däremellan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vinnar-tårta!

Tadaaaa! Kolla vilken fin tårta jag bjöd på idag i stallet 🙂 Kan dock inte ta på mig äran själv, beställde denna från Haga Tårtcompani & Bageri. Inget samarbete utan tänkte bara berätta om någon undrar! Det blev en härlig tårtstund i stallet med personalen, Kristian och hans familj samt alla stallkompisar.

Efter tårtstunden jobbade jag i stallet under eftermiddagen och mamma gick en promenad med Dorano. Vilodag för honom idag! När jag kom hem var jag heeeelt slut. Tårta till lunch är inte att rekommendera faktiskt.. Gott men inte så bra för energin. Vi hann inte äta vettig lunch, aj aj! Min kompis Hanna kom förbi oss nu på kvällen och vi beställde hem mat med Foodora och bara myste!

Var först med att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Första dagen i högstadiet

Ordningen bland mina saker på loftet i stallet är nu i TOPPKLASS! Ett tips är att köpa bagar med dragkedja (vi köpte på Claes Ohlson) så slipper man att det kommer damm på sakerna. Sedan märkte vi upp en bagarna med silvertejp; en med ”INNETÄCKEN”, en med ”UTETÄCKEN”, en med ”SVETTTÄCKEN” och en med ”SKRITTÄCKEN”. Sedan en bag med tävlingsgrejer och tävlingstäcken, så bra! Nu kan man snabbt hitta det man behöver på loftet utan att behöva riva runt bland 100 olika påsar.

Träningen för Kristian gick förresten superbra! Första träningen med siktet inställt på senior GP, kändes lite som att det var första dagen i högstadiet typ 😉 Vi fokuserade mest på galoppsaxen idag och det gick riktigt bra! Vi började med att bara rida skänkelvikningar från och till spåret med rakriktning och byte mellan. Jag fick främst fokusera på att ha honom rak innan, i och efter bytet. Inte flytta undan skänkeln för snabbt i nya skänkelvikningen. När det satt som det skulle gick vi in på medellinjen och gjorde det därifrån. Först utan att räkna och sedan fick jag räkna 3 språng, 6, språng, 6 språng, 6 språng och 3 språng som det är i Grand Prix’n. Jag fick hålla tungan rätt i mun och inte rida för snabbt. Vid det fjärde språnget tänker jag att jag börjar räta ut så jag hinner byta på det sjätte. Känns som att saxen kan bli min grej! 🙂

Sedan jobbade vi lite med den samlade traven och passagen. Han blev sååå fin där! Det är verkligen stor skillnad på den samlade traven nu! Så mycket mer kadens och mjukhet genom hela kroppen, han känns faktiskt som en ny häst att rida där! Så häftigt att det finns ännu fler växlar i honom 🙂 Här är ett kort klipp från min instagram:

Nu ska vi ha fredagsmys med tacos och Idol-finalen! Jag hejar på Sebastian 🙂 Hoppas att ni har haft en härlig fredag! ❤️

 

4 kommentarer

4 reaktion på “Första dagen i högstadiet

 1. Emilia skriver:

  Måste bara säga att wow vad fin och rund han har blivit i formen. Verkligen en superskillnad på bara några veckor!!

  • ninasrader skriver:

   Vad kul att du ser skillnad!!! Håller verkligen med, han är mycket mer ihop rund och mjuk i formen nu 🙂

 2. Sara skriver:

  Kan du länka vilken bag du använder då det finns lite olika på hemsidan 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vlogg från tävlingsdagen i Friends

Vloggen från tävlingsdagen!!! Hoppas ni tycker det är kul att få hänga med bakom kulisserna såhär 🙂 Jag är så glad och nöjd över att jag vloggade hela denna helg!

Nu ska jag åka till stallet och träna för Kristian! Sedan ska jag organisera bland alla mina prylar på vinden i stallet. Det behövs!

7 kommentarer

7 reaktion på “Vlogg från tävlingsdagen i Friends

 1. Maria skriver:

  Så himla roligt att se dessa vloggar! Mycket kul att du kommenterade din egen ritt. Stort grattis igen!

 2. Carina skriver:

  Selv om man jo visste resultatet var det såå spennende😂 Veldig gøy å se🌟

 3. Linnea skriver:

  Sällan jag tar mig tid att kommentera bloggar, videos osv. Men måste bara säga att det är bland dem bästa tävlingsvloggarna jag sett, grymt bra jobbat och så inspirerande. Sist vill jag också bara säga stort grattis, ni är så väl förtjänta vinsten 🤩

 4. Julia skriver:

  Vilken proffsig vlogg! Superbra gjord verkligen! 😃❤️

 5. Sophia skriver:

  Kan du inte höra en vlogg om vinds-organiseringen? 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Energiboost

Jag jobbar hårt för att få upp alla Friends-vloggar denna vecka! Nummer 3 ligger nu på uppladdning (själva tävlingsdagen!) så den kommer up alldeles strax 🙂

Dorano har alrig haft så mycket energi som de senaste dagarna! Vad har tagit åt honom?! Han är helt sjukt taggad under joggpassen, så kul! Imorgon ska vi träna för Kristian så då kommer han få utlopp för all energi förhoppningsvis. Tror vi båda har fått en energiboost efter Friends, jag känner mig också hög på livet och har mycket mer energi än vanligt haha.

På vägen hem från stallet hämtade jag äntligen upp vårt nya hallbord! Det passade så bra in i hallen. Köpte även lite juliga blommor att ha på bordet men insåg när jag kom hem att Ilex-kvistar kanske är giftigt för hundar?! Inte bra om något bär hamnar på golvet… Får nog flytta vasen till ett mer säkert ställe. Men fint blev det!

Vi har rullat bort alla mattor tills valpisen är rumsren, längtar till vi kan ta fram dom igen!

1 kommentar

En reaktion på “Energiboost

 1. Amanda skriver:

  Åh så fint det blev! 😀 Ja det är superkul med alla vloggar vi fått den här veckan! Så roligt att få följa med å se bakom kulisserna ;D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pangstart på denna torsdag

Bästa starten på dagen är helt klart en Acai-Bowl på Pom & Flora men världens bästa bästis Mathilde ❤️❤️❤️ Hon är en sådan där vän som jag kommer ha hela livet, 100%!

På vägen hem gick jag förbi min favoritbutik när det kommer till inredning; Cheeky Monkey på Rörstrandsgatan. Dom har sååå fina grejer! Fick med mig en kudde hem och köpte även bordet till hallen som jag berättade om för någon dag sedan. Ska hämta bordet på vägen hem från stallet idag! 🙂

Nu ska jag strax sticka till stallet. Imorgon ska vi träna för Kristian så dagens plan är att jogga lite förberedande inför det. Dorano känns verkligen fin just nu! Både han och jag har sååå mycket extra energi efter denna helg!

Nyaste tillskottet i kuddfamiljen, fin va?!

2 kommentarer

2 reaktion på “Pangstart på denna torsdag

 1. Mathilde skriver:

  ❤️

 2. Carolina skriver:

  det där såg riktigt gott ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Andra vloggen från Friends!

Wihooo jag är på g!!! 😉 Andra vloggen från Friends uppe nu! Så himla kul att kolla igenom allt filmat material från helgen, får liksom leva om den bästa helgen i mitt liv en gång till ❤️  Hoppas ni gillar denna video!

5 kommentarer

5 reaktion på “Andra vloggen från Friends!

 1. Sophia skriver:

  Superkul att få följa med bakom kulisserna! Jag har ett önskeinlägg. Alltså; nu när du nått målen med Dorano för i år, (på bästa tänkbara sätt med VINST i Lövsta-finalen!!) Skulle du kunna berätta om dina tankar om vad som väntar härnäst? Har du ett nytt stort mål med Dorano, typ, vinna SM 2019 eller rida på en viss procent,? Ja, du fattar😉 Vet du att du jobbar mot mål så skulle få vara kul att få ta del av nästa!

 2. Frida skriver:

  Har precis hittat in hit, vilka härliga vloggar! Och grattis till vinsten! En fråga, har ni hörlurar när ni rider för att rida till musik eller för att höra tränaren?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ensamträning

Tvättstuge-onsdag! 😉 Skönt att få allt rent! Och bra tillfälle att ensamträna lilla Nova (vi är tillbaka på det namnet nu haha). Hon är väldigt obrydd av att vara ensam och känns inte så ängslig av sig vilket är superskönt! I början tog jag med henne in i ridhuset när jag red men nu är hon och Nellie kvar i sadelkammaren och personalen håller koll. Det har gått hur bra som helst! Dags att ensamträna henne hemma också 🙂 Ska sätta upp kameran så jag kan smygfilma hur hon beter sig när jag går. Så spännande haha! Är ju bara borta några minuter när jag springer ner i tvättstugan så det blir en lagom start.

Efter lunch åker jag ut till stallet och ska rida Dorano! Han har varit så pigg och fin både igår och idag. Kör samma upplägg idag men lätt jogg, inte så höga krav och friskt tempo.

Häftigaste upplevelsen!!!

3 kommentarer

3 reaktion på “Ensamträning

 1. Signe skriver:

  Upplevde också att ensamträningen gick himla smidigt med hund nr 2. Det är toppen med hundsällskap som kan ge trygghet. 😃

 2. Julia skriver:

  Vega!!

 3. Lina skriver:

  Smilla är fint 😃

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Första vloggen från Friends

Första vloggen från Friends kommer här!!! Ska försöka få upp alla denna vecka så ni har en hel del videor att vänta er 🙂 Kul va?! Att vlogga är verkligen kul för min egen del, man återupplever sina minnen och har dom sparade för all framtid. Tänk när jag kollar på dessa filmer om 50 år med mina barnbarn kanske. Overklig tanke!

3 kommentarer

3 reaktion på “Första vloggen från Friends

 1. Linda skriver:

  Älskar dina vloggar, och grattis till vinsten!
  Började kolla igenom alla dina vloggar på din kanal, sedan dök Delicato och Bizet upp. Följt dig länge och undrar om du vet hur de går för dom idag? Hade bara varit kul/intressant att veta. Kram!

 2. Sonja skriver:

  Vad använder du för schampoo till Dorano?

 3. Maria skriver:

  Jätteroligt med dessa vloggar! Så kul att få se lite bakom kulisserna och allt förberedelsearbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *