Så jobbar du säkrare i skogen

Det finns några enkla säkerhetsregler du alltid bör följa för säkrare skogsarbete. De första reglerna handlar om din utrustning, för om den är väl underhållen är det säkrare för dig som ska jobba med den.

Den vanligaste av alla motorsågsolyckor är huggkast. Enklaste sättet att undvika huggkast är att alltid hålla sågkedjan vass. Passa på att slipa den varje gång du tankar eller fyller på olja eller lämna in den till oss på Granngården, så hjälper vi dig.

Om du ska byta kedja

Om du behöver byta kedja är det bra om du tar med din gamla kedja till din Granngårdenbutik, så att det blir enklare för vår personal att hjälpa dig. Annars är det viktigt att du har koll på kedjans delning, antalet drivlänkar och kedjans spårbredd (drivlänkens tjocklek).

 

Saker_skog

När du ska arbeta i skogen måste du vara klädd för uppgiften. Använd alltid hörselskydd och hjälm med visir och byxor med inbyggt sågskydd. Glöm heller inte rejäla stövlar eller kängor med sågskydd. Och naturligtvis en sågskyddsjacka som både skyddar och gör att du syns bra ute i markerna. Genom att använda rätt klädsel och utrustning är det enklare att känna sig avspänd och då blir arbetet både tryggare och säkrare.

Samma princip gäller med verktygen. Om du ska köpa nytt bör du alltid tänka ergonomi framför ekonomi. Smart utformade verktyg, som till exempel lyftkrokar och röjknivar, är skonsammare för såväl rygg som leder.

Ett komplett utbud av våra verktyg och arbetskläder för skogsarbete hittar du här.

Saker_skog2

5 tips för ett säkrare skogsarbete:

Följ alla säkerhetsföreskrifter för arbete med motor- och röjsåg.

Ha första förband med dig i fickan.

Ha alltid en fulladdad mobil eller din kommunikationsradio lättillgänglig, helst i framfickan på jackan.

Meddela en anhörig var du kommer att arbeta under dagen och ha regelbunden kontakt med den personen under dagen.

Parkera ditt fordon i färdriktningen så att du enkelt kan köra iväg.