Nu är bästa tiden att röja i skog och mark

Nu när det är kallt och mörkt är det som bäst att röja i skog och mark. Kylan gör att träden “vilar” vilket innebär att de inte tar upp vatten eller någon mineralnäring. Så här års är alltså bästa tiden att ta ner träd på tomten och avverka ved. Granngården har allt du behöver i såväl produkter som tips, råd och service för dig som ska röja i skog och mark. 

Det sägs att vedhuggare är friskare och lever längre. Men samtidigt är det ett tungt och riskfyllt arbete att hugga, kapa och klyva ved. Tänk alltid på säkerheten först! Ha med dig en nyladdad mobiltelefon och glöm inte att meddela var du befinner dig om du ska arbeta ensam i skogen. Har du inte använt din motorsåg på ett tag måste du se till att den är väl underhållen och kedjan nyslipad. Hör av dig till oss på Granngården om du vill ha hjälp med service av din motorsåg eller slipverktyg.

Ditt år i ved

I mars ska du klyva veden. Men klyv inte veden för sent för då släpper barken från stockarna och fukt kommer in som är svår att bli av med. Det är också viktigt att du jobbar själv vid vedklyven och är noga med att inte ha några hängande jackärmar som kan fastna.

Vedtravar i en bod med öppen dörr.När du staplar din ved bör du lägga ett par hela stammar eller lastpallar längst ner. Och för att minska risken att veden ruttnar ska du stapla glest och alltid placera det understa lagret med barksidan vänd nedåt. Staplar du det mot en vägg ska du lämna en luftspalt och täcka med ett plåttak.

I juli/augusti är veden torr och redo att eldas. På Granngården hittar du allt du behöver för att ta hand om veden: motorsåg, vedklyv, yxa och självklart skyddsutrustning.