Välj rätt kattmat – 5 tips

Som kattägare vill du självklart att din kisse ska må så bra som möjligt och din pälskling förtjänar bara det bästa. Rätt kattmat ger grunden för att din katt ska få i sig tillräckligt med näring, få fin lyster i pälsen och må bra.

Din katt både förtjänar och behöver rätt kattmat, men det är inte lätt att veta om du ska välja torrfoder, färskfoder, våtfoder eller blötmat. En innekatt kanske kräver lite mer lättsmält kattmat än en utespringande liten vilde. Här får du tips om hur du väljer rätt kattmat:

1. Välj kattmat för syn och hjärta

Taurin är en livsnödvändig aminosyra som är viktigt för kattens syn och hjärta. Katter kan inte producera taurin själva, men eftersom ämnet finns naturligt i kött är det viktigt att välja rätt kattmat som innehåller animaliska produkter.

2. Säkerställ hög proteinhalt i kattmaten

Katter är jägare och köttätare av naturen. Ett bytesdjur innehåller ungefär 50-60 procent protein, så därför behöver din katt ett foder med hög proteinhalt. Det är också vanligt att vissa katter är känsliga eller allergiska mot spannmål och då passar spannmålsfritt foder utmärkt. Låt smak och behov avgöra. Tips: Kattungar har ofta lite känsligare mage och då passar lite mer lättsmält kattmat, som innehåller fågel och fisk, bättre än till exempel ox- eller griskött.

3. Ge en kombination av torr och blöt kattmat

Ute i det vilda får katten i sig det mesta av vätskan från sina bytesdjur. Därför bör du ge din tamkatt en variation av både vått och torrt foder. Och glöm inte att katten alltid har fri tillgång till vatten. Så här får du katten att dricka ur vattenskålen.

4. Komplettera rätt kattmat med tillskott

Det kan vara bra att komplettera kattmaten med tillskott, detta är särskilt viktigt om du ger din katt egenlagad kattmat. Det kan också vara bra för katten med tillskott om du till exempel har en lite äldre kisse med problem med leder, eller en katt som är orolig eller har magproblem. Ge tillskott som ger de bästa förutsättningarna för en frisk och glad katt; vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror. Kattens egna apotek helt enkelt.

5. Skäm bort din katt med det lilla extra!

Kattgodis är perfekt som belöning, eller rolig sysselsättning. Ett bra och nyttigt kattgodis innehåller dessutom viktiga vitaminer och näringsämnen. Perfekt för din kisse att avnjuta på söndagen innan en ny kattvecka tar vid. Mjau!