Tips! Så reser du med katt

Semestern närmar sig och det är många som kommer att ta med sig katten till sommarstugan. Kattägaren Matilda Ewerlöf på Granngården Uricehamn ger sina bästa tips inför resan.

grannlivmatildaewelofFör några veckor sedan kunde man läsa om Matilda Ewerlöfs besök på kattutställning i Trondheim. Till vardags arbetar hon i Granngårdens butik i Ulricehamn men på fritiden har hon tillbringat åtskilliga mil på vägarna med sina två katter Goliat och Lucifer. Senaste fyra åren har det blivit strax över 40 utställningar i tre olika länder.

Om det är något hon känner till så är det hur det känns att ha en missnöjd katt i bilen.
– Om katter tycker om att åka bil eller inte har dels med tillvänjning att göra och dels med individ. De katter som sedan de är små har åkt mycket bil brukar inte ha några problem. Vår Goliat som är sju år gammal älskar att åka bil och titta ut. Lucifer är inte lika road, men han håller på att vänja sig, berättar Matilda.

resamedkatt3
Matilda Ewerlöfs två utställningskatter S*Musslan Lucifer och Goliat.

Katter som inte trivs i bilen beter sig olika. Oroliga katter kan jama mycket, andra kräks, kissar eller bajsar i transportburen.
– Att stanna på motorvägen och försöka rengöra en katt och bur, sedan försöka få tillbaka en protesterande katt i buren är inget man vill vara med om, betonar hon och skrattar.

Men det finns saker man kan göra för att förebygga olyckor:
– I handeln finns det puppy pads. Det är ungefär som stora platta blöjor som du kan lägga i botten av buren om du vet att det kan ske en olycka. De suger effektivt upp och du kan lätt rengöra, tipsar hon

GG_blogg_610x350_resa_med_katt_3Om du har en bilovan katt som brukar må illa vid transporten kan du också tänka på att inte mata katten innan färden.
– Ge bara katten vatten tolv timmar innan färden, så minskar det risken för att katten kräks. Deras matsmältningssystem är mycket snabbare än vårt och katten hinner smälta och gå på lådan innan ni sätter er i bilen.

För många är just transportburen något som brukar leda till protester från katten.
– Om transportburen bara kommer fram de gånger ni ska ut och åka är det självklart att katten förknippar det med obehag. Jag rekommenderar alltid att du har transportburen framme hemma så att katten är van vid den. Positiv förstärkning funkar med katter precis som med hundar, så det skadar inte att katten hittar en godis eller mat i buren någon gång emellanåt…

Måste man ut på en längre resan rekommenderar Matilda att man skaffar en rejäl transportbur där du får plats med vatten och kattlåda.
– Ett tips är att använda en förvaringslåda i plast där du har värmt locket med hårtork eller värmepistol försiktigt och sedan skurit ut ett hål så att du får en spillkant. Det är en lösning som faktiskt funkar att ha även hemma. Har du ett extra helt lock kan du enkelt stänga in sanden när det behövs.

GG_blogg_610x350_resa_med_katt_2Åksjuka katten kan ofta bli av med en del av obehaget genom att åka med bilsele, vilket är en sele som kopplas ihop med säkerhetsbältet. Överhuvudtaget tycker Matilda att man bör ha halsband eller sele med märkning på katten under resan.

– Dels eftersom det kan hända en olycka och katten smiter, dels eftersom det med sele är lättare att rasta katten när ni stannar för paus.

Enligt Jordbruksverkets regler ska katten få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall. Man får heller inte lämna en katt utan tillsyn i bilen om det skulle riskera bli över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt.

Förutom produkterna ovan kan du hitta ett utbud av produkter för att resa med dina djur hos Granngården här.

resamedkatt7litenMatildas tips på resa med katten:

  • Vänj katten vid buren
  • Använd puppypads i botten på buren
  • Ge bara vatten 12 timmar innan resan
  • Gör en kattlåda av plastbox