Så väljer du rätt kattsand

Lavasand, majs eller cellulosa? I dag finns en uppsjö av olika sorters kattsand eller strö med skilda egenskaper. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Fråga vilken kattägare som helst och de kommer att svara att sanden, eller ströet, är en av de viktigare sakerna på inköpslistan. Beroende på kvalitet, pris, hur ofta man kan göra rent i lådan och om du är allergisk mot damm
etcetera, finns olika alternativ:

Lavasand, kattsand, kattströ från Granngården.Lavasand

Lavasanden från Granngården är tillverkad av finkorning sand bestående av zeolit och bentonitlera. Lavsanden suger upp urin och kapslar in eventuell ammoniaklukt med hjälp av zeoilt. Den är till 99% dammfri.

Skötsel: plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela innehållet i lådan var 6:e vecka.

 

Majs- och vetepelletsGranngarden_Kattsand_majs

Kattströ av majs och vete är en helt naturlig och biologiskt nedbrytbar produkt. Den ger minimalt med damm, har bra uppsugningsförmåga, är klumpande och kapslar in lukt. Dessutom kan det slängas i komposten, är lätt att bära hem och ofarlig om katten skulle äta det.

Skötsel: plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela lådan var 2–3:e vecka eller vid behov.

Cellulosa

Cellulosaströ är ett biologiskt nedbrytbart strö som dammar minimalt och är helt lukt- och parfymfri, det vill säga ett bra val om någon i familjen (eller katten!) är känslig för damm. Det är lätt att bära hem och fungerar även bra till kanin och marsvin. Fibrerna kommer ifrån skogen och kan komposteras eller slängas i hushållssoporna. Men, cellulosaströ är lite mindre dryg då den måste bytas ofta.

Skötsel: rengör 2 gånger om dagen och byt hela lådan varje vecka eller efter behov.

Kisel

Kiselströ absorberar lukt och fukt, är antibakteriell och har en låg vikt. Det fastnar inte i tassarna, är oparfymerad och dammfri. Men den får ej läggas i komposten. Den bildar ej heller klumpar.

Skötsel: tag dagligen bort avföringen med spade och rör runt i kiseln. Byt hela lådan var 3-4:e vecka eller vid behov.