Så tar du hand om din katt

Katter är till naturen väldigt renliga djur och sköter mycket av sin hygien själva, men det finns ett par saker de behöver hjälp med. Vi har talat med kattspecialisten Susanne Hellman Holmström om vad du som kattägare bör känna till.

Först och främst bör du vara ordentligt påläst om vilken typ av djur det är du har skaffat. Då har du möjlighet att införskaffa rätt produkter innan för att din katt ska komma att trivas. Börja därför med att inhandla en bra kattbok, förespråkar Susanne Hellman Holmström. Det är också viktigt att starta alla nya vanor redan när katten är en liten kattunge, annars kan det bli tufft längre fram.
– Man kan inte bara låta katten vara för att sen kräva massor av den. Att försöka bada en gammal katt för första gången brukar inte vara populärt.

4 tips till bättre kattvård

Kattsand.

1. Håll lådan ren

Katter är kräsna så se till att lådan är ordentligt rengjord och att alla klumpar rensas bort dagligen. Byt låda vartannat år, bakterier kan samlas i reporna i botten och börja lukta. Ha en extra låda per katt så att katten själv kan välja. Placera lådorna så att katten har koll på sitt revir.

2. Borsta gaddarna

Dålig munhygien kan leda till plack, tandsten och i värsta fall nedbrytning av tänderna och tandlossning så se över din katts tänder. Borsta gärna ett par gånger i veckan med en mjuk tandborste. Om katten är ovan kan du börja med lite räkost på tandborsten för att sedan byta ut till tandkräm med exempelvis leversmak. Det viktiga är främst själva borstandet.

3. Bada eller inte bada?

Vissa älskar det, andra inte. En nybadad katt fäller mindre päls. Hur ofta katten bör bada beror på pälsen. Långhåriga och nakna katter behöver badas oftare medan korthåriga kan tvätta sig själva, men kan ändå bada ibland. Tänk på att katter gillar varma bad.

kattsand.

4. Snåla inte med sanden

Välj en finkornig och mjuk sand till lådan och snåla inte med mängden. Det finns flera sorter som bentonit, majs och cellulosa. Pröva vad som passar din katt bäst. Var försiktig med att byta sort, en katt kan börja kissa i sängen om den inte gillar det nya materialet.