Så aktiverar du din innekatt

Leken är viktig för att din katt ska må bra och få daglig stimulans. Dessutom skapar leken en fin relation er emellan och är källan till mycket glädje. Vi ger tips på kattleksaker för aktivering och klösbrädor som katter brukar uppskatta!

Den lilla katten lär sig mycket genom leken och den äldre katten håller sig i fin form. Det finns många sätt att underhålla din vän på, alltifrån klösbrädor till små kattleksaker. Pröva dig fram vad just din katt gillar bäst. Kom ihåg att själv leka med din kisse ibland, katter är väldigt sociala djur!

Så aktiverar du din innekatt – leksaker

Små kattleksaker är ofta uppskattade och finns i en mängd olika utföranden. Det finns
bollar, möss, laserleksaker, radiostyrda kattleksaker som rör sig och leksaker med mynta i. Just kattmynta är något som kan intressera vissa katter, medan andra är helt ointresserade. Det kan därför vara bra att prova sig fram. Laserpekare är stimulerande för katten som får chans att aktivera jaktinstinkten och röra på sig. Kom ihåg att aldrig peka mot kattens ögon.

Ha gärna ett par olika kattleksaker hemma, så att katten inte behöver ha långtråkigt. Ett tips är att gömma undan några leksaker en period och sedan plocka fram dem igen. Då känns de plötsligt nya och spännande igen för din katt. Leker din katt med leksaker som har snören bör du hålla uppsikt över katten så att den inte fastnar i snöret eller råkar svälja det. 

Katt leker med fågelleksak
Naturtrogna leksaker brukar uppskattas av katten!

Klättra och klösa!

Katter älskar att klösa på saker. Dels för att de rensar bort smuts som har fastnat i klorna på det sättet, men även för att det utsöndras dofter från trampdynorna när katten klöser. Dofter som gör att katten känner en trygghetskänsla i hemmet. Katter behöver klättra och klösa för att må bra och hålla sig stimulerade. Investera därför gärna i ett katträd eller klösbräda för katten. Ett högt klätterträd stimulerar klättringen ännu mer, samt att katter älskar att sitta högt upp och spana ner på sin omgivning. En hög klösbräda eller ett högt klätterträd gör dessutom att katten kan sträcka ut sig ordentligt, vilket de gillar. Om din katt verkar lite tveksam till en början kan du locka med lite godis.

Olika typer av kattklös
Här är tre smarta kattklösar, från vänster en beige kattklös med rolig boll. I mitten en kattklös  med hängande leksaker. Till höger ett lite högre klösträd som katten kan sitta och spana ifrån eller gömma sig i.

Katter är väldigt sociala

Kom ihåg att katter är väldigt sociala, lek därför gärna med din katt en stund varje dag. Det kan vara så enkelt som att knyta fast en kattleksak i form av mus i ett snöre och dra musen sicksack över golvet. Har du inte tid att leka med din katt kan det vara en bra idé att skaffa en kompis till kissen. Se till att de fungerar bra ihop, annars kan en till katt leda till stress och bråk.