Rätt kattsand – viktigt för både dig och din katt

Kattsand eller kattströ är en av de viktigare sakerna på inköpslistan för de flesta kattägare. Men ska du välja lavasand, majs eller cellulosa? Vi hjälper dig att hitta rätt kattsand eller kattströ.

Katter är fantastiska och ofta självständiga djur som kanske inte alltid gör precis som du vill. Men om du vill att katten ska komma tillbaka och kissa i sin låda är rätt sand ett bra knep att ta till. Välj vad som passar dig och din katt bäst beroende på kvalitet, pris eller andra egenskaper, t.ex. om du är allergisk mot damm.

 

Lavasand – 99% dammfri

Kattsanden gjord på lava från Granngården är tillverkad av finkornig sand bestående av zeolit och bentonitlera. Lavasanden suger upp urin och kapslar in eventuell ammoniaklukt med hjälp av zeoilt. Bra att veta: Den är till 99% dammfri.

Skötsel: Plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela innehållet i lådan var 6:e vecka.

 

Majs- och vetepellets – helt naturligt och biologiskt nedbrytbar

Kattströ av majs och vete är en helt naturlig och biologiskt nedbrytbar produkt. Den ger minimalt med damm, har bra uppsugningsförmåga, klumpar fint och kapslar in lukt. Bra att veta: Kan slängas i komposten, är lätt att bära hem och ofarlig om katten skulle äta det.

Skötsel: Plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela lådan var 2–3:e vecka eller vid behov.

 

Cellulosa – fungerar även för djur i bur

Cellulosaströ är ett biologiskt nedbrytbart strö som dammar minimalt och är helt lukt- och parfymfri, det vill säga ett bra val om någon i familjen (eller katten!) är känslig för damm. Det är lätt att bära hem och fungerar även bra till kanin och marsvin. Fibrerna kommer ifrån skogen och kan komposteras eller slängas i hushållssoporna. Bra att veta: Cellulosaströ är lite mindre dryg och måste bytas ofta.

Skötsel: Rengör 2 gånger om dagen och byt hela lådan varje vecka eller efter behov.

 

Kisel – lätt, oparfymerad och dammfri

Kiselströ absorberar lukt och fukt, är antibakteriell och har en låg vikt. Det fastnar inte i tassarna, är oparfymerad och dammfri. Bra att veta: Den får inte läggas i komposten och bildar ej heller klumpar.

Skötsel: Ta dagligen bort avföringen med spade och rör runt i kiseln. Byt hela lådan var 3-4:e vecka eller vid behov.

 

Kom-ihåg-lista:

Kisel: Naturligt, absorberar fukt bra, behöver inte bytas ofta. Får inte läggas i komposten.

Cellulosa: Absorberar fukt bra, lämpar sig även till smådjursburar. Måste bytas ofta.

Majs- och vetepellets: Klumpar fint, går att kompostera.

Lavasand: Stänger in lukten bra, blir fina klumpar.