Rätt kattmat – för att din katt förtjänar och behöver det

Din katt förtjänar det bästa. Inte bara för att du ska skämma bort den, utan för att den faktiskt behöver det. Rätt kattmat gör att din katt mår bra, får i sig rätt näring och får fin lyster i pälsen.

Det är inte lätt att veta om man ska välja torrfoder, färskfoder, våtfoder eller blötmat. En innekatt kanske kräver lite mer lättsmält kattmat än en utespringande liten vilde. Här reder vi ut några begrepp om kattmat:

Katt som ligger och vilar efter ätit upp sin kattmat.

  1. Kattmat för syn och hjärta

Taurin är en livsnödvändig aminosyra som är viktigt för kattens syn och hjärta. Katter kan inte producera taurin själva, men eftersom ämnet finns naturligt i kött är det viktigt att välja kattmat som innehåller animaliska produkter.

  1. Hög proteinhalt i kattmaten

Katter är jägare och köttätare av naturen. Ett bytesdjur innehåller ungefär 50-60 procent protein, så därför behöver din katt ett foder med hög proteinhalt. Det är också vanligt att vissa katter är känsliga eller allergiska mot spannmål och då passar spannmålsfritt foder utmärkt. Låt smak och behov avgöra. Tips: Kattungar har ofta lite känsligare mage och då passar lite mer lättsmält kattmat, som innehåller fågel och fisk, bättre än till exempel ox- eller griskött.

  1. En kombination av torr och blöt kattmat

Ute i det vilda får katten i sig det mesta av vätskan från sina bytesdjur. Därför bör du ge din tamkatt en variation av både vått och torrt foder. Och glöm inte att katten alltid har fri tillgång till vatten.

 

BONUS – det lilla extra!

Kattgodis är perfekt som belöning, sysselsättning eller fodertillskott. Ett bra och nyttigt kattgodis innehåller dessutom viktiga vitaminer och näringsämnen. Perfekt för din kisse att avnjuta på söndagen innan en ny kattvecka tar vid. Mjau!

Katt som får kattmat eller kattgodis.