Mary & Mini fann varandra på bondgården

Granngarden_Miniportratt_Mary_Mini
Mary Synnelius arbetar extra på djurskyddet Huskatten i Västerås som tar emot vilsna katter.

Hon minns fortfarande första gången hon fick syn på Mini. Då bara en skabbig kattunge i ladugården med var i ögonen.
– Jag och min yngre syster Annelie fick välja och då blev det Mini, berättar Mary Synnelius, lärarstudent i Uppsala men boende i Västerås.

Sedan dess är Mini en bestämd och självklar familjemedlem. Även om hon ogillar bilar är resan till fritidshuset utanför Jönköping mödan värd. Där har hon sitt eget paradis.
– I stan går vi med henne i koppel. Men på landet får hon gå lös ute, men inte förrän efter tio på morgonen, så att fåglarna får en stund ifred, och inte senare än tio på kvällen.

I närheten finns bondgården där Mini föddes och Mary tidigare arbetade på somrarna, bland annat som mjölkpiga. I julklapp brukade hon få ett presentkort på Granngården av bonden. Gåvan var välkommen eftersom familjen då som nu handlar både foder och ridutrustning i butiken.
– Just nu är favoriten Royal Canin Indoor 27 i storpack. Sedan älskar Mini Bozita Felines Indoor Sterilized. Den har vi som godis till henne och använder i leksaker så att hon rör på sig lite. Annars blir det mest sova och äta, hon fyller elva i år.

På fritiden arbetar Mary som volontär på djurskyddet Huskatten i Västerås som varje år tar emot över 80 katter från polis och sociala myndigheter. Där får katterna ett temporärt skydd och vård för att sedan förhoppningsvis hitta nya ägare.
– Jag hjälper till att ge mat och vatten, tömma kattlådor och gosa. Många av katterna är rädda och det tar lång tid att vinna deras förtroende.

Det Mary beundrar särskilt hos katter är deras integritet och olika personlighet.
– Mini sover hos mig varje natt, lägger huvudet mot min kind och armen om min hals. Hon kan verkligen tala om när hon blir sur om vi exempelvis inte klappar henne. Vi har lyckats lära henne apport, vacker tass, sitt och rulla runt. Fast, det är bara min syster som har lyckats med det eftersom Mini vet att jag ger henne godisbiten ändå till slut …