Marco? … Polo!

Katter sägs hitta överallt och ha inbyggda kompass och man läser otroliga historier om katter som hittar hem efter flera år borta. Men alla de andra då? De som aldrig kommer hem igen. De är betydligt flera. Tänkte här presentera en lösning på att minimera den skaran.

Ni har säkert hört talas om leken i någon amerikansk film om inte annat. En ropar Marco och någon annan svarar Polo. Precis den principen bygger trackingsystemet Marco Polo på. Kattens halsband sänder ut radiosignaler till en mottagarenhet. Vi frågar med ett litet ”Marco” och katten svarar genom att halsbandet skickar ut en liten signal, ”Polo!” Träffsäkerheten är bra och katten kan gå flera kilometer vilse och vi hittar honom/henne. Här ser ni den runt halsen på Pantheon. Många människor jag pratar med kan tycka den verkar otymplig och stor, men det tycker inte katterna.

Precis! “Marco?”

Bild 2 Polo

och “Polo!” Visst är jag duktig matte?

Jo, det är du, men det är inte du som ska svara. Det ska ditt halsband.

Bild 3 Polo!

“Polo!!!” Va? Talande halsband? Störtlöjligt!

Nej, inte alls Pantheon. Lyssna nu. Det är ditt halsband som sköter kommunikationen du kan slappna av.

bild 4 Ma-ma-ma-marco

“Ma-Ma-Ma-Maaa-rco!”

Ok, vi lämnar det just nu…

Jag har haft mina katter som utekatter där vi bodde förut. Jag tyckte det var jättetrevligt ända tills Pixie försvann och var borta en hel månad! Jag vill aldrig igen känna den förtvivlan och oron när någon jag älskar bara försvinner. Pixie kom tillbaka självmant efter en månad. Någonstans hade hon varit instängd för den katt som kom tillbaka var så otroligt liten och uthungrad. Vi beslutade oss där och då för större säkerhet. Vi hittade då ett amerikanskt system som heter Cat Locator. Det är en betydligt mindre enhet på katten, men när vi väl var tvungna att gå ut och leta gick vi runt med en pejlutrustning som fick folk att dra ner rullgardinerna när vi passerade husen. Vi såg ut ungefär som de som för många år sedan i reklam-tv kom för att kontrollera om folk verkligen betalt sin tv-avgift. Jag tror bilisterna trodde vi hade någon typ av fartkamera för även de höll alltid väldigt trevlig hastighet när vi viftade med vår mottagare.

Bild 5 Pixie

Superbra att du kom hem igen Pixie. Nu kan du inte rymma igen för vi hittar dig!

Bra Panthis, bra!

Jag läser om innekatter som rymmer och råkar komma ut hela tiden. Så bara för att man har innekatter betyder inte detta att man är säker. ”Men… allvarligt… Det är ju bara en katt. Jag vill inte lägga ett par tusen på extra säkerhet när jag kan köpa en ny katt för en tia eller t o m gratis.” Ok, det är en åsikt förstås och jag hör den hela tiden. Men när just den katten man har skänkt sitt hjärta till försvinner kvittar det hur många andra katter man kan få för inga pengar alls. När det händer vill man inte ha en ny katt, man vill ha tillbaka sin alldeles egna katt. Jag har gått igenom detta så jag vet. Jag är så glad att Pixie kom hem igen att aldrig få veta vad som hände är något som måste finnas med i hjärtat hela livet. Då plötsligt verkar Marco Polon inte så dyr. ?

Bild 6 Polo

“Polo!!!”

Eva ErikssonJust nu bloggar Eva Eriksson på Grannliv om hennes och katternas äventyr. Vill du läsa mer av henne, besök hennes blogg Herrsjökräftan eller hennes facebooksida Herrsjökräftan!