Spännande vinst i Trondheim

GranngardenMatilda2Förra helgen arrangerade Trønderkatten sin påskutställning i Autronica-hallen i Trondheim. Granngårdens medarbetare i Ulricehamn Matilda Ewerlöf var på plats med sina två katter och rapporterar om hur utställningen gick.

Det hela började egentligen på kattens dag 2009 på Granngården i Ulricehamn. Det var den första kattens dag jag firade som anställd på Granngården och dagen till ära tog jag med mig min huskatt Goliat. I butiken fanns under dagen medlemmar ur Elfsborgskatten som visade upp flera olika raser och pratade katthållning med kunderna.

Jag blev nyfiken på det där med utställning men jag hade ju ”bara” en huskatt och de går väl inte att ställa ut? Faktum är att det går alldeles utmärkt. Faktum är att inom kattvärlden har alla katter samma värde dock inte samma avelsvärde därför måste alla huskatter som ställs ut vara kastrerade. Huskatt = ALLA katter som saknar stamtavla/inte är stambokförda.

ELK’s medlemmar på plats uppmuntrade mig att gå med i klubben och testa att ställa ut först på ett klubbmästerskap för att se dels vad jag tyckte om det men även se hur katten reagerade.

Nu är det strax över 4 år sedan jag testade och sedan dess har Goliat hängt med på strax över 40 utställningar i tre olika länder. Redan efter ett år på utställningar hade jag förälskat mig i Maine Cooner och drömmen var att en dag ha en egen. Våren 2012 blev den drömmen verklig då S*Musslan Lucifer flyttade in.

GranngardenMatilda1
Min S*Musslan Lucifer en Maine Cooner.

När han började följa med på utställningarna var det som att vara nybörjare på nytt. Nu skulle man hålla koll på färggrupp, klass, bäst i variant (BIV), nominering (NOM) och till sist Best i Show (BIS). Har man då en ursnygg katt kan det innebära att katten skall upp till domaren 4 gånger på en utställning.

I grundbedömningen tävlar raskatterna om certifikat och efter att de har samlat ihop tre stycken får de titeln Champion eller Premier om katten är kastrerad. Men det är nu det blir lite krångligare. För att få nästa titel behövs det 3 certifikat varav ett måste tas i annat land. Det är anledningen till att jag tog med mig katterna på semester till Trondheim nu i helgen.

Vi började vår resa fredag morgon och anlände till hotellet runt tre på natten mellan fredag och lördag. Lördag morgon packar jag in katterna i bilen och börjar sökandet efter utställningslokalen. 8.38 har vi hittat dit och köar ute i duggregnet för att komma in. Nu känner jag mig än en gång som utställningsnybörjare. Helt ensam i ett land där jag tidigare inte ställt ut mina katter och utan att känna någon av de andra utställarna. I vanliga fall är det alltid någon man känner/känner igen när man ställer ut i Sverige.

GranngardenMatilda3 GranngardenMatilda7 Vi tar oss igenom veterinärkontroll, alla katter kontrolleras av veterinär så att sjuka katter inte kommer in på utställningen och riskerar att smitta andra katter. Sen checkar jag in mina katter och letar upp min bur bara för att upptäcka att gardinspiralerna jag behöver för att hänga upp burskynket ligger kvar hemma 130 mil bort. Hur löser man då det problemet? Frågar de olika försäljarna av tillbehör som finns på plats men utan resultat. Sista chansen är att fråga klubben om de har några snören eller liknande jag kan få låna. Då är det en tjej som hade extra spiraler med sig som hon låter mig låna under helgen.

När jag äntligen klätt buren och katterna flyttat in hälsar jag på mina burgrannar och går sedan för att kolla vart min domare kommer att sitta och även i vilken ordning katterna skall bedömas. Min Maine Coon är en av de första katterna upp så honom börjar jag förbereda med en gång och går sedan bort till domaren och väntar på bedömningen. Han får en toppenbra bedömning men det är tre katter som tävlar om samma cert och de andra två har kommit längre i sin utveckling och vi får se oss slagna denna dagen.

GranngardenMatilda4

GranngardenMatilda5
Lucifer utanför buren där jag med lite hjälp fick upp mina burskynken.

Dagen fortsätter och jag bekantar mig mer med mina grannar och deras katter och får visa mina katter för många nyfikna besökare. När klockan närmar sig två på eftermiddagen är det äntligen dags för Goliat att bedömas. I hans klass tävlar det idag fyra stycken korthåriga hankatter och när nomineringarna börjar är det omöjligt att gissa utgången då det är helt upp till domaren att välja vinnare eftersom huskatterna får se ut precis hur som helst och får ha precis alla möjliga färger. 3an och 4an utses och det står nu mellan Goliat och en ung brunmönstrad katt.

Magkänslan säger att ungkatten kommer att ta nomineringen varför glädjen är otroligt stor när Goliat ändå vinner klasser och går upp i panelen som är utställningens final. Där möter han den vinnande korthåriga honan och BIS utses. Det är tre domare som dömt huskatter går upp och tittar på de båda katterna för att sedan gå tillbaka till domarbordet för att lämna sina röster. Första rösten tillfaller Goliat, nästa honkatten och den sista rösten går till… ”Katt nr 247!!! Katten heter Goliat DSM ägare är Matilda Ewerlöf, Elfsborgskatten”!

GranngardenMatilda6
En stolt Goliat som just blivit Best In Show i sin klass på utställningen.

Jag skrev tidigare att denna utställning i mycket påminner mig om mina första utställningar. Trots att Goliat faktiskt vunnit ganska mycket genom åren har jag svårt att hålla tillbaka tårarna av lycka. Det är så härligt att se hur han njuter av all uppmärksamhet men han blir allt lite mallig så det är bara bra han förlorar ibland också.

Klockan sju är utställningen äntligen över för dagen. Under dagen har man även hunnit med att presentera och belöna de vinstrikaste katterna i Norge under 2013. Söndagen börjar på liknande vis som lördagen med de skillnaderna att katterna idag slipper veterinärkontroll, buren är redan klädd och burgrannarna känner vi sedan gårdagen.

GranngardenMatilda8
Lucifer tar en paus mellan de olika tävlingsmomenten.

Lucifer är än en gång först ut på morgonen men missar tyvärr certifikatet även idag, så det är bara att konstatera att vi måste åka på semester snart igen jag och katterna. Goliat tar 2a platsen och för oss är tävlingen slut klockan två men vi måste ändå vänta till det att hela utställningen är avslutad. Vi har därför tid att prata ännu mer med burgrannar, gå runt i hallen och kolla även på andra raser, handla i montrar och köpa lotter.

Klockan fem tävlingen avslutad och jag tar med mig katterna tillbaka till hotellet för att samla energi för den långa resan hem imorgon. Den kommer bokstavligen att gå över höga berg och djupa dalar för att sedan följa den svenska kusten nedåt. Man får se många olika platser som kattutställare men har sällan tid att utforska dem…

GranngardenMatilda9
Mina katter: Goliat DSM, Svartsmoke korthårig huskatt född 2007-05-15 (DSM = Distinguished show merit, vunnit BIS 10ggr under minst 2år) CH S*Musslan Lucifer, Bruntabby Maine Coon född 2012-01-27 (CH = Champion).

Däremot träffar man många trevliga och kunniga människor att utbyta erfarenheter med och får en möjlighet att marknadsföra sina raser till intresserade besökare. Det är inte ovanligt att de som besöker utställningar går i tankar att skaffa katt men vill se de olika raserna i verkligheten innan de bestämmer sig. Och precis som jag blev förvånad när jag fick veta att man kan ställa ut huskatter är det också många besökare som blir detsamma.