Så ger du din katt friska tänder

katt

Redan från tidig ålder är det viktigt att sköta om din kattunges tandhälsa. Dålig munhygien kan leda till plack, tandsten och i värsta fall nedbrytning av tänderna och tandlossning. 

Royal Canins torrfoder motverkar plack och tandsten.
Royal Canins torrfoder mot plack och tandsten.

Dålig tandhygien kan innebära mycket lidande för din katt. För att undvika smärtor i munnen av inflammationer och infektioner och för att hålla din katts tänder rena är det viktigt att du redan tidigt börjar borsta din kattunges tänder.
– Börja invänjningen redan när katten är liten genom att titta i munnen, borsta och kontrollera tänderna. Håll kattungen stadigt och börja med att sära på läpparna. I början behöver du heller inte använda en borste utan kan nöja dig med en tops eller en kompress på fingret, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria.

För rena tänder och frisk andedräkt.
För rena tänder och frisk andedräkt.

Det finns en hel del hjälpmedel för dig som kattägare. Dels finns det speciellt torrfoder som har bevisad effekt mot plack och tandsten. Sen kan du även köpa speciella borstar för kattens tänder liksom tandkräm speciellt framtagen för katter.
– Det är inte svårt att förebygga tandsjukdomar hos våra djur. För att undvika tandsten och tandlossning är noggrann regelbunden rengöring av tänderna mycket viktigt och för att kunna borsta tänderna på din katt måste du lära den att acceptera det, säger Lena Bjurström.

Borsta gärna kattens tänder minst en gång i veckan och få katten att acceptera den nya rutinen. Du kan börja lite löst för att sedan bli mer noggrann allt eftersom katten lär sig.
– Försök att göra det hela lustbetonat med mycket beröm, uppmuntran och kanske en liten godbit, precis som du gör vid till exempel kloklippning och pälsvård, avslutar Lena Bjurström.

Fler förslag på foder för katt hittar du här!