Gör ditt hem redo för katten

Innan katten är redo att flytta in är det en del saker man ska tänka på. Vi bad vår gästbloggare Eva Eriksson att komma med några goda råd och praktiska tips som gör att katten känner sig välkommen och anpassar sig till sitt nya hem.

En kattunge blir tidigt präglad av sin mamma och sin uppväxtmiljö. För att den ska klara omställningen till sitt nya hem måste katten vara minst tolv veckor gammal innan man skiljer den från sin mamma. Enligt Sverak stimulerar mamman den sociala kontakten och ger kattungen ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen de sista veckorna.

Vad ska man tänka på inför kattungens hemkomst? Först och främst säkerheten. Olika kattraser har olika stort rörelsebehov, men generellt är kattungar väldigt nyfikna och livliga. Har du antika möbler som inte tål rivmärken kan de också kanske hitta en ny plats temporärt och mormors ovärderliga vas högst upp på hyllan ska kanske hitta en ny plats, tipsar Eva Eriksson som själv har fyra katter hemma och skriver kattbloggen Herrsjökräftan.
– Mina yngsta, två bengaler, satte i system i början att ha ned saker. Jag har blivit av med så många krukor och figurer som de har petat ner från hyllor! De prövade verkligen mitt tålamod i början.

När det gäller kablar är de bra att gömma undan eftersom många kattungar, liksom hundvalpar tycker om att tugga på det mesta, särskilt när det kliar i tänderna.
– Se också över dina krukväxter. Det är en myt att katter själva reder ut vad som är giftigt och inte, de kan pröva på det mesta. Till och med liljor i trädgården kan vara giftiga om katten får pollen på pälsen och sedan slickar i sig. Vill du odla något som katter älskar, dra upp lite kattmynta i balkonglådan, det tycker de mycket om att tugga på, tipsar Eva.

Krukväxter och katter

Några giftiga växter: Liljeväxter, julros, oleander, änglatrumpet, amaryllis, azalea, cyklamen, hortensia och korallbär.

Med irriterande växtsaft: Flitiga Lisa, fredskalla, gullranka, julstjärna, prickblad och rosenkalla.

Kattvänliga växter: Olika sorters palmer, ampellilja, hemtrevnad, prydnadsgräs, de flesta ormbunkar, begonia, aloe, orkidée, bromelia, moses stentavla, blomsterananas och vandrande jude.

Slutligen uppmanar hon alla kattägare att ta en extra titt i tvättmaskinen innan man sätter igång den eftersom katter är specialister på att krypa in på möjliga och omöjliga ställen för att gömma sig.

Bra saker att ha hemma
Det finns några saker som är bra att ha när katten kommer hem är mat- och vattenskål.
– Det är så lätt att glömma byta vatten. Jag tycker om vattenfontäner med kolfilter eftersom jag då bara behöver byta vatten en gång i veckan. Jag upplever också att katterna dricker mer med fontänen. Katter vill inte ha maten och vattnet på samma ställe och inte heller vid lådan, så har du möjlighet välja tre olika platser för det.

En kattlåda ska man givetvis ha. Här finns olika skolor, där vissa hävdar att katten vill ha avskildhet, andra förordar öppna lådor där katten har överblick över situationen, berättar Eva.
– Det man ska tänka på om man har en övertäckt låda är att vara noga med hygienen. Katter är väldigt renliga och mycket känsliga för lukt. Gillar de inte doften går de inte på den lådan.

Grundregeln är en låda per katt och gärna en extra på olika ställen.
– Det har med rangordning att göra. Det händer att en katt med hög rang hindrar andra från att gå på lådan. Jag har flera stora öppna lådor med höga kanter eftersom bengalkillarna tycker om att kissa mot kanten. Sedan har jag mindre täckta där min tjej Pixie tycker om att gå undan för att gå på lådan när det blir för grabbigt och stökigt.

Det finns de som har lyckats lära sin katt att gå på vanlig toalett, men det är inget Eva vill lära sina katter…
– De är så dåliga på att spola, haha. Man får ju faktiskt gäster ibland…

Kattsanden ska bilda klumpar och vara så finkornig som möjligt tycker hon. Man vill heller inte att den ska damma för mycket. Antingen väljer man mer traditionell bentonitlera, vilket är det som katterna föredrar om de själva får välja, eller så använder man en cellulosa-baserad kattsand som har fördelen att den kan komposteras. Den har hennes katter inte varit lika förtjusta i, men de accepterar den.

evasbengaler
Evas bengaler Hamilton & Pantheon är bara åtta generationer från vildkatter.

Tips mot klösande

Katter klöser dels för att vässa ner klorna, dels för att markera revir. Ofta blir de förtjusta i ett ställe och kommer tillbaka dit gång på gång.
– Det finns olika sprayer i handeln som man kan spruta där man inte vill att de ska klösa, ett annat trick är att sätta dubbelhäftande tejp på det stället, vilket katterna tycker är obehagligt. Ofta löser det sig automatiskt om du ställer ett klösföremål intill platsen.

För att stävja klöset kan man istället ge dem någon form av klösbräda eller klösträd som de kan klättra upp i.
– När katterna klöser på ett oönskat ställe bär jag bort dem till klösträdet. Många katter älskar att sitta högst upp och titta ner. Det verkar också som att det är ett sätt att hävda rang.

Det man ska tänka på vid köp av klösträd är att välja en stadig konstruktion.
– Kattungar och bengaler beteer sig som apor och kastar sig upp och ner från trädet och jag har varit med om att träd har vält.


Lek och lugn
Självklart vill man även aktivera sin innekatt med leksaker.
– Mina älskar såpbubblor. Det finns till och med kattmyntabubblor att köpa som de då jagar och tuggar. Spön är också oslagbart, att skjuta in dem under mattan och locka är en favorit! På Granngården finns även leksaker med kattmynta som jag tycker om.

 

evasbengaler2

Det kan också vara bra, särskilt om man har fler katter, att orda någon typ av krypin.
– Hon mig tröttnar de äldre katterna på all lek ibland och tycker att ungkatterna är för stojiga. Då är det skönt för dem att kunna smyga in i ett eget litet utrymme.

Eva tipsar också om att inte vara rädd att ge sig in på hundavdelningen.
– Det finns nästan alltid bättre utbud för hund när det gäller täcken, selar och långa koppel. Agilityhinder, aktiveringsleksaker där man kan gömma godisar – det mesta kan man faktiskt även använda till katter!


Klapprande klor
En klosax är bra att införskaffa och inte vara rädd för att öva katten på att få klorna klippta tidigt. Många uppfödare har redan börjat så att kattungarna ska ha känt på det innan de kommer till dig.
– När du hör att det ”klapprar” på golvet när katterna går hemma så är det dags att klippa klorna. Jag har testat olika och gillar bäst den minsta varianten eftersom katterna knappt ser den och inte blir galna så fort jag kommer och ska klippa klorna.

Eva Eriksson har tidigare gästbloggat på Grannliv.

Checklista för hemmet

  • Plocka bort sköra saker och göm kablar.
  • En kattlåda per katt, plus en extra.
  • Vatten, mat och låda ska inte stå bredvid varandra om katten själv får välja.
  • Välj ett stabilt klätterträd.
  • Ordna ett krypin.
  • Skaffa en bra klosax.