Förbered hemmet för kattungar – så ska du tänka

När du går i väntans tider och längtar efter att kattungen ska få flytta in är det flera saker du kan göra. Förbered hemmet för kattungar – vi listar flera saker som hjälper dig.

När du väl bestämt dig och köpt en katt kan väntan ibland vara olidlig innan din nya familjemedlem får flytta in. Men det finns massor du kan göra för att förbereda hemmet för kattungar och får tiden att gå.

Säker transport hem

Det första du ska tänka på är att ha en transportbur med en filt i när du hämtar kattungen. Det gör ingenting om buren är lite större och anpassad för en större katt, då vänjer sig kattungen vid buren och kan använda den även som vuxen. Innan kattungen kommer hem är det viktigt att förbereda hemmet för kattungar:

  • Stäng och säkra alla fönster.
  • Ta bort kablar och plocka bort saker du är rädd om och som kan vara farliga för kattungen, som mediciner och regöringsprodukter.
  • Även om kattungen gärna busar och leker med snören och andra småsaker ska du plocka undan dem. Har kattungen otur kan snöret fastna i magen.
  • Toalettlocket ska vara stängt så att kattungen slipper att ta ett dopp.
  • Vissa krukväxter och blommor kan vara giftiga för din katt och inte minst kattungen vet inte vad de kan gnaga på och inte. Julros, oleander, änglatrumpet, ginst, liljekonvalj och liljor bör du se upp med lite extra.
  • Köp gärna ett klätterträd till din katt, säkerställ att det är stabilt.
  • En klösmöbel kan vara en bra idé om du vill att kattungen ska hålla sig borta från favoritsoffan.
  • Köp kattleksaker så får du ha skorna ifred.

Förbered hemmet för kattungar – lillen kommer hem

När så tiden är inne och kattungen eller kattungarna anländer är det bra om vissa saker finns på plats, som mat- och vattenskål. Ett tips är att ställa vattenskålen, matskålen och kattlådan på olika ställen i huset eller lägenheten. Ställ gärna ut flera vattenskålar eftersom kattungen i början kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska. Se till att köpa kattströ, kattsand och en kattlåda med lite lägre kanter så att kattungen enkelt kan ta sig i och ur för att uträtta sina behov.

När kattungen vänjer sig vid sitt nya hem är det viktigt att det är lugn och ro. Kattungen har många nya intryck och dofter att vänja sig vid. Har du barn är det viktigt att ha pratat igenom med dem hur de ska hantera katten. Att prata med lugn och sansad röst och lägga band på entusiasmen är viktigt i början för att kattungen ska känna sig lugn och trygg i den nya miljön.

För att kattungen ska känna sig extra trygg är det en bra idé att placera kattbädden nära där du sover. Den behöver känna närhet till sin nya matte och husse och det är inte ovanligt att kattungen vaknar och jamar i längtan efter sin gamla familj.

Vilket foder ska jag välja?

Det är bra om du kan ha samma kattmat hemma som kattungen är van vid från sin uppfödare. Kattungen mår bra av att äta samma mat och är känslig för foderbyten. Ska man byta kattmat längre fram när kattungen vuxit på sig lite så ska det göras gradvis för att kattens mage ska kunna vänja sig.

Vill du hitta rätt mat för just din katt? Här kan du läsa hur du ska tänka när det kommer till kattmat.