Kastrering och foder – några bra tips!

Grannliv-utekattfoderSå här års vaknar inte bara våra vårkänslor till liv, utan även våra katters. Under tidig vår startar deras parningssäsong och många väljer att kastrera sin katt.  Vad ska man tänka på när det gäller foder och kastrering?

Ska du inte använda din katt i avel kan det vara en god ide att låta kastrera den. Du får då en lugnare och mer tillgiven katt och riskerar inga oönskade kattungar. Men hur påverkas egentligen katten av en kastrering och vad bör man tänka på när det gäller foder? Grannliv ställde frågan till foderexperten Ida Eriksson på Royal Canin.
– Kastrerade katter får en ökad aptit samtidigt som deras energibehov minskar. Detta är en farlig kombination som lätt kan leda till övervikt. För att minska risken för övervikt är det därför viktigt att byta till ett foder som tar hänsyn till den kastrerade kattens förändrade behov. I och med att förändringen sker mycket snart efter kastreringen rekommenderar alltid vi att byta foder direkt i samband med kastreringen.
Ett foderbyte bör genomföras gradvis för att ge tarmfloran en möjlighet att anpassa sig till det nya fodret. På så vis undvikes eventuella magtarmproblem som ett för snabbt foderbyte kan ge ibland.
– Jag rekommenderar minst tio dagars successiv övergång för att göra foderbytet så skonsamt som möjligt för katten, säger Ida.

Det är mycket vanligt bland kattägare att vilja ge både våt- och torrfoder till sin katt.
– Om du väljer att utfodra din katt med både våt- och torrfoder är det viktigt att du tar hänsyn till båda fodrens energiinnehåll, allt för att minska risken för överutfodring. Tyvärr är övervikt ett mycket vanligt hälsoproblem bland våra katter idag. Har du en överviktig katt bör du ta kontakt med din veterinär för att få råd och stöd att starta upp en viktminskning. Hos veterinären finns även specifika viktminskningsfoder. Har katten enbart tendens till övervikt kan det räcka att byta till ett lightfoder för att hjälpa katten att återfå sin idealvikt.

Marskatt

Under våren blir många katter könsmogna. Hanar brukar då bli oroliga, jama och vilja ut. Urinen luktar fränare och de kan börja kissa på andra ställen än i lådan. Honor blir könsmogna från sitt första löp. Då jamar hon, svankar rygg, bjuder ut sig och stryker sig mot sin ägare.

Om din katt är minst sex månader gammal och du märker några av de här tecknen är det dags att kastrera den. Vet du inte om katten är könsmogen, rekommenderar man idag ändå att katten kastreras från 6 månaders ålder.

Granngården har ett brett urval av foder för katter i alla åldersstadier, livssituationer och smak. Nedan syns två foder för kastrerade katter och två lightfoder för överviktiga katter. Klicka i bilden för att läsa mer.

Lightfoder