Välj rätt reflexer för att synas i mörkret

Se till att du eller ditt djur inte riskerar att drabbas av olyckor i höst- och vintermörkret, använd rätt sorts reflexer!

Hösten är här och i takt med att det skymmer blir det också svårare för bilister att se personer och djur som rör sig i närheten av trafikerade vägar.

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. En vanlig missuppfattning är att man inte behöver reflexer i tätbebyggda områden men även där blir sikten mycket sämre under de mörka månaderna. De flesta mörkerolyckor sker faktiskt i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Det är också viktigt att bära reflex när du rider. Använd då reflexer på såväl dig själv som din häst så att bilister och andra kan se att det är en häst de möter.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljus. Skulle du sakna reflexer och ha mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig. Det innebär att om bilen kör i måttliga 50 km/h, har du och bilisten bara drygt 1 sekund på er att både reagera och handla för att undvika en kollision. Med reflexer blir denna tid 9 sekunder!

Värme och vatten sliter ut reflexerna

Reflexer blir repiga med tiden och förlorar därmed sin effekt. Reflexer ska alltid bytas ut när de blir repiga, efter ett par år brukar det vara dags beroende på hur mycket du använt reflexerna. Tänk på att även värme och vätska sliter ut reflexerna. Ta för vana att testa dina reflexer regelbundet.

Så här kan du testa de gamla reflexerna:

  1. Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  2. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  3. Släng den gamla om den syns märkbart sämre än den nya.

Trots att det är så viktigt att använda reflexer för att synas i mörkret visar undersökningar att två av tre aldrig eller bara ibland använder reflexer. Lägst är användandet bland unga. Att bära reflexer är ett enkelt sätt att minska risken för olyckor och skador, det kan till och med rädda liv!

På Granngården har vi alla typer av reflexer som du behöver, bekväma och funktionella varselkläder till hela familjen och dina husdjur – från stövlar, hjälmar och jackor till hästens ländtäcken och reflexer för ben och svans. Hitta alla våra reflexer här på granngården.se.