Fixa fasaden i sommar!

Granngarden-malahusetDen som sköter om sin husfasad förlänger värdet på sin fastighet. Så här i sommartid är det därför många som väljer att måla om huset, men det finns även andra knep för att fixa fasaden.

Falurött med vita knutar. Finns det något mer svenskt kanske vi undrar idag? Svaret är faktiskt ja. I alla fall om man ska se historiskt. Den röda färgen kom från början sig av att man ville att de billigare trästugorna skulle efterlikna det dyrare materialet tegel. Men då svenskarna började färgsätta sina hus i mitten av 1600-talet var det bara de mest påkostade byggnaderna som målades. Uthus och lador exempelvis stod obehandlade och så var det ända fram till 1800-talet.

Hur är det med de vita knutarna då? Ja, gulvita, gulgrå eller blågrå knutar var det allmogen valde när de fick råd att börja måla på 1800-talet. Men vita knutar var något som nationalromantiker lanserade i sekelskiftet 1900. I Dalarna har man lyckats bevara de lokala traditionerna och har än idag gula fönster till röd fasad.

Granngarden-malahuset2
Så som det kanske mer såg ut förr i tiden…

Granngarden-malahuset5Den klassiska falufärgen gjordes från början av en blandning bestående av järnoxid, som utvinns ur en restprodukt från Falu Koppargruva, i kombination med vitriol, sillake och rågmjöl. Den förstärktes upp med linolja eller tjära. På grund av miljöregler har ingredienserna justerats i den moderna rödfärgen, men den vackert åldrande djupröda kulören är kvar.

När du ska måla ny rödfärg gäller det att borsta bort mycket av det gamla färgskiktet som sitter löst först. Använd en stadig kvast och stålborste. Därefter gäller det att lägga på färgen flödigt och arbeta in den i träådringen med pensel.

Granngarden-malahuset4

Fixa fasaden – tvätta huset

Har du en fasad som kanske är målad med en mer modern färg som en akrylat har du helt andra möjligheter att förnya fasaden. Faktum är att det ofta hjälper långt med att tvätta huset. Använd då ett bra fasadrengöringsmedel som kan lösa upp fett och sot. Det, i kombination med pollen som fastnar är nämligen det alger lever av. De är gröna i färgen och lever av det luft och vatten kan bjuda på. Alger är inte farliga för underlaget, men ser inte så kul ut.

Svampar ger ofta upphov till svarta prickar och lever av färgunderlaget. Även om det tar lång tid för underlaget att påverkas och de inte ska förväxlas med svamp som ger träröta, vilket ger allvarliga skador på underlaget, är det bra att tvätta bort dem.

En färgyta skyddar fasaden mot alger och svamp och gör att du slipper måla om lika ofta, vilket spar både kraft och pengar.

Granngarden-malahuset6Behöver du fasadtvätt, målarfärg eller verktyg? På Granngården har vi allt du behöver. En del av vårt sortiment för målning hittar du här.