Svamp är nyttigt!

pelle4shutterstockDet berättar gästbloggare Ingrid och Pelle Holmberg, upphovsmän till ett otalböcker om svamp och ätbara växter i naturen. Från och med nästa vecka kan du läsa deras inlägg om svamp och mat här på Grannliv.

Svamp är gott. Det vet vi alla, däremot har näringsforskare alldeles fram tills nyligen hävdat att svamp bara är smak, men inte innehåller särskilt mycket näring.
– Det är sant att svamp inte är kaloririk, men det finns bland annat B- och D-vitaminer och mycket mineraler som kalcium, zink, järn, mangan och selén – ämnen som vi ofta har brist på. Sedan är exempelvis Karl Johan rik på svampprotein, vilket är ett väldigt nyttigt protein som är intressant inte minst för veganer, berättar Pelle Holmberg svampexpert och författare till ett tjugotal böcker om svamp, bär och andra ätbara saker i naturen.

pelleholmbergprofilbildKommande veckor kommer han med hustrun och kokboksförfattaren Ingrid Holmberg att vara gästbloggsförfattare på Grannliv. Just nu är de uppe i Storlien för att hålla kurs, något Pelle gjort i 25 års tid, i svampplockning. Numer bidrar även Ingrid med sina matkunskaper. Tillsammans kommer de ut med sin tredje kokbok tillsammans på Norstedts förlag med arbetsnamnet ”Naturkokboken”.
– Det har väl alltid varit så att Pelle har varit den som dragit hem saker till köket och jag som har gjort något av det. Just nu är vi mitt uppe i att plocka hem, laga till och fotografera vårens bok som ska handla om allt det du kan hitta och ta med dig hem till köket i den svenska skogen, berättar Ingrid.

Storsäljaren bland Pelles böcker är ”Nya svampboken” på Norstedts som han skrivit tillsammans med Hans Marklund. Boken har varit en inspirationskälla och guide för många som velat lära sig mer än bara kantareller i svampskogen.
– Jag har hållit kurser i många år och det roliga är att det går i vågor. Just nu har vi en ny typ av ”gröna vågen” bland unga som jag märker börjar intressera sig igen för svamp och att ta till vara på det vi kan hitta i naturen. Det intressanta är att det verkar vara en global rörelse eftersom vi även märkt ett stort intresse från USA och Tyskland för den kommande boken, säger Pelle.

Han har haft sitt samlarintresse hela livet.
– När jag var liten och kompisarna ville ha med mig på fotboll drog jag mig undan till skogen där jag fick vara ifred och berättade inte för någon var jag var. Hemma kallade de mig för ”plockelin” och kompisarna mig för ”Pelle blåbär”. Som tur är verkar jag som vuxen ha predikat lagom mycket för att inte skrämma bort våra barn. Idag ringer både barn och barnbarn och vill följa med ut i skogen där jag är varje dag i veckan.

pelle3
Just nu är Grannlivs gästbloggare Ingrid och Pelle Holmberg, svampexperter och kokboksförfattare uppe i Jämtland och håller kurs där de kan hitta riktigt fin insektsfri svamp.

Familjen Holmberg bor i en villa från förra sekelskiftet i Spånga utanför Stockholm och Pelle håller till i många av skogarna runt storstadsområdet.
– Från början var svampplockning bara något man gjorde i socialgrupp ett, men sedan första och andra världskriget spreds kunskapen och idag plockar ju alla svamp. Jag har varit med och startat naturskolor runtom i Stockholm och inte minst invandrarbarn tycker det är kul att plocka svamp och vistas i naturen, jag är stolt över att ha kunnat smitta några unga med det ”beroendet”, skrattar Pelle.

Pelle Holmberg är en av Sveriges främsta svampexperter och författare med ett tjugotal utgivna titlar. Vecka 36 t o m 38 kan du läsa han och hustrun, tillika kokboksförfatten Ingrid Holmbergs gästbloggsinlägg om svamp och mat här på Grannliv. Läs mer om deras böcker och tips på pelleholmberg.com