Salta varsamt i vinter

Självklart är det bra att hålla gårdsplaner och gångvägar isfria för att undvika halkolyckor, men saltet kan vara besvärligt för både växter och djur. Här är några skonsammare alternativ:

När temperaturen sjunker neråt kan vägsalt smälta snö och is och är det som oftast används på vintervägarna. Men hemma i trädgården eller gårdsplanen kan det vara bra att använda något annat för att slippa otrevligheter som rost på bilen och även uttorkade tassar.

Salta med hänsyn till miljö och djurliv

Många hundar har problem med sprickbildning i trampdynorna och vägsaltet gör det bara värre. Saltet som tränger in gör ont och en bättre lösning kan vara att avända något annat issmältningsmedel som har effekt på halka och motverkar återfysning. Ett exemel är isiOFF som går att använda i förebyggande syfte och sprida ut innan den värsta kylan hunnit komma. Det är ett utmärkt sätt att undvika benbrott, men samtidigt använda något som är skonsammare för miljö och djurliv. Dessutom undviker du fläckar som kan komma av vanligt salt.

Hjälper dig med halkbekämpning

Alternativet isiOFF smälter is och snö ner till -10°C utan att skada underlaget – varken asfalt, sten, betong, trä, plast eller metaller påverkas negativt. Det ger heller  inga saltfläckar på skor, kläder, mattor eller golv. Vill du ha fler tips på halkbekämpning kan du titta in här.

 

Så här gör du:

Ta bort lös snö och sprid ut ett tunt lager isiOFF över isskorpan. Låt sedan verka ½-1 timme. Sopa eller skotta bort eventuellt upptinad issörja. Issmältningsmedlet isiOFF sprids ut 0,2-0,5 L per 10 m² beroende på temperatur och isens tjocklek. Vid låg luftfuktighet och låga temperaturer fungerar isiOFF ännu bättre om man vattnar sparsamt över ytan efter att isiOFF spridits ut.