Rätt regnkläder gör dig torr och glad

saklardudigforregn1 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljackaDet droppar i regntunnan och vi måste ut. Som tur är finns det massor av bra regnkläder. Men hur klär man sig bäst för regn och vad betyder beteckningarna på regnkläderna? Grannliv reder ut begreppen.

saklardudigforregn3 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljacka
Regnjacka i PU från Abeko med stretch som stänger ute vatten många timmar.

Den klassiska regnjackan i galon är trendigare än någonsin och den är det regntätaste du kan hitta. Ordet ”galon” kommer från en sammanslagning av Gamlestadens Konstläderfabrik och nylon. Med åren har varumärket övergått till att bli ett samlingsord för plastbelagd textilväv.

Ursprungligen var galon ett varumärke för en speciell typ av vävburen plast, men ordet har med tiden fått en generisk tillämpning så att den används om plastbelagd textilväv i allmänhet, och numera även ibland som benämning på kläder i vattentätt material i allmänhet. Väven är oftast täckt med ett skikt av polyvinylklorid (PVC) eller polyuretan (PU).

De två sätt man kan tillverka ett regntätt material på är antingen som ovan att lägga något utanpå tyget, eller att ha ett vattentätt membran invävt i det. Det senare är dyrare och där finns Gore Tex som exempel.

Ibland kan en jacka som andas vara ett bra val vid fysisk aktivitet. I handeln finns många olika begrepp att ta ställning till som vi tänkte förklara närmare här.

saklardudigforregn2 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljackaVad är fukttransporterande förmåga?
På etiketten till ett vind- eller regnställ kan det stå att den har en ”fukttransporterande förmåga”. Det är något som man eftersträvar eftersom kroppens fukt då kan komma igenom plagget när du blir varm och svettig. Termen används för att ange hur mycket fukt i gram per kvadratmeter per 24 timmar som släpps ut genom porerna i tyget. Det testas i laboratorier enligt internationella testmetoder. Ju högre nivå, desto bättre fukttransporterande förmåga i plagget.

saklardudigforregn5 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljacka
Skaljacka för dam med helt vattentätt regnskydd och material som andas.

Vad är vattenpelare?
En annan term som ofta förekommer är att ett plagg är gjort av ett tyg som klarar en viss vattenpelare. Vattenpelare anges i millimeter och innebär det vattentryck som materialet kan motstå på rätsidan innan vattnet tränger genom. Detta testas i laboratorier enligt internationella testmetoder. En vattenpelare på tyger med 2000 mm eller mer anses som vattentätt. En 20000 mm vattenpelare tål flera timmar i ösregn utan att släppa igenom något.

Vattenpelaren kan vara bra att hålla koll på där den anges eftersom även en skaljacka som den vinröd intill med en vattenpelare på 10 000 mm och en andningsfunktion på 4000 g inte benämn som regnjacka, utan just skaljacka. Det gör man för att antyda att den andas.

saklardudigforregn7 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljacka
Skaljacka i material som andas och ger regnskydd.

Men eftersom jackan i övrigt har tejpade sömmar och andra detaljer som skyddar från regnet betyder det inte att den inte ger ett vattentätt regnskydd, till exempel när du cyklar till jobbet i hällregn.

saklardudigforregn4 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljacka
PU-regnställ med 8000 mm vattenpelare.

Jämför gärna vattenpelare och fukttransporterande förmåga när du handlar regnkläder eftersom du då får ett mått på vad det är du betalar för.

Klä dig efter temperatur
Ett bra set med en skalbyxa- och jacka kan du använda nästan oavsett vilket väder det är. På sommaren andas de bort din svett och vintertid kan du komplettera med flera lager fukttransporterande lager under. Tänk med andra ord mer på att klä dig efter temperatur än efter nederbörd.

Torr och varm närmast kroppen
Något som många missar är att välja kläder undertill som också kan transportera bort fukt från kroppen. Väljer man exempelvis att ha kläder i saklardudigforregn8bomull närmast kroppen suger de upp fukten och du blir våt och kall. Välj hellre underställ i ull eller polyester. Både ull och i särskilt polyester håller även värmen bättre. Ovanpå det har du ett mellanlager som är till för att värma dig. Här kan du ha merinoull, ullfrotté eller syntetmaterial som andas.

Ska du ut på kvällspromenaden eller i skogen är ett lämpligt alternativ en bra gummistövel. Där är det bra att tänka på att välja stövel efter aktivitet.

toppslistastovlar8 regnkläder Grannliv Granngården regnställ skaljacka