Så väljer du rätt snöslunga

snloslunga-granngarden-okt2015-3 snöslunga Granngården 2015Nu är vintern här med snö och frost! Här får du lite tips på hur du ska tänka inför köpet av din snöslunga.

I handeln domineras utbudet fortfarande av bensindrivna snöslungor, även om det även finns smidigare eldrivna varianter. För dig som vill underlätta vinterns skottning och investera i en snöslunga finns några bra tips att tänka på inför köpet. För det första: vad passar dig bäst? En 1-stegs eller 2-stegsslunga?

1 eller 2 steg?
1-stegsslungor gräver fram, maler ner och slungar iväg snön i en enda rörelse, i ett steg – därav namnet. Fördelen med den typen av snöslunga är att den är mindre och lättare, vilket betyder att den blir smidigare att manövrera och att ta ut och in från förrådet. De fungerar också bäst på hårda underlag. De kostar också mindre än en tvåstegsslunga. Nackdelen är att den inte klarar lika stora mängder med snö. En enstegsslunga är bra för dig med villa eller radhus i stan där du har ett mindre område att röja.

2-stegsslungor maler ner snön i första steget och i steg två slungas den ut ur maskinen. Nackdelen är att de är större, tyngre och kostar mer. Men i gengäld är det stadigare maskiner som klarar större mängder snö och passar dig som har större ytor att skotta på gården. Slungan flyttar snön längre vilket är bra när utrymme finns. Tvåstegsslungan fungerar bra på mjukare underlag och går att justera i höjdled. Har du stor sträcka vall som behöver röjas innan du kan köra ut bilen rekommenderas en lite starkare och tyngre maskin. Om man har riktigt hårdpackad snö eller sluttningar kan en bandslunga vara ett bra alternativ. Den går även att använda på terrasser och vissa fall även på tak.

snloslunga-granngarden-okt2015 snöslunga Granngården 2015

Arbetsbredd?
De vanligaste arbetsbredderna på snöslungor ligger mellan 46–76 cm. Hur bred slunga du ska välja handlar förstås dels om förvaring – vad har du plats för i förrådet? Och hur stora ytor du ska skotta – ju bredare desto snabbare skottning. Snabbheten påverkas också av hur stor intagshöjd slungan har, ju högre desto snabbare.

När du bestämt din bredd och typ av maskin är ett bra tips att snöslungor finns att handla online. Snöslunga är ett otympligt köp som det kan löna sig att skaffa hemkörning på, vilket du får med fri frakt på Granngården.se.

Bränsle
Vad gäller bränsle: använd alkylatbensin som både ger minimalt med utsläpp vilket skonar både dig och miljön, dessutom ger den mindre slaggprodukter vilket betyder att maskinen håller längre. Den åldras heller inte på samma sätt som vanlig bensin och maskinen blir lättstartad även efter en tids stillastående.

 

Fyra bra snöslungor:

 1. AL-KO Snowline 620E IIsnoslungaalko620 snöslunga AL-KO Granngården 2015

En prisvärd, bensindriven tvåstegssnöslunga med en arbetsbredd på 62 cm. Röjer alla typer av snö från lättaste pudersnö till tung blötsnö. Snöslungan är självgående, har elstart (230V), samt 5 växlar framåt och 2 bakåt, intagshöjd 50 cm. Med grovt mönstrade gummihjul har du alltid ett säkert grepp i snön. Fick Bäst-i-test av bäst-i-test.se.

 

snoslungastigapatrol3255 snöslunga Stiga Granngården 20152. Stiga Snow Patrol ST 3255

En smidig och kompakt tvåstegsslunga med en arbetsbredd på 55 cm och intagshöjd på 40 cm. Snöslungan har manuell transmission med fyra växlar framåt och två bakåt, tandad snöskruv och vändbara släpskor.

 

 

3. Stiga Snow Blizzard

snoslungastigablizzard

Snow Blizzard från Stiga är en bensindriven tvåstegsslunga utrustad med både strålkastare och elstart. Snöslungan har ett praktiskt enhandsgrepp som underlättar när du vill ställa om kastriktiningen utan att stanna slungan. Snöslungan Snow Blizzard har en effektiv arbetsbredd på 69 cm, intagshöjd 50 cm och fungerar utmärkt på medelstora ytor. Justerbara släpskor möjliggör att köra på ojämnt underlag, exempelvis på grus. Det praktiska enhandsgreppet underlättar när du vill ställa om kastriktningen utan att stanna snöslungan.

4. Stiga ST 1151 Psnoslungor2015-stiga1151

En praktisk och smidig bensindriven enstegssnöslunga från Stiga. Snöslungan har en arbetsbredd på 51 cm, intagshöjd på 26 cm och en kastlängd på upp till 6 meter.