Köpa snöslunga – tänk på det här!

En snöslunga sparar mycket tid och underlättar snöskottningen. Här får du några tips på hur du ska tänka inför valet av snöslunga.

Manuell snöröjning är en vanlig orsak till ryggskott – många som gett sig ut ouppvärmda under kalla vintermorgnar vittnar om att ryggen får ta stryk. Om du har en stor yta att skotta är det värt att investera i en snöslunga som både sparar på ryggen och kortar tiden du behöver lägga ner på snöskottning.

När du ska köpa snöslunga är det framför allt tre saker du behöver ta ställning till: ska den vara bensindriven eller eldriven, ska du välja 1-stegs eller 2-stegsslunga samt vilken arbetsbredd som passar dig. Här hjälper vi dig till det val som passar dig bäst!

Enstegsslunga eller tvåstegsslunga?

Enstegsslungor gräver fram, maler ner och slungar iväg snön i ett steg. Enstegsslungan är mindre och lättare än tvåstegsslungan, vilket betyder att den blir smidigare att manövrera och lättare att ta ut och in från förrådet. Den fungerar också bäst på hårda underlag. Den kostar också mindre än en tvåstegsslunga. Nackdelen är att den inte klarar lika stora mängder med snö. En enstegsslunga är bra för dig som har villa eller radhus i stan där du har ett mindre område att snöröja.

Tvåstegsslungor maler först ner snön i steg ett och i steg två slungar den ut snön ur maskinen. Nackdelen med tvåstegsslungor är att de är större, tyngre och kostar mer. Men i gengäld är de stadigare maskiner som klarar stora mängder snö och passar dig som har stora ytor att skotta på gården.

Tvåstegsslungan flyttar snön längre än enstegsslungan, vilket är bra om du har mycket utrymme. Den fungerar bra på mjukare underlag och går att justera i höjdled. Har du stor sträcka vall som behöver röjas innan du kan köra ut bilen rekommenderar vi en lite starkare och tyngre maskin. Om du har riktigt hårdpackad snö eller sluttningar kan en så kallad bandslunga vara ett bra alternativ. Den går även att använda på terrasser och vissa fall även på tak.

Två personer skottar på trappan

Ju större arbetsbredd desto snabbare skottning

De vanligaste arbetsbredderna på snöslungor ligger mellan 46 och 76 cm. Hur bred slunga du ska välja handlar förstås delvis om förvaring – hur mycket plats har du i förrådet? Det handlar också om hur stora ytor du ska skotta. Ju bredare desto snabbare skottning. Snabbheten påverkas också av hur stor instegshöjd slungan har, ju högre desto snabbare.

När du bestämt bredd och typ av maskin är ett bra tips att köpa snöslunga online. Snöslungor är otympliga att frakta hem, något du slipper om du beställer slunga online med hemleverans. Varje år behöver snöslungan också översyn i form av service och eventuella reparationer. Via Grannhjälpens basservice av snöslunga kan du få hjälp med detta till en fast kostnad.

Alkylatbensin ger mindre utsläpp

I handeln domineras utbudet fortfarande av bensindrivna snöslungor, även om det även finns smidiga eldrivna varianter. Elmotorer är mindre komplicerade och mer driftsäkra än förbränningsmotorer, och hushållsel är en billigare energikälla än bensin. Elmotorn ger inte heller från sig ohälsosamma och illaluktande bensinångor och är ofta lätta att starta.

Bensindrivna snöslungor kan dock vara mer kraftfulla än eldrivna. Om du bestämmer dig för en bensindriven snöslunga rekommenderar vi att du använder alkylatbensin som ger minimalt med utsläpp vilket skonar både dig och miljön. Dessutom ger alkylatbensin mindre slaggprodukter vilket betyder att maskinen håller längre. Den åldras heller inte på samma sätt som vanlig bensin och maskinen blir lättstartad även efter att ha stått stilla en tid.

Guide för att välja rätt snöslunga

Hur mycket du än läser på kan det vara svårt avgöra vilken snöslunga du ska köpa. Därför har vi tagit fram en enkel guide i 5 steg som hjälper dig välja den bästa snöslungan för dig.

Här är några av våra olika snöslungor:

al-ko1. Tvåstegsslunga med rejäl arbetsbredd

Snöslungan AL-KO Snowline 620E II har en arbetsbredd på 62 cm, är bensindriven och röjer alla typer av snö.

Snöslunga Ryobi från Granngården.2. Smidig, kompakt och batteridriven

Snöslunga från Ryobi RST36B51 med stark 36V borstlös motor för effektiv snöröjning. Har en arbetsbredd på 51 cm och en slungeffekt på upp till 7 meter.

blizzard3. Snöslunga med praktiskt enhandsgrepp

Snow Blizzard från Stiga är en bensindriven tvåstegsslunga som har ett praktiskt enhandsgrepp. Det  underlättar när du vill ställa om kastriktningen utan att stanna.

Artikeln uppdaterad januari 2019. Publicerad första gången på grannliv.se i oktober 2017.