Så håller du myggen borta

Myggor är för många sommarplågan nummer ett, medan andra knappt får ett enda myggbett. Så håller du myggen borta från dig, barnen och trädgården.

Myggor dras till starka dofter, som svettig hud eller parfym. Så genom att undvika parfymerade produkter har du kommit en bit på vägen. Du kan också bära ljusa kläder, något som myggorna ogillar eftersom de då blir ett lättare byte. Löst sittande kläder är svårare att sticka igenom.

Vill du gå ytterligare ett steg i myggkampen finns både myggfångare, myggnät och myggmedel att ta till. Du kan bland annat smörja in dig med myggavstötande medel på exponerad hud. MyggA finns till exempel som roll-on och är lätt att applicera, men ska inte användas på barn under 12 år. Till mindre barn kan du använda myggnät över barnvagnen. För de lite större barnen kan du applicera myggmedel på kläderna, använd då oömma kläder eftersom det finns risk för fläckar.

På riktigt myggtäta platser kan du ikläda dig en myggluva eller myggjacka så får du gå ostört. För den som vill ha ett kraftfullare resultat och minska myggen på tomten rekommenderas myggfångaren Mosquitomagnet. Den samlar in så mycket mygg att deras fortplantningscykel störs, vilket resulterar i betydligt mindre mygg på tomten.

Myt: det kliar mindre om man låter myggan suga klart.

På utflykten eller vid fikabordet kan du skapa en myggfri zon med hjälp av bortstötande medel som den portabla myggavstötare som THERMACELL. Den kan du även fästa i kläderna eller ryggsäcken och bära med dig, om du till exempel ska plocka bär eller ge dig ut på en skogspromenad.

Våra tre favoriter:

mrmosquito2Mr Mosquito 230 V, är ett myggskydd för inomhusbruk som du sätter i ditt vägguttag i sovrummet eller i husvagnen så har ni myggfritt hela natten. Väl igång skyddar den en upp till 15 kvadratmeter stor yta.

 

mygghuva2Myggluvan Stabilotherm kan användas med eller utan hatt och ger ett bra skydd mot knott och mygg, utan att du behöver smörja in dig med preparat eller använda andra hjälpmedel.

 

myggmedelgranngarden2Kardborrband Tesa till insektsnät är ett smidigt att använda för att fästa myggnät kring fönster och dörrar där du inte har inramade myggnät att sätta in. Funkar i alla böjar och hörn. Rulle med 5,6 meter som är 1 cm bred.