Så blir du en mästare vid grillen – 10 heta tips

Vi svenskar älskar att grilla. Och det handlar lika mycket om den goda maten som allt trevligt runtomkring – förberedelserna, tilltuggen och samvaron i väntan på den perfekta glöden. Börja tidigt och låt grillningen bli en helkväll. Här får du 10 tips på hur du lyckas!

1. Välj rätt grill

Gasolgrill eller kolgrill är den eviga frågan, det är en smaksak. Men snåla inte i ditt val av grill, ta hellre en större grill som både höjer standarden och kvaliteten på matlagningen. Välj gärna en grill som du kan reglera värmen på för att få bästa slutresultat. Med ett lock får du grill och ugn i ett och maten blir jämnare och snabbare tillagad.

2. Tänk över placeringen

Hitta en bra plats i trädgården att placera grillen på så den inte hamnar på ett blåsigt ställe. Annars riskerar det som ligger på grillen bli kallt på ovansidan.

3. Välj rätt tillbehör

Bra tillbehör ger ett lyckat grillresultat. Den digitala termometern är ett måste likaså långa verktyg så att du inte bränner händerna. Glöm inte borstarna för enklare rengöring och att ha en arbetsyta, förslagsvis ett praktiskt hopfällbart bord bredvid grillen. Med grilltermometern IGrill som ansluts via bluetooth till mobilen kan du snabbt läsa av temperaturen för ett perfekt grillresultat.

4. Planera din grillning

Vad ska du grilla? När kommer gästerna? Tänk igenom alla moment i förväg och starta i god tid. Lägg fram alla redskap du behöver, ställ fram kryddor och en vattenflaska. Den är bra att ha nära till hands och släcka lågor med om det slår upp på köttet.

5. Få den perfekta glöden

Använd kol eller briketter av bra kvalitet. Tänd gärna med elektrisk tändare vilket är mer miljöanpassat och ger mindre bismak. Använd inte för många briketter, omkring 20 stycken räcker till 6–8 kotletter. Det tar minst 20 minuter att få en bra grillglöd om du grillar med kol. När ett lager av vit aska täcker kolen är det lagom att börja lägga på råvarorna. Temperaturen är perfekt när du kan hålla handen i fem sekunder ovanför glöden utan att bränna dig.

6. Tänk på säkerheten!

Viktigast av allt för träkolsgrillaren – häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på. Det är så de flesta olyckor sker.

7. Preparera maten rätt

Ta ut alla kylda råvaror som ska grillas i god tid. Om du lägger på kalla råvaror direkt på gallret fastnar de lätt och går sönder. Torka också av marinaden innan du lägger köttet på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd.

8. Indirekt grillning

Ska du BBQ-grilla eller grilla indirekt, placera briketterna på ena sidan av grillen så att du får en yta att lägga undan kött för eftervärme utan glöd. Låt briketterna bli helt grå innan du börjar grilla.

9. Låt locket ligga på

Om du använder dig av indirekt grillning och öppnar locket släpper du ut värmen och röken. Då går också den naturliga smaksättningen i röken förlorad och det tar längre tid att bli klar. If you’re looking – it’s not cooking.

10. Ta hand om grillen

Om du sköter om din grill regelbundet så håller den längre och du får bättre resultat på grillningen. Rengör gallret ordentligt med en bra borste och skydda grillen från regn och rusk när den inte används genom att täcka över den med ett överdrag.