Goda recept till picknicken

Granngarden_PicknickAtt ge sig ut i det vackra vintervädret är för många helgens höjdpunkt. Med en god picknick blir utflykten till en succé även för den mest motsträviga familjemedlem. Förbereder du hemma är det dessutom enkelt att få till en smarrig måltid i skogen.

HavreplättarGranngarden_Picknick_plattar

15–20 st
4 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt, knappt
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
3 bananer
3 ägg
3 msk neutral olja
3 msk flytande honung

Blåbärskeso:
1 dl keso
1 dl turkisk yoghurt
1/2 dl kokos
1 dl frysta blåbär
1 msk lönnsirap

Förgrädda hemma eller laga på järn över öppen eld. Mixa havregryn med stavmixer till ett ”mjöl”. Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt. Mixa bananerna i en skål. Blanda ner ägg, olja och flytande honung. Tillsätt mjölblandningen och rör snabbt ihop. Låt stå 10 minuter. Stek plättarna i smör. Servera med blåbärskeso, lönnsirap.

RawfoodbollarGranngarden_Picknick_rawfoodbollar

15–20 st
200 g cashewnötter
8 dadlar
2 msk kakao
2 msk kokos
2 msk kokosolja
2 msk starkt kaffe eller espresso
1 nypa salt
1 dl kokos att rulla i

Bollar som går att variera i det oändliga. Hasselnötter eller torkade fikon i är också gott. Testa att smaksätta med rivet apelsinskal. Mixa ingredienserna till en smet. Forma små bollar, rulla i kokos. Ställ kallt.

DigestivegottGranngarden_Picknick_digestive

15–20 st
15–20 marshmallows
100 g mörk choklad
1/2–1 paket digestivekex

Smält choklad i ett vattenbad. Doppa halva kexen i chokladen, lägg på ett bakplåtspapper i kylen tills chokladen stelnat. I skogen grillar du marshmallows över elden, lägg på kexen och servera!

KycklingsoppaGranngarden_Picknick_soppa

4 port
1 liten gul lök
1 msk smör
1/2 blomkålshuvud, skuret i små bitar
2 dl röda linser
2 lagerblad
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 l vatten
1 1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 färdiggrillad kyckling

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör på medellåg värme några minuter. Tillsätt blomkål, linser, curry och kummin. Fräs någon minut under omröring. Addera vatten, buljong och lagerblad. Koka upp och sjud 10 minuter eller tills linser och blomkål är mjuka. Lägg i bitar av kycklingkött. Servera med koriander. Har du tid kan förstås använda strimlor av färsk kyckling istället.

Picklad rödlöksmackaGranngarden_Picknick_macka

4 port
1 hel baguette
salladsblad
ca 150 g philadelphiaost
150 g skivat kalkonkött

Inlagd lök:
1 liten rödlök
1/2 dl ättikssprit 12 %
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten

Skala och skiva löken fint. Koka upp lagen, rör. Lägg ner den finskivade löken och låt svalna. Dela baguetten och bred flödigt med osten. Lägg på ett salladsblad, kalkon och några skivor inlagd lök. Klart!

Varm chokladGranngarden_Picknick_choklad

4 port
4 msk kakao
6–8 msk ljust muscovadosocker
1 liter mjölk
2 dl vispad grädde
marshmallows att toppa med

Koka upp mjölken och häll den på en termos. Vid servering: Blanda kakao och socker i en mugg eller kopp. Häll på lite av den varma mjölken och blanda till en smet. Häll över resten av mjölken och toppa med vispad grädde, ett par marshmallows och lite kakaopuder. Spetsa gärna chokladen med lite mörk rom. Ett bra tips till picknicken är att ta med grädden ovispad i en glasburk. Sen är det bara att skaka den och vips blir grädden lättvispad.