Rätt val för miljön

Granngarden-Oceanprodukter-1

Rena kläder, blanka golv och skinande disk. Effektivt och miljövänligt har varit Oceans ledord sedan sjuttiotalet. Allt fler konsumenter tänker i samma spår. 

Att välja städ- och tvättprodukter handlar inte längre om att bara hitta en doft man gillar och en produkt som gör rent. Nu handlar det också om att hitta något som är bra för både människor och miljö, från råvara och tillverkning via hemmet och slutligen till återvinningsstationen.
– Jag försöker handla miljömärkta produkter så mycket jag kan. Tror att det är extra viktigt med vardagsprodukter för städ, disk och tvätt, sådant som vi använder ofta. Om alla bidrar så tror jag verkligen att vi kan göra skillnad, säger Annika Sundin, kund på Granngården.

Att välja produkter med omsorg, ta reda på vad de innehåller och kommer ifrån är viktigt för Annika. Ett intresse hon märker att många i hennes omgivning delar. Men hon ser också det motsatta. Antingen bryr man sig hela vägen och tänker på transporter, innehåll och återvinning. Eller så struntar man i allt, låter bli att sopsortera, köper tvättmedel som inte är miljömärkt och så vidare.

Hon upplever att ett problem är att det fortfarande inte riktigt kommer fram vilken skillnad vi som konsumenter kan göra för miljön.  Få vet vad miljömärkningarna verkligen betyder och hur kemikalierna som finns i produkterna påverkar både miljön och vår hälsa. Med mer uppmärksamhet kring detta skulle fler tänka på vad de kan göra.

Det är något som även Kemibolaget Ocean AB märker av. När medierna rapporterar om naturkatastrofer ökar försäljningen av deras städ-, tvätt- och hygienprodukter som är miljömärkta.

Leif Löf, kemist och grundare av Kemibolaget, var tidigt ute när han redan på sjuttiotalet satsade på att tillverka produkter som var snälla mot både människor och naturen. Sedan dess har miljötänkandet gått som en röd tråd genom allt företaget gör, från produktion, innehåll och förpackning till transport, användning och återvinning. Freddie Hård är vd och försäljningsansvarig på Ocean.
– Ett av de största problemen är de koldioxidutsläpp som transporter av produkterna leder till. Därför tillverkas alla Oceanprodukter i vår fabrik i Vadstena, säger han.

Han berättar vidare att alla förpackningar är återvinningsbara. Just nu jobbar företaget dessutom med att ta fram ett emballage tillverkat av risin. När resultatet är klart kommer man att ha en förpackning av helt förnyelsebart material.

Flera av Oceanprodukterna är godkända av Astma- och allergiförbundet. Den inre miljön, hur människor påverkas, är lika viktig som den yttre miljön. Dubbeldryg, maskindisktabletterna, oparfymerade sköljmedel och bastvätt är förutom miljömärkta också godkända av Astma- och allergiförbundet.
Flera av Oceanprodukterna är godkända av Astma- och allergiförbundet. Den inre miljön, hur människor påverkas, är lika viktig som den yttre miljön. Dubbeldryg, maskindisktabletterna, oparfymerade sköljmedel och bastvätt är förutom miljömärkta också godkända av Astma- och allergiförbundet.

Sedan sjuttiotalet har rätt dosering varit A och O för Ocean. Det första tvättmedel som lanserades då hade till exempel en dosering på en halv deciliter, att jämföra med standarddoseringen som då låg på tre deciliter.
– Alla våra produkter är dryga och kräver mycket låg dosering. Det är bra för både den egna plånboken och miljön, säger Freddie.

Oceanprodukterna är tillverkade av biologiskt, lätt nedbrytbara råvaror och miljömärkta med Svanen, Bra miljöval eller EU Ecolabel. Flera av produkterna är godkända av Astma- och allergiförbundet. Fabriken i Vadstena är dessutom en helt klimatneutral produktionsanläggning.
– Vi har alltid strävat efter att ligga i framkant när det gäller miljöarbetet. I samarbete med KTH har vi tittat på produkternas livscykel från råvara till slutanvändare. Genom att beräkna koldioxidutsläpp, genomföra åtgärder och kompensera för de utsläpp som måste göras har vi nu DubbelDryg, världens första klimatneutrala tvättmedel.

Märkningar

Svanen Granskar miljöbelastning från råvara till avfall.

Bra miljöval Granskar miljöbelastning från råvara till avfall.

EU Ecolabel Granskar miljöbelastning från råvara till avfall.

Klimatneutral Klimatpåverkan dokumenteras, åtgärdas och kompenseras.

Astma- & Allergi-förbundet Fria från allergen, parfym och höga doser irriterande ämnen.