Alla tips du behöver för att lyckas vid grillen

Nu är det hög tid att förbereda sig inför årets grillsäsong för att du ska kunna bjuda gästerna på den bästa grillmaten i sommar. Här kommer en grillguide för dig som vill vara väl förberedd.

När det kommer till grillning är förberedelserna minst lika viktigt som själva grillandet. Se till att ta fram exempelvis köttet och starta grillen i tid före grillningen. Planera innan vilken typ av marinad eller glaze du vill ha. Och sist men inte minst viktigt, ha en ordentlig grill och rätt tillbehör så kommer grillningen att gå som en dans.

God framförhållning är a och o

Ta ut köttet i god tid innan du ska börja grilla för att det ska få godast smak, cirka en halvtimma innan du ska börja grilla så att köttet hinner få rumstemperatur. Smörj in gallret med olja så att inte maten fastnar och sätt på gallret på grillen en stund innan du startar.

Kom ihåg att tända på grillen i god tid innan du ska börja grilla för bra glöd, minst tjugo minuter innan grillning. Tänd gärna grillen med en elektrisk tändare vilket är bättre för miljön och ger mindre bismak. När det ligger ett vitt lager vitt aska över kolen är det dags att starta. Kan du hålla handen över kolen i fem sekunder är temperaturen perfekt.

Grillkol eller briketter?

Beroende på vilken grill du har och vad du ska grilla passar grillkol eller briketter bäst. Skillnaden i stort är att grillkol snabbare får en hög temperatur medan briketter brinner längre och med jämnare temperatur. Oavsett vilken typ du väljer, se till att de är Svanenmärkta för miljöns skull.

Säkerheten först!

Viktigast av allt för träkolsgrillen, häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på. Det är så de flesta olyckor sker.

grillar kyckling

Förhöj smakerna

Marinad
Du lägger in det du ska grilla i en påse tillsammans med till exempel olja, soja och kryddor. Torka av överskottet av marinad innan du lägger på det på elden, marinad som droppar ner i elden kan lätt fatta eld och bränna maten.

Grillolja
Grillolja är enkelt och fungerar ungefär som med marinad, du penslar på det innan du ska grilla. Du kan också pensla på mer under tiden. Fördel är att det går fort och du kan välja bland mängder av smaker.

Rub
Rub är en torr marinad gjord på örter och kryddor som du gnider in maten med innan du ska grilla. Smakerna sätter sig direkt och det droppar inte på samma sätt som med en marinad vilket kan göra att elden tar fart och bränner maten.

Glaze
En glaze penslas på i slutet av grillningen då den innehåller socker, som lätt kan brännas vid. Fördel med glaze är att den tar fram mycket smaker.

förkläde och termometer
En digital grilltermometer och ett tåligt förkläde är bra att införskaffa inför grillsäsongen. Förklädet är från Napoleon och har en kapsylöppnare i fickan. Termometern är från Landmann.

Rätt tillbehör

En digital grilltermometer är ett måste för att lyckas med grillningen. Du ser du enkelt om ditt kött är raw, medium eller well done. Smarta grillbestick som dessutom är långa så du undviker att bränna dig är viktigt att införskaffa. En grillborste är nödvändigt att ha för att effektivt kunna rengöra gallret. Borsta bort rester efter grillningen. Gör gärna om vid nästa tillfälle när grillen åter är het. För mat som lätt trillar ner i grillen och förstörs är det bättre att använda en grillkorg. Till exempel till små grönsaker eller halloumi-skivor. Ett tåligt grillförkläde är ett måste för att undvika gnistor på favoritkläderna. Förutom smarta tillbehör är det viktigt att skydda din grill från regn och smuts när den inte används, så håller den betydligt längre. Investera i ett praktiskt överdrag som passar din grillmodell.

olika typer av grillar
Välj rätt grill för dina behov, välj bland gasolgrillar, kolgrillar eller rökgrillar från Granngården.

Rätt grill efter dina behov

Välj en bra grill efter dina behov, det finns alltifrån små och stora grillvagnar, elgrillar, kolgrill, gasolgrill eller rökgrill. Vi går igenom vad som skiljer de olika typerna åt.

Gasolgrill

Fördelen med en gasolgrill är att det går fort att få den varm. Grillen håller länge och du byter enkelt ut gasoltuben när den tagit slut. Detta gör att det som annars kan kännas lite omständligt med grillning, blir väldigt enkelt, och du kommer med största sannolikhet att grilla mer!

Kolgrill

Den största fördelen med kolgrill är att kol blir hetare än gasol och värme behövs för att skapa en härlig krispig stekyta på till exempel köttet men samtidigt bevara en rosa insida. Men det är inte bara kött som passar bra att grilla på kolgrill, även kyckling, fisk och grönsaker får perfekt stekyta och god smak. En klotgrill är också överlägsen när det kommer till indirekt grillning, bbq och slow cook och du kan även använda grillen till rökning.

Rökgrill

Att röka mat ger oändligt många möjligheter och smaker på maten. Du kan variera doft, smak och färg beroende på vad du röker och det är bara fantasin som sätter gränsen. Vid kallrökning används ofta en- eller lövträd som al, körsbär eller äpple. Du kan även använda dig utav rökaromer, en av de mest kända rökaromerna är hickory som härstammar från USA. Tänk på att en rökgrill inte passar så bra i stadskärnan då det bildas väldigt mycket rök.

Elgrill

En elgrill är enkelt smidigt och passar dig som bor i stan. Det är samma princip som för en spisplatta där du justerar värmen efter behov. Det tar bara några minuter att förbereda och krävs inget kol eller gasoltub.