Läsarnas restips: Pelargonmuseet

granngarden_restips_pelargonmuseet

Vi har fått in massor av fina restips för sommarutflykten av er läsare. Den här lördagen presenterar vi Pelargonmuseum i Bodafors i vackra Småland, med Sveriges enda nationalsamling.

Pelargonmuseum i Bodafors startades 2008 och är den första och enda Nationalsamlingen av pelargoner i landet. Det är beläget i en före detta kyrkobyggnad mitt i det småländska höglandet. I Nationalsamlingen ingår 257 av de cirka 300 arter (vildpelargoner) som hittills är kända i världen och 3 350 olika hybrider. Samtliga sektioner och hybridgrupper är representerade. Totalt finns här ca 8 000 pelargoner.

Pelargoner är mer än vackra kruk- och utplanteringsväxter. De används i en mängd olika områden som medicin, parfym- och matindustrin, datateknologi, kulinariskt, miljövård, hantverk, konst och terapi. Besök museet med dess samling och ta en fika i caféet mitt bland de blomstrande pelargonerna.

  Fem andra sommartips:

1. Säterdalen
2. Fredriksdal museer och trädgårdar
3. Skansen
4. Umedalens skulpturpark
5. Sjöfartsmuseet i Göteborg

 

I sommar publicerar vi utflyktstips från våra läsare runt om i landet. Håll utkik på lördagar här på bloggen efter fler roliga ställen och vackra platser att besöka. Har du något bra tips du skulle vilja dela med dig av? Skriv gärna i kommentarsfältet!